Sağlıkta şarlatanlık önlenemiyor

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkta şarlatanlık önlenemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2014 01:11

İZMİR Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Suat Kaptaner, sağlıkta şarlatanlığın bir türlü önlenemediğini, bunun da hasta sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kendi cep telefonuna da kalp hastasını iyileştirdiği iddiasıyla promosyonlu ilaç satış reklamı mesajlarının geldiğini belirten Kaptaner, "Bu rezillik bitmiyor. Son çıkan torba yasayla bu şarlatanlara hapis cezaları kaldırıldı, hekimlere hapis, para cezası getirildi. Tam bir trajedi. Sağlık Bakanlığı harekete geçmeli" dedi.

Çözüm bulunmayan sorunları hekimleri mutsuz, huzursuz edip gelecek kaygısı yaşatırken, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Kaptaner, sağlık sektöründe hastaların sağlığını tehdit eden, ancak kontrol edilmeyen, önlenmeyen uygulamalara tepki gösterdi.

Bunlardan birinin cep telefonu mesajlarıyla insanlara tedavi pazarlanması olduğunu belirten Kaptaner, "Tabip Odası Başkanının da cep telefonuna bu mesajlar geliyor. Mesajda bir kalp hastasının isim de verilerek bu satılan ürünle iyileştiği yazıyor. Adı da yazılan bu üründen 3 alan, 2 öder, diyor. Promosyon da yapılıyor. Daha önce odamız soruşturma açtı, ama kişinin yeri yurdu belli değil. İstanbul Tabip Odası'na bilgi verildi, onlar da soruşturma açtı, bulamadılar. Yeni gelen mesajda İstanbul telefonu yazıyor, yeniden İstanbul Tabip Odası'na bilgi verdik. Biz de bu insanları cezalandırmak için peşinden koşuyoruz ama bulamıyoruz. Rezillik, insanların sağlığıyla oynanıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

ŞARLATANLARIN CEZALARI HAFİFLEDİ
Öte yandan Dr. Kaptaner son çıkan torba yasada şarlatanların cezalarının hafifletildiğini, hekimlere ise ağır cezalar getirildiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Bu tür bitkisel ilaç, bitkisel gıda takviyesi adı altında ne idüğü belli olmayan şeyleri satan şarlatanlar var. Son çıkan torba yasayla bunların hapis cezaları kaldırıldı. Buna karşılık ruhsatsız sağlık hizmeti verme adı altında serbest hekimlik yapanlara 1 ila 3 yıl hapis cezası, 2 milyon lira para cezası konuldu. Yani hekimin muayenehane ruhsatı işlemleri sürerken muayenehanesinde hasta bakarsa, bu cezalar uygulanacak. Bu cezalar ise Gezi gibi olaylar için hekimlere yönelik bir tehdit, caydırıcılık unsuru olarak konuldu. Tam bir trajedi. Cezalar hafifleyince şarlatanlık faaliyetleri artıyor. Sorumlu Sağlık Bakanlığı. Sağlık Bakanlığı girişimde bulunmalı, elinde insangücü de var soruşturma, cezalandırma yetkisi de. Sağlık Bakanlığı bunların yerine muayenehanesinde hizmet veren hekimin peşine düşüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!