Güncelleme Tarihi:
Sağlık Müdürlüğü'nün 240 kişilik ekibi binlerce işletmeyi denetledi, 200'den fazlası kapatıldı
İZMİR Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Sağlığı Kontrol Şubesi, aynı tip işyerlerine aynı gün, aynı saatte başlanacak yıllık baskın planı hazırladı. 240 kişilik ekip, 28 ilçede 6 ay denetim gerçekleştirdi.
YUFKACIDAN mandıraya, lokantadan yemek fabrikasına kadar gıda üreten ve satan işletmeler gündüz denetlenirken, kahvehane, bar, pavyon, gazino, birahane gibi eğlence ve içkili yerler için gece ekipleri oluşturuldu.
EKİPLER insan sağlığıyla oynayan, hijyen kurallarına uymayan işletmelere sıkı denetimlerle göz açtırmadı. 4 bini aşkın işletme denetimden geçti, 200'ü aşkın işletme kapatıldı, milyarlarca lira ceza kesildi.
CEZADAN önce uyarı, ikna ve iyi niyet formülü uyguladıklarını belirten Şube Müdürü Gürbüz Vurkır, ‘‘Hedefimiz işletmeleri vatandaşın temizliğinden kuşkulanmayacağı standarda ulaştırmak. İyileştirme oranı yüzde 85’’ dedi.
Türkiye’de ilk kez uygulanıyor
İL Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Sağlığı Kontrol Şube Müdürü Gıda Mühendisi Gürbüz Vurkır, aynı tip işletmelere aynı gün denetim programını Türkiye'de ilk planlayıp uygulayan kurum olduklarını söyledi. Vurkır, ‘‘Mayıs ayında başlattığımız programlı denetimde amaç yasal işlemler ve ıslah çalışmalarında sektör bazında bütün işletmelerin aynı zaman dilimi içerisinde denetlenmesi ve bu konuda çalışan personelin hizmet veriminin artırılması. Konak'ta mandıra denetimi yapıldığı gün diğer ilçelerde de aynı tip yerler denetlendi. Bir başka gün lokantalar. Böylece aynı tip işyerleriyle ilgili yasal işlemler de hızlandı’’ dedi.
BU denetimlerde bulgurdan şekerlemeye, salamuradan pasta böreğe kadar gıda üretimi, satışı ve toplu tüketimi yapan bütün işletmelerin tarandığını kaydeden Vurkır, ‘‘4000 civarındaki gayri sıhhi müesseseden ruhsatı olduğu halde çalışma izni olmayan 2.500 işletme vardı. Bunların 1.500'ü çalışma izin belgesi aldı. Yüzde 30-40 civarında alması gereken kaldı. En kısa zamanda bunlar da tamamlanacak. Bir yıllık denetim programı sonunda pekçok şeyi düzeltmiş olacağımıza inanıyoruz’’ diye konuştu.
Pazarlar da kapsamda
İL Hıfzısıhha Kurulu kararıyla açıkta döner satışının engellendiğini belirten Gürbüz Vurkır, pazar yerlerinde de peynir, yoğurt, yufka, zeytin satışının denetlendiğini söyledi.
PAZARCILAR Odası yetkililerinin de bu düşünceye katılıp onayladıklarını belirten Vurkır, ‘‘Pazarlarda bu tür yiyecek satışı bundan böyle vitrin içinde olacak. Öyle toza, pisliğe açık şekilde satılamayacak. Pazarcıları da öncelikle ikna edeceğiz. Oda yetkilileri de bu konuda üyelerini teşvik edeceklerini söylediler. Artık pazarlarda insan sağlığını hiçe sayan uygulamalara da fırsat vermeyeceğiz’’ dedi.
Yağda hile araştırılıyor
DENETİMLERDE özellikle yemek fabrikaları ile lokantalarda kullanılan katı ve sıvı yağlar da incelemeye alındı. Kabında yazan yağ dışında içine başka yağ karıştırılıp karıştırılmadığına bakıldı. Deretimlerde hileli yağ bulunmadı.
KAPALI olduğu halde nereden doldurulduğu bilinmeyen Cansu adıyla satılan şişe suları imha edildi. Haftada iki kez yapılan baskınlarla bu firmanın 100 binden fazla şişe suyu imha edildi.
Sıra Kemeraltı’nda
YUFKACIDAN mandraya, lokantadan yemek fabrikasına kadar gıda işletmelerine yaptıkları denetimlerde cezayı ikinci planda bırakarak önce insan sağlığına önem verme konusunda ikna yolunu seçtiklerini belirten Vurkır, ‘‘Bu yöntem etkili oldu. denetime gittiğimiz yerlerde hijyenin önemini anlatıp, bir yerde hizmet içi eğitim de vererek doğru olanı gösterdik. İnciraltı, Kordon ve özellikle pavyonların yer aldığı Basmane, Selçuk gibi turistik ilçelerdeki lokantaların mutfakları tamamen yenilendi. Henüz Kemeraltı'na giremedik. En yakın zamanda kalabalık bir ekiple Kemeraltı'na el atacağız’’ dedi.
İKNA çabalarına karşın iyileştirme konusundaki birkaç kez yapılan uyarıları dinlemeyen işletmelerin ise kapılarına kilit vurduklarını kaydeden Vurkır şunları söyledi:
Düzeltmeyene iyi niyet yok
‘‘MAYIS ayından bu yana gıda sektöründeki denetimlerde uyarılara karşın düzeltilmeyen işletmeler kapatıldı. Metropolde 94 işletme kapatıldı. Kapatma yetkisi belediyelere ait olan 60 işletme için ilgilileri uyardık. 76 işletmeye 1 milyar 825'er milyon lira ceza kesildi. Metropol dışı ilçelerde ise 34 kapatma yapıldı, 15 işletmeye aynı miktarda para cezası kesildi. Belediyelerin kapatacağı işletme sayısı ise 100 civarında. Bozuk olduğu saptanan 150 gıda maddesiyle ilgili (süt, sucuk, sosis, biber gibi) işyerleri savcılığa verildi. Savcılığın vereceği cezalar 121 milyon lira ila 4.5 milyar lira arasında değişiyor. Genel olarak değerlendirdiğimizde işletmelerin insan sağlığına saygı göstermesi sağlandı, yüzde 85 iyileşme sağlandı.’’