Güncelleme Tarihi:
KONAK Belediyesi eski Başkanı Ahmet Sarışın ile Fen İşleri eski Müdürü Ahmet Turan Sözen, ‘‘Görevi kötüye kullanmak’’ suçundan yargılandıkları İzmir 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 10'ar ay hapisle cezalandırıldı.
ÖMER ve Ayşe Alpaslan'ın, Üçkuyular'daki arsalarını, izinsiz olarak molozla doldurtup, daha sonra da park ve çocuk bahçesi yaptıran sanıklar için 3'er yıl hapis istendi. Sarışın'ın katılmadığı son duruşmada arsa sahiplerinin başvurusu üzerine 2. Asliye Hukuk’un, Nisa Serezli Parkı olarak 1992'de açılan arsaya belediyenin müdahalesinin engellenmesi ve önceki haliyle sahiplerine teslim edilmesi kararı verdiği, Yargıtay'ın da onayladığı kaydedildi. Sanıkların buna rağmen karara uymadıkları belirtildi.
SARIŞIN, ‘‘Burası, üzerine inşaat yapılması mümkün olmayan bir yerdi. İmar planında otopark olarak ayrılmıştı. Çukur olduğundan su toplanmakta, çocuklar boğulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktaydı. Bu yüzden taş ve moloz dökerek düzelttik. Sonra da park yaptık. Mahkeme kararından sonra yıkmaya gittiğimizde vatandaşlar direnip engel oldu. Yıkımı gerçekleştiremedik’’ dedi. Karar verme yetkisinin kendisinde olmadığını belirten Ahmet Turan Sözen de aynı savunmayı tekrarladı.
SARIŞIN'ın Avukatı Ersoy Dinç müvekkilinin cezalandırılması istenen ‘‘Görevi Kötüye Kullanma’’ suçunun, Şartlı Salıverme Yasası kapsamına girmediğini, bunun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü, mahkemenin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını istedi.
YARGIÇ İbrahim Altıntaş, istemi reddetti, Sarışın ve Sözen önce 1'er yıl hapis, 1.5 milyon lira para cezasına mahkum oldu. Cezalar 10'ar ay hapis 1 milyon 266 bin 666 liraya indirildi. Sanıkların suç işleme eğilimlerini dikkate alarak, cezaların paraya çevrilmesi ve ertelenmesi istemleri de geri çevrildi. Kararın kesinleşmesi durumunda Sarışın ve Sözen'in cezaevine gireceği belirtildi.
Tokat gibi gerekçe
YARGIÇ İbrahim Altıntaş karar gerekçesinde şöye dedi: ‘Mülkiyet anayasal hak olup devlet ve kamu kuruluşlarınca hangi hallerde ve ne şekilde el konulacağı yasalarda belirtilmiştir. Hukuk devletinde bu yetkiyi kullananların yasaların dışına çıkarak, keyfi uygulama yapamayacakları gibi yanlış uygulamayı kesinleştiren mahkeme kararlarını infaz etmemek hukuk anlayışı ile bağdaşmaz. Anayasa, idarenin her türlü eylem ve işleminin yargı denetimine açık olduğunu belirtmekle birlikte, kamusal yetki kullanan görevlilerin, kesinleşen mahkeme kararlarının uygulaması ve bununla kendilerini bağlı kılması bu düzenlemenin yasal gereğidir. Yaygınlaşan keyfi tutumlar sadece bireylerin zararına olmayıp, sistemi baskıcı, totaliter bir anlayışa itmek suretiyle hukuk sistemini zaafa uğratmakta, halkın hukuk devleti ve adalete olan inancını zedelemektedir. İşlenen suçun önem derecesi burada olup mahkememizce de af yasası ile ilgili olarak yapılan talep bu nedenle reddedilmiştir. Sanıkların suç işleme eğilimleri de dikkate alınarak cezaların paraya çevrilmesi ve ertelenmesi talepleri de reddedilmiştir.
Rüşvet davası sürüyor
KONAK Belediyesi eski Başkanı Ahmet Sarışın'ın, kendi döneminin bürokratlarından Başkan Yardımcısı Mustafa Cinkılıç ve imar Müdürü Hulusi Erdoğmuş'la müteahhit Orhan Berberoğlu'ndan rüşvet aldıkları iddiasıyla 12 yıla kadar hapis istenen dava 2. Ağır Ceza’da 5 yldır sürüyor. Bu davada karar vermek için, Sayıştay'dan emekli 3 kişilik bilirkişi heyetinin, ‘‘Suçlamaların yerinde olup olmadığı, sanıkların haksız çıkar ve kazanç sağlayıp sağlamadıkları, sağladılarsa miktarının ne olduğu’’ konusunda hazırlayacakları rapor bekleniyor.