Sahura kalkmadan oruç tutmayın

Güncelleme Tarihi:

Sahura kalkmadan oruç tutmayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2008 00:00

Uzmanlar, Ramazan ayında oruç tutarken metabolizmanın yavaşladığını bu yüzden kilonun en azından sabit kalması için bilinçli beslenmenin gerekli olduğuna dikkat çekti.

RAMAZAN ayında oruç tutarken vücut metabolizmasının yavaşladığını bu yüzden kilonun en azından sabit kalması için bilinçli beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, "Düşük metabolizmada bir anda gece hızlı bir şekilde yeme olursa, bu aynen yağ olarak geriye döner. Ramazan’da fizik aktiviteleri azalır. İnsanlar öğlenden sonra aktif yaşamdan, pasif yaşama geçerler. Bu da kilo almaya yol açar. Kilo vermek isteyenler iftarda ne yediklerine dikkat etsinler. Hızlı iftar yapmasınlar. sıvı yiyeceklerle oruç açsınlar. Porsiyonları yarıma düşürsünler. Sahurda tok tutacak proteinli yiyecekler tercih etsinler" dedi.

Oruç diyetin ilk adımıdır

Ramazan’ın vücudu rahatlattığını mide, bağırsak ve karaciğerin dinlendiğini belirten beslenme ve diyet uzmanları da ’’Ramazan bir detoks sayılır. Ancak bunun için önce sağlıklı olmak gerekir. Hasta kişilerin oruç tutmasına din adamları da karşı çıkıyor. İkincisi sahur ve iftar yemeklerini bilinçli olarak hazırlamak gerekiyor. Her yemekte sebze meyve olmasına, bol sıvı tüketilmesine ve vitamin dengesine dikkat edilmesi gerekir. Oruç diyet yapmanın ilk adımıdır’’dediler.

Mutlaka sahura kalkın

Uzmanlar, sorunsuz bir Ramazan için şu önerilerde bulunuyorlar:

"Mutlaka sahura kalkın, sahurda yağlı börekler, aşırı tuzlu ve kızartma tarzı besinler tercih etmeyin. Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan, kan şekerini daha yavaş değiştiren besinleri tercih edin. Sahura meyve ekleyin. Sebzeli börek tercih edin. Orucu, zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açın ve ılık çorbayla öğüne başlayın. Kepek ekmeği, sebze meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık verin. Kızartmalardan uzak durun. İftardan sonra mutlaka yürüyün. İftarla sahur arasına bir ara öğün koyup bu arada bol bol su için. Çok iyi çiğneyin. Doyduğunuzu anlamınız için bu önemlidir. Hamur tatlısı yerine sütlü tatlılar tercih edin. Ağır yemeklerden uzak durun. Baharat içeriği yüksek besinleri tercih etmeyin. Kuruyemiş yiyin. Tabi miktar abartılı olmasın. Şarküteri ürünlerine ağırlık vermeyin."

Şehit aileleri iftarda buluştu

GAZİEMİR Şehit Asker Şehit Polis Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Çağdaş Eğitim Koleji’nin katkılarıyla düzenlediği iftar yemeğinde şehit ailelerini bir araya getirdi. Her Ramazan geleneksel olarak düzenlenen iftar yemeğine şehit aileleri, gaziler, mahalle muhtarları, dernek yöneticileri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Büyüker, Çağdaş Eğitim Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baş ve aynı zamanda derneğin onursal başkanı olan Gaziemir Belediye Başkanı Adnan Yüksel katıldı. Birlik ve beraberliğin, huzuru da beraberinde getirdiğini belirten Başkan Yüksel "Biz her zaman huzurdan yana olduk. Önemli olan bu birlik ve beraberliğimizin her zaman sürmesidir" dedi. Şehit ailelerinin Ramazan ayını kutlayan Başkan Yüksel, iftar yemeğine verdikleri katkılardan dolayı Çağdaş Eğitim Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baş’a çiçekle teşekkür etti.

Türk Hava Kurumu’ndan fitre ve zekat standı

TÜRK Hava Kurumu (THK) Balıkesir Şubesi, vatandaşların fitre ve zekatlarını bağışlamaları için Anafartalar Caddesi’nde kuruma ait pasajın girişinde stant açtı. THK Balıkesir Şube Başkanı İlhan Güzel, Balıkesirliler’in her dönem kurban derisi ile zekat ve fitre bağışı ile M.Kemal Atatürk’ün kurumuna sahip çıktığını belirtirken, "Mübarek Ramazan ayında bu desteğin artarak süreceğine inanıyorum. THK olarak, kurban derisinde olduğu gibi fitre zekattan elde ettiği gelirlerin yüzde 60’ını da paydaş kuruluşlarımız olan Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı, Kızılay Derneği, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Diyanet Vakfı’na veriyoruz. Halkımızdan aldığımızı fitre ve zekatları yine halkımızı için kullanıyoruz" dedi.

