Sanayicinin sorunları Başkent masasında

Güncelleme Tarihi:

Sanayicinin sorunları Başkent masasında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2008 00:00

Ege Bölgesi Sanayi Odası yöneticileri, sanayicilerin sorunlarını dile getirmek amacıyla Ankara’da hükümet üyeleriyle görüştü, İzmir’in beklentilerini dosya halinde sundu.

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Ankara’ya giderek sorun aktardı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy’a sanayicinin sorunlarını, hükümetten beklentilerini ve çözüm önerilerini aktaran heyet, sıkıntıları anlattı.

BİRİNCİ GÜNDEM: Bu sorunlara bürokratik engeller de eklenince sanayicinin üretimden vazgeçip ’al-sat’ modeline yönelmeye başladığını söyleyen Ender Yorgancılar, "Bizler sorunlarımızın çözülmesini beklerken hergün yeni yüklerle, olumsuzluklarla karşılaşıyoruz. Türkiye’nin birinci gündem maddesi ekonomi olmalı. Yatırım ve üretim artırılmalı" dedi. EBSO Başkanı Tamer Taşkın da siyasi gündemin ekonomiyi de olumsuz yönde etkilemeye başladığını ifade ederek, "Piyasalar daraldı, karşılıksız çek ve senet miktarı arttı. Döviz kurları nedeniyle ithalat yükseldi, üretim azaldı. Türkiye’nin bir numaralı sorunu işsizlik" diye konuştu.

BEKLENTİLER

Bakanlara sunulan dosyada İzmir’le ilgili beklentiler şöyle sıralanıyor:

Kemalpaşa OSB’nin Ulucak Belediyesi ile olan sorunu çözülmeli

Ege Bölgesi’nde yapılacak tüm OSB’ler desteklenmeli

Mevcut teşvik yasası ihtiyaca cevap vermiyor. Bölgesel teşvikler yerine sektörel teşvikler dikkate alınmalı

İzmir için hayati önem taşıyan otoyol bağlantıları biran önce tamamlanmalı

İzmir ekonomisine katkı sağlayacak tersane yapımı için yer gösterilmeli

İzmir’de bilişim vadisi kurulması için destek sağlanmalı

Kültür balıkçılığı sektörüne hak ettiği önem verilmeli. Balık çiftlikleri konusunda sektörün zarar görmemesi sağlanmalı

KAYITDIŞI DERT OLDU

Taşkın, "En büyük sorunumuz kayıtdışı ekonomi ve bunun yarattığı haksız rekabet" diyerek, serbest bölgelerde kullanılan mallarla ilgili bir süredir yaşanarn sıkıntıyı gündeme getirdi. Taşkın, "Sanayi kilitlendi, yeni yatırımlar durdu. Ülkemin sanayicisine eziyet edemem düşüncesine geçmemiz lazım" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!