Güncelleme Tarihi:
Yıllarca zeytin ve zeytinyağı sektöründe ihracat şampiyonu olan Verde, sıkıntılı günler yaşıyor. Geçtiğimiz senelerde zeytinin az olması nedeniyle uygun fiyata ürün bulmayarak ihracatta zarar eden firma, en son iflasla karşı karşıya kaldı. 1 Haziran’da bir yıllık iflas erteleme tedbir kararıyla tekrar üretime başlayan firma, kapasite artışı, ortaklık ve gayrimenkul satışı gibi yöntemlerle yine eski günlerine dönmek istiyor.
İhracatta son beş senedir sektörünün lideri olan Verde’nin yaşadığı sıkıntılı süreç hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulukartal, bir dönem Türkiye’nin ihracata mal hazırlayan en büyük tesisi olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
“2007’de şubat-kasım arasında kuraklık dönemi yaşandı. Türkiye’nin ihtiyacı kadar zeytinyağı çıkaran sektör, arka arkaya üç yıl bu şartlarla karşı karşıya kaldı. Bizi de sıkıntıya düşüren ağırlıklı yurtdışına çalışmamız oldu. Dört sene boyunca zeytinin az olması nedeniyle yurtdışında rekabet edebileceğimiz fiyata ürün bulmakta zorlandık. Pazarlarımızı kaybetmeye başladık ve ihracatımız giderek düştü. 2006’da 40 milyon dolar olan ihracatımız 2010’a geldiğimizde 7 milyonlara geriledi. Ağırlığımızı iç piyasaya kaydırmamıza rağmen olay iflas noktasına kadar geldi.”
Pazarlarımızı kaybettik
İhracat kaydıyla zeytinyağında Dahilde İşleme Rejimi’ne (DİR) izin verilmesi için hükümetten taleplerinin olduğunu hatırlatan Ulukartal, “Ama bu gerçekleşmedi. Yurtdışında büyük emeklerle oluşturduğumuz pazarlarları kaybettik. Akdeniz çukurunda bulunan diğer ülkelerin hepsi DİR’e sahip. Böylece firmalar, ihracatta süreklilik açısından önemli bir avantaj yakalıyor. 2010 sonrası yağışların güzel oluşu, ürünün artışıyla sonuçlanmaya başladı. Ama DİR’i yine de uygulamaya koymalıyız. Ülke zarar görürse, kaldırmak elimizde. Ama ben fayda göreceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.
Bir şans daha verildi
İflas erteleme başvurusunun nedenlerine de değinen Ali Ulukartal, finans konusunda başarısız uygulamalar yaptıklarını dile getirerek, şöyle dedi: “Bazı aylarda çok az, bazı aylarda da çok yüksek ödemeler koymamız, ödeme kabiliyetimizi darboğaza soktu. Ortak arayışı içindeydik. İşletme sermayesini yükseltme gereğimiz vardı. DİR olmayınca, yurtdışı ortakları, ‘Türkiye’de mahsul ülkeye yetecek kadar olduğunda firmamız kapanacak mı? Yurtdışından getirip, işleyip ihraç etme şansımız yok’ diye, sektöre ilgi göstermiyor. İflas erteleme, ‘Şirketin batık durumda olduğu tespiti ancak firmanın ülke ekonomisine sağladığı ve sağlayacağı pozitif değerler açısından incelenip bir şans daha verilmesi gereklidir’ olgusunun neticesidir. Biz de bunu iyi anlattık ve yeniden yapılaşmayı, nasıl para kazanıp borçlarımızı ödeyeceğimizi iyi izah ettik.”
KRİZDEN ÇIKIŞ REÇETESİ
Şu anda yaklaşık yüzde 70’lik kapasiteyle üretime devam ettiklerini ifade eden Ulukartal, krizden çıkış reçetesini de açıkladı. Ali Ulukartal, şunları kaydetti: “Şu anda ortak arayışımız var. Yerli ve yabancı firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Bunun yanında, sıkıntılardan kurtulmak için gayrimenkul satışlarımız olacak. Ayrıca, üretim kapasitemizi artırarak bu süreci atlatmak istiyoruz. 140 olan çalışan sayımızda indirim yaptık. Halen 100 kişiyle çalışıyoruz. Ben de 73 yaşında, postalı giydim, işin başındayım. Şu anda üretimin yüzde 85’ini iç piyasaya veriyoruz. Ama önümüzdeki süreçte iç piyasayla yurtdışını eşitlemeyi hedefliyoruz. Verde’nin geleceğine inanıyorum. Bu arada, teşekkürü borç bildiğim bazı borçlu tedarikçilerimiz bize güvenerek, destek verdiler. Bize yeniden krediyle mal verdiler. Sattığımız yağların ederini tekrar onlara ödüyoruz.”