Güncelleme Tarihi:
Özellikle elektrik zammının ihracatı etkileyeceğini, iç piyasada kaçınılmaz zamlara neden olacağını öne süren sanayiciler, yenilenebilir enerji kaynaklarını adres gösterdi, dışa bağımlılığa karşı kalıcı çözüm istedi.
İki gündür yıkıldık
Ataer adlı şirketiyle kendi enerjisini üreten İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin Başkanı Hilmi Uğurtaş, doğalgazdaki yüzde 15’lik zamdan büyük zarar görecekleri endişesini dile getirdi. Uğurtaş, sanayiciye en ucuz elektrik satan bölgelerden biri olduklarını, yüksek kar marjıyla çalışmadıklarını vurguladı, “Şu anda elektrik fiyatları yüzde 9 artmasına rağmen biz sanayicimize yüzde 15 civarında zam yapmak zorunda kalıyoruz. İki gündür yıkıldık. Toplantı üstüne toplantı yapıyoruz. Bu durumda bile mağduriyet yaşatmamak için Ataer yılı eksiyle kapatabilir” dedi.
Uğurtaş, Türkiye’deki mevcut enerjinin yüzde 55’inin doğalgaz çevrim santrallarıyla üretildiğini, dolayısıyla serbest piyasadan enerji alanların fiyatlarının daha da yükseleceğini kaydetti. Döviz kurlarından kaynaklı yaşadığı sıkıntıyı üzerinden atan ihracatçının şimdi de enerji maliyetleriyle boğuşacağını söyleyen Uğurtaş, “Şu anda büyümenin motoru iç talep. Ancak bu enerji zamları maliyetleri artıracak ve iç piyasaya zam olarak dönecek” öngörüsünde bulundu. Hilmi Uğurtaş, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığa mutlaka çözüm bulması ve enerji tasarrufunu ana gündem yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Bülent Akgerman, zammı, “Kabul edilemez derecede rasyonellikten uzak ve önümüzdeki büyük hedeflerle çelişen bir karar” diye niteledi. Zaten yüksek olan enerji fiyatlarına zam yapılmasını anlamakta güçlük çektiklerini belirten Akgerman, “Bu kararı alanlarda akıl tutulması var. Bir yandan Türkiye’nin büyüme hızına vurgu yapılıyor, gurur tablosu çiziliyor ve ihracat rekorlarından bahsediliyor. Ama diğer yandan da rekabetçiliğimiz bu şekilde baltalanıyor” diye konuştu. Çözüm önerilerini de sunan Akgerman, bugün şebekelerde ciddi kayıplar olduğunu, bunun için dağıtım özelleştirmelerini hızlandırmak gerektiğini ifade etti. Enerji konusunda daha uzun vadeli ve akılcı kararlar alınması gerektiğini vurgulayan ESİAD Başkanı, özellikle rüzgar ve güneş enerjisin teşvik edilmesini istedi.
Hedefler hayal olur
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Porsuk da, “Dış dünyayla rekabet eden iş dünyasının böyle yüksek bir zam oranıyla hayal edilen 500 milyar dolarlık ihracatı yakalaması çok zor görünüyor. Enerjide dışa bağımlılığı önlemek için kendi yenilenebilir enerji kaynaklarımızı kullanmak ve bu konudaki bürokrasiyi minimuma indirmemiz gerekiyor” dedi.