Güncelleme Tarihi:
GEÇTİĞİMİZ günlerde Selçuk yakınlarındaki Şirince köyünde keyifli bir hafta sonu geçirdim. Ünlü Şirince evlerinde tadına doyulmaz bir nostalji yaşadım. Bu keyfi ve nostaljiyi tamamlayan da Şirincelilerin ürettiği şaraplardı.
ŞARAP içmek gerçek bir keyiftir... Ancak bu keyfi almak için şarabı iyi tanımak gerekir. Şarabı diğer alkollü içeceklerden ayıran da sanırım onun gizemi. Evet, şarap gizemli, kolay anlaşılamayan büyülü bir içecek. Onun bu sihri sanırım üzümden geliyor. Şarap yapımı oldukça zahmetlidir ve sabır ister. Şarap, üzümün yetiştirilmesinden başlayarak her aşamasında gösterilen emek ve özenle ayrı tad kazanır.
ŞARABIN o sihirli tadını bir anlık unutalım ve beslenmeci gözüyle özelliklerini tanıyalım. Şarap, içkiler arasında belki de alkol oranı en düşük olanı. Türkiye'de en çok tüketilen alkollü içki, şüphesiz ki rakı. Yaklaşık bir dublesinde yüzde 48 alkol içeriyor. Bir şişe bira ise yüzde 11-12 alkollü. Şaraba gelirsek, bir kadehinde yüzde 11 alkol var.
ALKOLLÜ içkilerin verdiği enerji, yani kalori miktarı öncelikle içindeki alkol oranıyla eşdeğer. 1 duble rakı 335, 1 şişe bira 120, 1 şişe şarap 85 kilo kalori enerji verir. Bir beslenmeci olarak neden şarabı seçtiğimi anlamşısınızdır. Ancak şarabın bu özelliklerinin ötesinde, Dünya Sağlık Örgütü'nce de önerilen Akdeniz diyetinde yeralması, benim ona olan ilgimi bir kat daha artırdı. Uzun yıllar yapılan araştırma sonuçlarına göre, günde 1-2 kadeh kırmızı şarabın kandaki pıhtılaşmayı engellediği tespit edilmiştir. Bunun nedeniyse, şarabın içinde bulunan renk verici maddelerinin (flavanoller) antioksidan özelliği taşıması. Şarap bu ölçüyü aşmadığı sürece, özellikle 40-45 yaş üzerinde kalp damar hastalıklarını önleyici bir unsur taşımaktadır.
ANCAK ne yazık ik, alkolü her insan aynı bilinçte tüketemiyor. Benim gözlemlerim, alkolün ülkemizde son derece bilinçsiz tüketildiği. Bir kere hiç kimse alkolü gerçek anlamda tanımıyor, yarar ve zararlarını bilmeden içiyor. Oysa ki, bir şeyi sevmek onu tanıdıkça keyif verir. Örneğin, ailesinde alkolik bulunanlar, karaciğer hastalığı olanlar, hipretansiyon hastaları, kan yağları yüksek kişiler, gebe ve emzikliler, hepatit virüsü taşıyıcıları ve taşıt kullananlar alkolden uzak durmalıdır. Alkol yarar ve zararları bilinerek tüketilmesi gereken bir içecektir.
UNUTMAYIN... Sağlıklı beslenme neyi, ne kadar, nerede ve nasıl tüketeceğimizi bilmektir. Bir hafta sonu siz de Şirince'de Artemis Şarapevi'nde veya nostaljik evlerin şöminesinin başında şarabınızı bilinçli bir keyifle yudumlamanın tadına varın.