Sanayicinin enerji isyanı

Güncelleme Tarihi:

Sanayicinin enerji isyanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2011 00:00

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş, doğalgaz piyasasında tekel oluştuğunu belirterek Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nu göreve çağırdı.

Haberin Devamı

KENDİ enerjisini Ataer Enerji A.Ş. aracılığıyla kendisi üreten organize sanayi bölgelerinden İAOSB, piyasada çözülemeyen sorunlar ve zamlardan kaynaklı sorun yaşıyor. Konuyu Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclisi’nde dile getiren İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, sanayicilerin kürsüsünden ilgili kuruluşlara görev çağrısı yaptı. Doğalgazla ilgili sözleşme döneminin geldiğini belirten Uğurtaş, bu dönemde OSB’ler ve büyük alıcıların tedarikçilerle görüşmeye başladığına işaret etti. Geçtiğimiz yıl BOTAŞ’ın uzun süre fiyat açıklamadığını ve EPDK’nın da sözleşme yapılabilmesi için iki kez süre uzatımı verdiğini hatırlatan Uğurtaş, BOTAŞ indirim yapmayınca tedarikçilerin de indirim yapmadığını, bunun üzerine kendilerinin de Rekabet Kurulu’na başvurduğunu söyledi.

Tröst oluşturmuşlar

Haberin Devamı

Soruna yönelik hala kalıcı bir çözümün getirilmediğine işaret eden Uğurtaş, “Biz bunu çeşitli ortamlarda dile getirdik, bakanlara ilettik. Türkiye’de gaz tedarikçileri bir tröst oluşturmuş” dedi. Bu alanda rekabet ortamı yaratılmak istenirken Türkiye’de gazla ilgili bir rekabetin söz konusu olmadığını savunan Uğurtaş, “Botaş indirim yapmaz, diğerleri de hiç yapmaz, bunun adı serbest piyasa olur. Rekabet Kurulu da hiçbir şekilde harekete geçmez. OSB’ler bütün altyapıyı, tahsilatı yapar. Bunun yanında bir de bugünden ne kadar gaz alacağımızı tahmin ederek sözleşme yapmak durumunda kalırız. Doğru tahmin edemezsek kalan kısmını da ödemek zorunda kalırız. Bütün bu işleri OSB’lere yaptırıyorsunuz, karşılığında hiçbir şey vermiyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

Sıkıntı başladı

Uğurtaş, doğalgaza yapılan yüzde 15’lik zamla da sanayiciye daha ucuz enerji verme hedefiyle yola çıkmış doğalgaz çevrim santrallerinin çalışamaz hale geldiğine dikkat çekerek, “Durum böyleyken ben nasıl ‘al ya da öde’ sözleşmesinin altına imza atacağım? Gerçekleştiremezsem bunu hangi şekilde ödeyeceğim? Piyasa bu kadar kontrolsüz bırakılmamalı. Rekabet ortamı yaratılmıyorsa o kurulları göreve davet ediyorum” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!