Güncelleme Tarihi:
SALİHLİ'de Belediye Başkanı Zafer Keskiner'in, ‘‘Bir avuç altın mı, yoksa tarihi, doğası, sağlığı yokolma tehdidinde kalan Salihli mi’’ sloganıyla başlattığı, ‘‘Siyanürle de, suyla da altın çıkarmaya hayır’’ kampanyasına Bergama ve Eşmeliler de destek verdi.
ŞEHİR Tiyatrosu'ndaki toplantıya profesörler Ümit Erdem, Ünal Altınbaşlı, Emür Henden, Ercan Tatlıdil, Zuhal Okuyan ve Gürel Nişli, Bergamalılar'dan sonra Salihlililer'in de avukatlığını üstlenen Senih Özay da katıldı. Salon tıklım tıklım dolarken, yer bulamayanlar toplantıyı yerlerde oturarak izledi. Dışarıya ses yayını yapılarak, salona giremeyenlerin de bilim adamlarının görüşünü dinlemesine olanak sağlandı.
KESKİNER, Sart harabeleri yakınında altın çıkarılmak istendiğini, toprağın, bitki örtüsünün, doğanın katledileceğini söyledi. Keskiner, ‘‘Siyanürle değil, suyla da altın çıkarılsa, tehlikeli kimyasal maddeler açığa çıkacak’’ dedi. Avukat Özay da, ‘‘Salihli'de Pomza diye bir şirket ortaya çıktı. Ne yapıyorlar bilmiyoruz, bilgi alamıyoruz. Ancak altına karşı burada da eylemler başlatacağız’’ dedi.
PROF. Dr. Altınbaşlı, antik Sart Kenti yakınlarındaki Sart Deresi'nin, altın madeni kurulması halinde atık deresine döneceğini belirtti. Altınbaşlı, ‘‘Üretken toprağı altın için yok mu edeceğiz? Burada altın çıkarırsak ekolojik denge bozulacak’’ diye konuştu.
PROF. Dr. Erdem, Salihli'nin verimli ovası dururken, altına gerek duyulmaması gerektiğini belirtti, ‘‘Bir gram altın için tonlarca toprak altüst olacak. Avrupa toprağı, suyu ve havasının kıymetini biliyor, ülkesinde altın çıkarılmasına izin vermiyor. Burada suyla altın çıkarılacağı söyleniyor ama gelecekte savaşlar su ve toprak yüzünden olacak’’ dedi. Diğer bilimadamları da firmanın girişimleri ve çalışmaları hakkında bilgi sahibi olamamaktan yakındı, altın madenciliğinin her koşulda risk taşıdığını vurguladı.