Samanı da ithal ettik

Güncelleme Tarihi:

Samanı da ithal ettik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2012 00:00

Tarım ülkesi Türkiye sonunda saman da ithal etti. Ukrayna’dan 66 tonluk 3 TIR pelet samanı getiren İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, gerekli analizleri yaptıktan sonra üreticilerine tavsiye etmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Bu yıl yaz aylarında gündeme gelen saman ithalatı ilk kez tüzel bir kuruluş tarafından gerçekleştirildi. Ağustos ayında Bakanlar Kurulu’nun ithalata izin veren kararnameyi imzalaması ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamasının ardından çalışma yürüten besiciler, sonuca ulaştı. İç piyasada saman fiyatlarının dört kat artması sonucu alınan kararı ilk uygulayan ise İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği oldu. İthalatı “Saman krizinde ilk adım” olarak değerlendiren Halkla İlişkiler Müdürü Rasim Mutlu, “Birlik olarak bu yılki saman krizinde üreticilerimizin yüksek fiyat yüzünden doğan mağduriyetinin bir nebze giderilmesi amacıyla ilk adım olarak 66 bin kilogram, yani 3 TIR pelet saman ithal ettik. 11 Kasım 2012 tarihi itibariyle Tire Düve Çiftliği’mize indirilen pelet samanlar, analizleri gerçekleştirildikten sonra üreticilerimize tavsiye edilecek. Özel şirketleri bilmiyorum, ama ithalatı yapan ilk birlik biziz” diye konuştu. İthalatın Ukrayna’dan yapıldığını dile getiren Mutlu, navlun fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklı sıkıştırılmış olarak bulunan pelet samanları ithal etmeyi tercih ettiklerini belirterek “Bu ürünleri samanın yanında kullanacağız. Tek başına kullanılmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Samanı da ithal ettik

UTANÇ VERİCİ
İthalat kararına tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odaları eski Genel Başkanı Gökhan Günaydın, özellikle buğday ve arpa ekim alanlarındaki azalmadan kaynaklı saman üretiminin de azaldığını söyledi. “Türkiye gibi bir ülke için saman ithal etmek utanç verici bir şey” diyen Günaydın, “Türkiye’de son 32 yıl içinde hayvan sayısı azalınca samana talep de azaldı. Neden ithalat aşamasına gelindiğine bakılırsa 2002’den 2012’ye kadar Türkiye 25 milyon dönümlük alanı işlemekten vazgeçmiştir. Bunun 15 milyon dönümü buğday ve arpanın ekim alanlarından oluşmaktadır. Ekim alanı azaldığı için saman da azalmıştır. Çünkü üretici 10 yıl önce 3.5 kilogram buğday satsa 1 litre mazot alabiliyorken bu gün bir litre mazot için 7 kilogram buğday satmak zorunda bırakılmıştır. Bu yüzden üretimden vazgeçmiştir. Türkiye’nin bu şekilde tarımdan koparılması kabul edilemez” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!