Saman yoksa patates var

Güncelleme Tarihi:

Saman yoksa patates var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 00:00

Ödemiş, Türkiye’nin süt sığırcılığında önemli merkezlerinden biri. İlçe, aynı zamanda patates üretimi konusunda da iyi bir noktada. Ama bugünlerde hem patates hem de süt üreticisi mutsuz.

Haberin Devamı


SAMAN fiyatının son birkaç ayda yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 55 kuruş olmasıyla birlikte zor günler yaşayan süt üreticisi, aç kalan ineklerine tarlada kilosu
10 kuruş olan patates yedirmeye başladı. Artan maliyetlerle baş etmekte güçlük çeken ve kurtuluşu ineklerini kesimhanelere götürmekte bulan üretici, geçici çözüm olarak şimdilik bu yolu seçti.

Saman yoksa patates var

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çetinkaleli, süt üreticisinin kaba yem başta olmak üzere artan girdi maliyetleri nedeniyle çaresiz olduğunu dile getirdi. Geçimini hayvancılıktan sağlayan birçok besicinin büyük mağduriyet yaşadığına dikkat çeken Çetinkaleli, şöyle dedi:

Haberin Devamı

Geçici çözüm bulundu
“Üretici, bugün hiçbir besin değeri olmayan samanı bile nasıl temin ederim diye düşünüyor. Çünkü samanın kilosu 55 kuruşa kadar çıkmış durumda. Son çare olarak, aç kalan ineklerine tarlada kilosu 10 kuruş olan patates yedirmeye başladı. Patates üreticisinde de sıkıntı çok büyük. Tarlada kilosu 10 kuruş olan patatesini sökmek isteyince, 15 kuruş gibi bir maliyetle karşılaşıyor. Zarar eden üretici de bu patatesi ineklerine yedirerek geçici çözüm geliştirdi.”

Saman yoksa patates var

Acil eylem planı gerekiyor
Mehmet Çetinkaleli, 11 bin üretici ailenin temsilcisi olarak acil bir eylem planının uygulamaya sokulmasını istediklerini belirterek, kaba yem desteklemelerinin artırılmasıyla çiftçinin üretime yönlendirilmesinin şart olduğunu kaydetti. Çetinkaleli, “Türkiye’de tarımsal alanların yarısı işlenebiliyor. Onun için hükümetin acilen meraları tarımsal ürün ekimleri için kullanıma açması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Patatesten yem yapılacak
Birlik olarak, artan yem fiyatlarına yönelik çözüm arayışına girdiklerini ifade eden Mehmet Çetinkaleli, “Eylülde, ‘Tarımda B Planı’ şeklinde bir çalıştay yapmaya hazırlanıyoruz. Bu çalıştayda üreticinin en büyük sorunu olan yüksek fiyatlı yeme yönelik hazırladığımız projeyi sunacağız. Böylece, fiyatlarında sürekli dalgalanma olan ve üreticisini mağdur eden patates, havuç, domates ve benzeri tarımsal ürünlerden hayvan yemi yapmayı planlıyoruz. Bu sayede süt üreticisinin yem ihtiyacını karşılamış olacağız. Bu tip dalgalanmalarda doğan sıkıntıyı ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Bu amaçla İzmir Kalkınma Ajansı’na bir proje sunmaya hazırlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı


ÇİFTÇİDE HACİZ KORKUSU
Türkiye’nin patates ambarlarından biri olarak gösterilen Ödemiş’teki patates üreticisi büyük bir krizle boğuşuyor. Bu yıl patatesin para etmemesi nedeniyle sıkıntı yaşayan üretici, banka ve TEDAŞ’a olan borçları nedeniyle haciz korkusu yaşıyor.

ET VE SÜT FİYATINI ETKİLER
“1 litre sütle 1 kilo yem alamıyorum diye yakınan üreticimiz, şu anda ne yazık ki 1 litre sütle 1 kilo ot alabilir hale geldi” diyen Mehmet Çetinkaleli, şunları dile getirdi: “Bugün sütün litresi 80, otun kilosu 65, saman ise 55 kuruş. Oysa, 21 litre süt veren bir inek 18 kilo silaj, 4 kilo saman+yonca, 8 kilo da kesif yem tüketiyor. Yani bu hayvanın 30 kilo yeme ihtiyacı var. Şimdi ne oldu? Daha önce hayvana nasıl yem vereceğini düşünen üretici şu anda ot ve saman tasasına düştü. Bu maliyetlerle baş edemeyen üretici de kurtuluş olarak ineklerini elinde çıkarma yoluna gidiyor. Süt ineklerine kesimhane yolu gözüküyor. Buna dur denmediği takdirde, et ve süt fiyatları yine yükselişe geçecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!