Ferah IŞIK / DENİZLİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2007 00:00
Denizli’nin şaraplık üzümleriyle ünlü ilçesi Çal’da, son yıllarda kurulan şarap tesisleri hem istihdam yarattı, hem de ihracat yaparak ülkeye döviz yağdırmaya başladı.
2 bin yıl önce de önemli şarap üretim merkezlerinden biri olduğu belirlenen Çal, dünyaya şaraplarıyla açılırken, markalaşma yolunda önemli adımlar atıldı. Frigya ve Roma dönemlerinde de bölgenin şarap üretim merkezi olan Çal’da, yatırımcılar son iki yılda yedi şarap fabrikası kurdu, Ezel, Selcen, Vehbibey, Mete, Erdel, Kayıbağ, Efmeyra isimleriyle markalarını oluşturup piyasada söz sahibi oldu. Şarap sektöründe en beğenilen üzümler arasında yer alan Çal Karası’nın anavatanı olan ilçedeki şarapçılar, Fransa, Amerika ve İngiltere’ye ilk ihracatlarını bir yıl önce yapmaya başladı. Vehbibey Şarapları, şarap ülkesi Fransa’ya bir yıldır ihracat yaparken, Ezel Şarapçılık ABD’de önemli bağlantılar kurdu, bu ülkeye yıllık 150 bin şişe şarap ihraç etmeye başladı.
ÜZÜMÜN ANAVATANI
Ezel Şarapçılık’ın sahibi Mehmet Atılgan, kaliteli şaraplık üzümlerin anavatanının Çal olduğunu söyleyerek, dünyada toprak ve iklim yapısı olarak şaraplık üzüm üretimi için Çal’ın rakibi olmadığını iddia etti. Atılgan, "Çal şarabının kaliteli olmasının sırlarından biri de, bölgedeki aroma, kekik ve elma kokusunun doğal olarak bağdaki üzüme karışması. Şarabın en büyük düşmanı pis koku. Çal bölgesindeki tesislerin tamamı bağların arasında. Üzüm bağdan koptuktan bir saat sonra tesiste sıkılıyor. İşin doğrusu da budur. Türkiye’nin şarap ihracatının merkezi Çal olacak" dedi.
DÜNYAYI FETHEDECEĞİZ
á Büyük şarap fabrikalarının bölgede kurulması için mücadele veren Çal Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Hüdai Kölgesiz, Çallı şarap firmalarının dünyayı fethe hazırlandığını söyledi. Selcen Beldesi’nin CHP’li Belediye Başkanı da olan Kölgesiz, "Çal Bölgesi’nde yılda 100 bin tonun üzerinde şaraplık üzüm üretiliyor. Bölge ürününün değerlendirilmesi için yatırımcının önünü açıp, teşvik ettik. Amacımız bölge ekonomisine daha fazla para girişinin sağlanması ve istihdam yaratmaktı. Şarapçılık sektörü, ekonomik krizlerde bile büyüyebilen bir sektör. Son yıllarda yedi şarap fabrikası açıldı, gerisi gelecek. Çal bölgesi üzümleri 20 şarap fabrikasına daha yeter. Çal’ın toprak, iklim yapısı şaraplık üzüm üretimi için dünyanın en ideal yeri. Bunu bölgede incelemede bulunan Amerikalı bilim adamları da söyledi. Çal’da şarapçılık rastgele oluşmamış. Hala tarlalarımızdan Frigyalılar ve Romalılar dönemine ait şarap küpleri çıkıyor. Çal’ın bu alandaki tecrübesi 2 bin yılı aşıyor. 2 bin yıl önce Çal’a üzüm şehri deniyormuş. Bölgede yeni fabrikalar kurulacak. Yakın zamanda Çal’dan yurt dışına tonlarca şarap ihraç edilecek. Gelişmeler bunu gösteriyor" dedi.
TEKSTİLDEN ŞARABA DÖNÜŞ
á Vehbi Bey Şarapları’nın sahibi Bülent Gönenç, Çal üzümünün Fransız üzümlerinden daha kaliteli olduğunu, bunun farkında olan bir Fransız şarap firmasından dahi sipariş aldıklarını söyledi. Gönenç, "Henüz genç bir firmayız. Gelişmeler ve dünyanın şaraba olan talebi, Çal’ın şarapçılıkta dünya markası olacağını gösteriyor. Fransa’nın yıllık şarap ihracatı 6 milyar dolar civarında. Bu rakam Türkiye’nin petrol ithalatının neredeyse iki katı. Avrupa’da kişi başına şarap tüketimi 55 litre. Çal bölgesinde hammadde sıkıntısı yok. Sadece bölgenin şarabı değil, sirke ve üzümleri de ihracat için büyük potansiyel. Bölgeye gelen ve bağları, tesisleri inceleyen Amerikalı ve Fransızlar gerek şaraplarımızı gerek üzümleri çok beğendi" diye konuştu. Gönenç 25 yıldır tekstille uğraştığını, şarap sektöründe gelecek gördüğü için bu alana yatırım yaptığını söyledi.