Santrallere tek çatı

Güncelleme Tarihi:

Santrallere tek çatı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 00:00

Türkiye’deki en büyük doğalgaz çevirim santrallerinden Aliağa Çakmaktepe Enerji A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, önümüzdeki yıl bu türde çalışan santrallerin sorunlarının daha etkin çözümü için dernekleşmeye hazırlandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) sanayicilerine uygun koşullarda kesintisiz elektrik üreten Çakmaktepe Enerji A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, doğalgaz çevirim santrallerinde elektrik enerjisi üreten şirketlerin dernekleşme çalışması yürüttüğünü açıkladı. Enda Enerji, İşbir, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Pancar Organize Sanayi Bölgesi, İTO ve Çakmaktepe Enerji’nin kurucu üyeler arasında olduğunu kaydeden Akkan, Trakya’dan da bazı şirketlerle görüşüldüğünü söyledi.

Merkez İzmir olacak
Doğalgazdan elektrik üreten santrallerin sorunlarının daha etkin çözümü ve seslerinin daha iyi duyurulması için temeli atılan derneğin kurucu üyelerinin büyük kısmının İzmir’de olacağını dile getiren Akkan, “Dolayısıyla merkezinin de İzmir’de olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Enerji üreten şirketlerin pek çok dernek çatısı altında birleştiklerini ancak su, kömür, doğalgaz, rüzgar gibi pek çok farklı kaynaktan üretim yapan şirketlerin farklı sorunları bulunduğunu anlatan Akkan, “Biz derdimizi daha kuvvetli bir sesle anlatmak istiyoruz. Kendi derdimizi kendimiz anlatmak için dernek kuruyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

SORUNLAR BÜYÜK
Akkan, doğalgaz çevirim santrallerinin sorunlarını şu sözlerle anlattı: “Bugün doğalgazcıların yüzde 30’u elektrik üretmesi Türkiye karanlıkta kalır. Biz Mart’tan beri trilyon zararlar ederek ayakta durmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin enerji sistemi batmak üzere. Teşviklerimizi alamıyoruz. İletim parasını fazla ödüyoruz. Sorumlu olduğumuz BOTAŞ’ın dışında Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi var. BOTAŞ ‘santralı kapat’ diyorsa PMUM ‘durma çalış’ diyor. Zararına üretim yapma noktasına gelip de üretimi durdurmaya çalışsak bu kez BOTAŞ ‘taahhütte bulundun, çekmediğin enerjinin parasını öde’ diyor. Nerede serbest piyasa? 190 liraya ürettiğim malı 140 liraya satmak zorunda mıyım? En azından bu sorunlarımızı duyurmak için bir çatı altında toplanmamız gerekiyordu. Dernek kurulur kurulmaz önceliklerimiz de bu tür konular olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!