Güncelleme Tarihi:
Bu yöntemle, hastaların işlevini yitiren sarı noktalarının yerine, sarı nokta fonksiyonlarını yüklenebilecek bir nokta geliştiriliyor; ardından da hastanın göz merceği yerine görüntüyü büyüterek hazırlanan retina bölgesine yansıtan bir mercek sistemi hastanın gözüne takılıyor. Almanya, İngiltere ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde yaygınlaştıktan sonra Türkiye’de de başlayan operasyondan sonra, hastanın görme kapasitesi en az iki kat arttığı ifade ediliyor. Opersyonu ekibiyle birlikte gerçekleştriren Dr. Murat Erbezci sorularımızı yanıtladı:
IOL-Vip göz içi teleskop cerrahisinin getirdiği yenilik nedir?
Bu yöntemde, öncelikle hastanın herhangi bir nedenle hasar görmüş ve iş göremez durumda olan makülası (halk arasında bilinen adıyla sarı noktası) yerine, retina üzerinde bir başka nokta, sarı nokta benzeri bir işlevi yüklenebilecek hale getiriliyor.
Bu rehabilitasyon süreci sonrasında, hastaya aynı katarakt ameliyatı gibi bir ameliyat uygulanıyor. Bu operasyonda, hastanın göz merceği yerine teleskopik ve prizmatik özellikleri olan, yani görüntüyü büyüterek, hazırlanan retina bölgesine yansıtan bir mercek sistemi göze takılıyor.
Bu sistemin getirdiği yeniliklerden biri, hastada sarı noktanın işlevini görecek bölgenin ameliyattan önce hazırlanması. Diğeri de, hastanın görme alanını korurken aynı zamanda hastanın görmesini arttıracak bir büyütmenin sağlanması. Bu özellikler sayesinde, IOL-Vip cerrahisi hastanın her iki gözüne de uygulanabiliyor.
Bu cerrahinin hastaya kazandırdıkları nedir?
Sarı nokta hastalığı nedeniyle görmesinin önemli bir kısmını yitiren ve bu yüzden okumak, televizyon izlemek, hatta sokakta dolaşabilmek gibi temel etkinlikleri yerine getiremez hale gelen hastalar, ameliyat sonrasında bu etkinliklerin bir kısmını, hatta tamamını geri kazanabiliyorlar.
Bu güne kadar, bu durumdakı hastalara yönelik bir tedavi yöntemi yoktu. Bu yöntemle, görme yeteneklerini kaybettikleri için günlük yaşamsal işlevlerini yerine getirmekte zorlanan bu hastalara yeni bir umut verebiliyoruz.
Bu yöntem deneme aşamasında mı? Ameliyatın başarı şansı nedir?
Başta İtalya, Almanya ve İngiltere olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde binlerce kez kullanılan bir yöntem. Yapılan çalışmalarda uygun hastalarda asgari iki kat görme artışı sağlanıyor.
Bu ameliyat Türkiye’de yapıldı mı?
Ben ve ekibim, Türkiye’deki ilk ameliyatı İzmir’de gerçekleştirdik. 45 dakika süren ameliyatımız sonucu, 80 yaşında, görme yeteneği iyice düşme gösteren hastamızın görme kapasitesi, ameliyattan sonra 24 saat içinde altı kat arttı
Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı) Nedir?
Sarı Nokta Hastalığı(AMD) ya da Yaşa Bağlı Görme Kaybı olarak da isimlendirilen Makula Dejeneresansı, görmeden sorumlu retina merkezinin hastalığıdır. Toplumda 55 yaşından sonra ve oldukça sık görülen ve ilerlemesi halinde körlüğe yol açan bir göz rahatsızlığıdır. Görme zamanla kademeli olarak azalır ve merkez karanlık bir odak haline gelir. Merkez çevresindeki retina sağlam oluşan tam bir körlük değildir, ancak bu durum-baktığı noktayı seçememe- hastanın hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Daha önce hastalığı durduracak ya da tedavi edecek hiçbir yöntem olmadığı halde uzun yıllardır devam eden çalışmalar neticesinde 2000 yılından itibaren bu hastalık Fotodinamik Tedavi adı verilen yöntemle tedavi edilmeye başlanmış, ardından göz içine (vitreusa) enjeksiyonla uygulanan anti-VEGF (damar büyüme faktörünü bloke eden) ilaçlar kullanıma girmiştir.