Güncelleme Tarihi:
İdris Sarıkaya’nın iki ayağı sakat kaldı. Ali Kandemir ise, iki gözünden yaralandıktan sonra görme yeteneğini tamamen kaybetti. Kandemir ve Sarıkaya, tedavilerinin ardından hayata tutundu, ancak engelli kald, firmaya karşı da hukuk mücadelesi başlattı.
Bir çocuk babası Ali Kandemir (34), Ankara 13’üncü İş Mahkemesi’nde, firma aleyhine dava açtı. Mahkeme kararıyla Kasım 2011’de İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen Kandemir için, yaklaşık bir yıl sonra yüzde 100 oranında göremediği raporu verildi. Ancak firma avukatları, oranın bu kadar fazla olmayacağı gerekçesiyle rapora itiraz etti. Aynı rapor tekrar, Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Kurum, görme kaybı oranı için verdiği ilk raporu, iki yıldır onaylamayınca, dava da sonuçlanmadı.
Maaş krediye gidiyor
Duruşmaların 6 ayda bir ertelendiğini dile getiren Kandemir, SGK’nin karşılamadığı için iki protez göz taktırmak için bankadan 20 bin TL kredi çektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Dünyam, hayatım karardı. Ne ben çalışabiliyorum, ne de benimle ilgilenmek zorunda kalan eşim. Banka kredileriyle geçinmek zorunda kaldım. Şimdi de bin 400 TL malulen emekli maaşımın çoğu o kredilere gidiyor. Evimiz kira, kaderimizle başbaşayız. İki gözümün görmediğinifirmanın avukatları da biliyor, Adli Tıp da. Ama ne onlar onaylıyor, bunu ne de diğerleri kabul ediyor. Suçumuz alın terimizle çalışmak mıydı? ”
Tazminatını alamıyor
Sarıkaya’nın davası erken sonuçlandı, Ankara 19’uncu İş Mahkemesi, Azyak firmasının 126 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Malulen emeklilik yerine sürekli iş görememezlik maaşı bağlanan Sarıkaya da, iddiaya göre firmanın isim değiştirmesinden dolayı mahkeme kararına rağmen iki yıldır, tazminatı alamadı. Sarıkaya, “Şimdi 301 işçinin hayatını kaybedince madencilerin sorunları gündeme geldi. Ama yıllardır biz bunları yaşıyoruz. Firmalar sürekli yeni yöntemler deneyip, bize hak ettiğimiz tazminatı bile vermiyor. Adeta patlamda ölmediğimiz için cezalandırıldık” dedi.