Güncelleme Tarihi:
SAĞLIK temasıyla bir kez daha EXPO’ya aday olan İzmir, yüzlerce milyon lira harcanacak kamu sağlık yatırımlarıyla tesis zengini olmaya hazırlanıyor. İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan, inşaatı süren ve projelendirilen hastane binalarının hepsinin birbirinden farklı mimaride olacağını söyledi, “2015’e kadar İzmir’de yenilenmemiş bina kalmayacak. Her bir projemizin yer tesliminden sonra bitirilme süresi bin gün. Ben bundan kısa sürece tamamlanacağına inanıyorum” dedi.
Bir yarılarının hastaneler ise diğer yarılarının birinci basamak sağlık hizmetleri olduğunu belirten Dr. Özkan, “307 binada bin 123 aile hekimiyle hizmet veriyoruz. Aile hekimleri, aile sağlığı merkezlerini A sınıfı yapabilmek için ciddi mesai harcıyor. Bir yandan da ihtiyaç olan hastane ve hastane ek binalarının yapılması için çalışıyoruz. Bitirdiklerimiz hizmette. Şu anda devam eden iki projemiz var. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyathane ve yoğun bakım ek bina inşaatı. 2012 sonunda hizmete açılmasını planlıyoruz. Hıfzıssıhha Enstitüsü’nden 2009’da bize devredilen Hatay’daki bina da Sağlık Müdürlüğü’nün ek hizmet binası olacak, farklı yerlerde hizmet veren birimlerimiz burada toplanacak. İnşaat Ocak 2012 sonu bitecek” diye konuştu.
Hepsi farklı mimaride
İzmir’in ikinci yanık merkezinin yer alacağı 405 yataklı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nin sözleşmesinin imzalandığını da kaydeden Dr. Mehmet Özkan, şöyle devam etti: “Yer teslimi önümüzdeki günlerde yapılacak. Bornova Devlet Hastanesi’ne 200 yataklı ek bina yaptırıyoruz. Bergama 1. Basamak Sağlık Kompleksi ihale aşamasında. Urla’ya Özbek Yolu’nda 150 yataklı yeni bir hastane yapılacak, ihalesi gerçekleşti. Ayrıca üç de henüz başlamayan projemiz var. Hepsi farklı mimarilerde olacak. Aliağa Devlet Hastanesi’ne uzantı olarak büyük bir acil servis yapacağız. Çünkü Şakran’a 5 bin kişilik cezaevi yapılıyor. En az 1.5 milyon liralık yatırım, 600 bin lirasını PETKİM bağışladı.”
Hepsine ihtiyaç var
Bu yatırımların hepsinin ihtiyaç duyulduğunu ve insanların iyi şeylere layık olduğunu ifade eden Dr. Özkan, sadece iki sağlık kampusünün maliyetinin en az 800-900 milyon lirayı bulacağını bildirdi. Dr. Mehmet Özkan, “Bir bina yaptırıyorsunuz 10 yıl sonra demode oluyor. Yenilemeden duramazsınız. Sağlıkta bu yenileştirme hep sürecek. Eskiden 15 metrekareydi odalar, şimdi 35 metrekareden küçük olmasın istiyoruz. İnsanlarımız daha fazlasını hak ediyor. Çıtamız bir önceki standardımızla aynıysa geri kalmışız demektir. Onun için çıtamızı hep biraz daha yükseğe koyuyoruz. Çünkü sağlıktaki hep daha iyi beklentisi başka hiçbir sektörde yok” dedi.
DEVAM EDEN PROJELER
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi: 34 ameliyathane, 138 yataklı yoğun bakım, merkezi sterilizasyon, 20 yataklı anjiyo merkezi, patoloji merkezi, 3 katlı otopark.
* Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası: Kuduz tedavi merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezi, Konak Halk Sağlığı Laboratuvarı, Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi.
İHALE SÜRECİNDEKİ PROJELER
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi: 400 yataklı, 16 ameliyathane, 112 poliklinik odası, 16 diyaliz ünitesi, 94 yoğun bakım yatağı, yanık tedavi merkezi.
Urla Devlet Hastanesi: 150 yataklı. 5 ameliyathane, 48 poliklinik odası, 19 yoğun bakım yatağı, diyaliz ünitesi.
Bergama 1. Basamak Sağlık Hizmetleri Binası: Toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi, 112 Acil Yardım İstasyonu, halk sağlığı laboratuvarı, verem savaş dispanseri, toplantı salonları.
BAŞLANMAYAN PROJELER
Ödemiş Devlet Hastanesi: 250 yataklı. 7 ameliyathane, 19 yataklı diyaliz ünitesi, 18 yoğun bakım yatağı, 81 poliklinik ve doğumhane.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Ek bina.
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Yeni blok.
BAĞIŞLA YAPILAN
Gaziemir Devlet Hastanesi: Nevvar Salih İşgören Vakfı’nca yaptırılıyor. 50 yataklı. 3 ameliyathane, 2 doğum salonu.
ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ’NCE YAPILAN
Narlıdere 1. Basamak Sağlık Hizmetleri Binası: Yapımı yüzde 80 bitirildi. Müteahhit iflas ettiği için sözleşme fesh edildi, yeni ihale yapılacak.
SAĞLIK KAMPUSLERİ
Yenişehir Sağlık Kampus Alanı: Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ege Doğum Evi Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Atatürk Sağlık Meslek Lisesi yer alacak. Kampüste toplam bin 350 hasta yatağı olacak.
Bayraklı Sağlık Kampus Alanı: Toplam bin 450 yataklı olacak. Bu alanda 400 yataklı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 150 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 200 yataklı Kardiyo-Vasküler Cerrahi Hastanesi, 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, 100 yataklı Onkoloji Hastanesi, 200 yataklı Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi, 100 yataklı Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi ve sosyal tesisler yer alacak.