Sahte sigortalı avı

Güncelleme Tarihi:

Sahte sigortalı avı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 00:00

SGK İzmir İl Müdürlüğü, ‘sahte sigortalı’ avına çıktı. Kağıt üzerinde var olan şirketlerde binlerce kişinin ‘sigortalı’ gözüktüğü, ancak tek kuruş prim ödenmediği ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) bir yandan kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında işyerlerini denetleyip, sigortasız işçi çalıştıranlara ceza yazdırırken, bir yandan da kuruma çalışmadığı halde çalışıyor gibi sigortalı girişi yapan çetelerin peşine düştü. Nitekim SGK Genel Müdürlüğü, 6 ay boyunca işçilerinin sigorta primi ödenmeyen işyerlerini belirledi. İzmir’de 5 bin 336 işverenin işçilerinin sigorta primlerini ödemediği ortaya çıktı. İzmir İl müdürlüğü de kendi çalışmasında ayrıca aynı durumda olan  267 işyeri daha saptadı. Toplam 5 bin 603 işyeri ‘sahte’ şüphesiyle incelemeye alındı. İncelemeler sonucunda 4 bin 493 işyerinin gerçekten var olduğu, bildirimi yapılan işçilerin o işyerinde çalıştığı, ancak işverenin ekonomik sıkıntı yüzünden primlerini yatıramadığı tespit edildi. Bu işyerlerinin üzerindeki sahte şüphesi kalkarken, 302 şirketin kayıtlarda var olduğu, ancak fiilen bulunmadığı, işçilerinin de işe girişlerinin yapıldığı, sigortalı oldukları, ancak tek kuruş prim yatırılmadığı ortaya çıkarıldı.
Mercek altındalar
Bu 302 işyerinin işverenleri ve sahte sigortalılar hakkında kurumu kandırdıkları gerekçesiyle Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını, halen 808 şirketin mercek altında olduğunu belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, “Ortada şebekeler var, bunlar insanları dolandırıyorlar. Ya şirket kuruyorlar ya da gayri faal bir şirketi yeniden canlandırıp, kağıt üzerinde çalışıyor gösteriyorlar. Bu şirketlere de sigortalı yapma vaadiyle, parasını aldıkları kişilerin girişlerini yapıyorlar. Sigorta yaptırdıkları kişilere de ‘internetten baktır, girişinin yapılıp yapılmadığını gör’ diyor. Cahil vatandaş da bunu görünce inanıyor, priminin yatmadığını bilmiyor bile” dedi. Sigorta girişini yaptırdıkları kişilerden 100-200-300 lira alındığını ildiklerini söyleyen Keskin Şöyle konuştu: “Vatandaş girişi yapıldıktan bir ay sonra sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlıyor. Bu şebekeler sosyal güvenliği bulunmayan kişileri buluyorlar. Hele hastası olanlar bu tuzağa daha çabuk düşüyor.”

Haberin Devamı

808 şirkette inceleme

Haberin Devamı

Bİr şirkette ortalama 80-150 işçinin çalışıyor göründüğünü, danışıklı olarak menfaat birliği içinde yapanların da olduğunu kaydeden Keskin, “Arkasından nasıl bir felaketin geleceğini bilmiyorlar. Sahte işverenlerle birlikte aır cza mahkemesinde yargılanıyorlar, kurum olarak bizden ne çıkmışsa faiziyle geri alıyoruz” dedi.
Vatandaşa uyarı
Keskin, bu dolandırıcılık durumunun 3-4 yıldır kurumun başını ağrıttığını, her şirketteki sahte sigortalı sayısının 80-150 arasında değişmesi nedeniyle mahkemelerin hemen sonuçlanamadığını vurguladı. 808 şirketle ilgili incelemelerinin sürdüğünü vurgulayan Keskin,  sahte sigortalılık konusunda uyardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!