Uçak kampanyası da devam ediyor

Bu arada, standda Türk Hava Kurumu’ra ait yangın söndürme uçağı alım kampanyasının tanıtımı da yapılıyor. Vatandaşlar bu kampanya için hazırlanan kumbaraya bağışlarını atabiliyor. THK, uçak kampanyası ile kendi uçak filosunu kurup, orman yangınlarının yanı sıra sanayi tesislerindeki yangınlara da müdahale etmeyi amaçlıyor.

Hipodromda eğlence

EGE Sanat Tiyatro Organizasyon LTD Şirketinin (ES-TO) nun hipodromda Ramazan ayı boyunca her perşembe ve cumartesi günleri gece koşullarında yapılan nostaljik Ramazan eğlencelerki büyük beğeni topluyor. Özellikle çocukların hayranlıkla izlediği eğlencelerle ilgili tiyatronun kurucusu Kemal Aygen, "Gece yarışları ile yaşanan Ramazan eğlenceleri ilgiyle izleniyor. Ekibimiz her yarış sonrasında standa gelerek gösterilerini yapıyor ve yarış heyecanı ve stresi ile dolu olan seyircinin moralini, stresini gideriyor ekibimiz ramazan boyunca değişik gösterilerle hipodrumda at yarışı heyecanına gelen seyircilere eski Ramazan gecelerini yaşatıyor"dedi.

Bekliyorum

Canlardan birine, Ramazanda sormuşlar: - Erenler kaç tane oruç tuttun? - Henüz nasip olmadı. Tuzak kurdum bekliyorum.

Ev alma komşu al

EV, bağ-bahçe ve işyeri gibi yakın yerlerde yaşayan, her zaman birbirleriyle yüz yüze olan insanlara komşu denir. Yüce dinimiz komşuluk konusuna büyük önem verir. Cenab-ı Hak nisa suresi 36. ayetinde şöyle buyurur. " Allah’a ibadet edin ve Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana- babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya iyilik edin." Kültürümüzde komşuluğun özel bir yeri vardır.

Aile bireylerinin dışında bize en yakın olan komşularımızdır. Sevinçler, kederler onlarla paylaşılır. Doğumda, ölümde, düğünde, bayramda, hayatımızın her safhasında onlarla karşılaşırız. "Komşu komşunun külüne muhtaçtır." "Komşuda pişer bize de düşer," "Ev alma komşu al" gibi pek çok atasözü ve deyimlerimiz, kültürümüzdeki komşuluğun çok geniş kapsamda olduğunu göstermektedir.

’İman etmiş olamaz’

Sevgili Peygamberimiz (SAV): "Cebrail bana o kadar komşu hakkından bahsetti ki neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim" buyurmuşlardır. Ayrıca şu hadis-i şerifte ne kadar düşündürücüdür. Peygamberimiz: "Vallahi iman etmiş olamaz, Vallahi iman etmiş olmaz, Vallahi iman etmiş olmaz" buyurdu. Ashap (arkadaşları): - Kim iman etmiş olmaz Ya Rasulallah? diye sordular. "Komşusunun şerrinden güven içinde bulunmayan kimse" buyurdular.

Ziyaret edilmeli

Komşular birbirlerinin hak ve hukuklarına riayet etmeli, iyi ilişkiler içerisinde olmalı, birbirlerine asla düşmanlık beslememelidir. Komşuluk ilişkilerinde özellikle şu konulara çok dikkat etmek gerekir.

- Doğum, düğün gibi sevinçli durumlarda tebrik edilmelidir.

- Ölüm ve musibet anında mutlaka teselli edilmelidir.

- Darda kaldığında, sıkıntılı durumlarda elden geldiğince yardımcı olunmalıdır.

- Hastalık durumunda ziyaret edilmelidir.

Rahatsız edici her türlü tutum ve davranışlardan; çevreyi kirletmek, komşusunun malına, bağına, bahçesine zarar vermek, bağırıp çağırmak gürültü yapmak v.s. gibi durumlardan mutlaka kaçınılmalıdır. Özetle: Komşularla çok iyi geçinmeli, onların sevinçlerine ve üzüntülerine ortak olunmalıdır.

SİHİR-BÜYÜ-KEHANET-FALCILIK
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!