Güncelleme Tarihi:
Ege bölgesini de etkisi altına alan soğuk hava; Muğla’nın Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerindeki narenciye üreticileri ile seracıları olumsuz etkiliyor. Gece üç ilçede eksi 4 ile eksi 5.9 arasında değişen hava sıcaklıkları bazı yerlerde zirai don olayının yaşanmasına neden oldu. Don uyarılarıyla meyvelerini toplayan çiftçiler ile sobalarla önlem alan bazı üreticiler, zarar görmedi. Ancak bazı yerlerde meyveleri dalında donan çiftçiler zarar etti. Bölgede son 30 yılın en soğuk Ocak ayının yaşandığı belirtildi. Saatteki hızı bazen 90 kilometreyi aşan rüzgarla birleşen soğuk hava, hayatı güçleştirdi. Bazı ağaçların dalları kırıldı.
DEVLET DESTEĞİ İSTENECEK
Sigortasız ürünler için devlet desteği başvurusu yapacaklarını söyleyen Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, "Bugünkü ve sürecek don durumunu önceden üreticilerimize bildirdik. Seracılarımız, kısmen de olsa tedbirlerini aldılar. Ama açıkta bulunan portakal, limon ve mandalinaya yapacak bir şey yok. Artık olanlar oldu. Don sonrası yapılacak incelemelerle ne kadar dekar zarar olduğu ortaya çıkar" dedi. Köyceğiz Ziraat Odası Başkanı Şaban Ali Çetin, "Bir haftadır süren soğuk hava bölgede hakim. Son iki gündür de bölgemizde zirai don olayı yaşandı. Meyvelerini toplayan üreticilerin zararı az. Tahminlerimize göre dört bin dönüm portakal ve mandalina ağaçları ve meyveleri dona maruz kaldı. Meyveler şu andan sonra bir işe yaramaz. Ağaçlarda da kurumanın yaşanacağı görülüyor. Çiftçimizin zararı büyük" dedi. Dalaman Ziraat Odası Başkanı Ünatın Barın, "Bölgemizde genelde limon ve portakal ağaçlarımız var. Çiftçilerimizin ürünlerini toplaması sayesinde bölgemizde diğer ilçelere nazaran büyük bir zarar yok. Ancak iki bin dönüm meyveli narenciye ağacımız zarar gördü. Sigortalı ürünlerin zararı karşılanacak. Ancak sigorta yaptırmamış üreticiler için hasar tespit çalışması yaptırıp, devlet desteği için başvuruda bulunacağız" dedi.
ÜRETİCİ SOĞUKTAN DERTLİ
Domates üreten ve serada sabaha kadar nöbet tutan Hasan Arıcı, "Hava sıcaklığı gece eksi 4’de kadar düştü. İçeride sobaları yaktık, ürünlerimiz kurtuldu. Sabaha kadar hiç uyumadık. Dışarıdaki ağaçlarımız da buz tuttu" dedi. Bir diğer üretici Mustafa Er, "Ürünlerimizi kurtardık ama maliyetler arttı. Domatesin kalitesi de düşecek. Şehirdekiler ’domates pahalandı, fırsatçılar iş başında’ diyor. Ama çiftçinin halini gören yok. Meteoroloji soğuklar devam edecek diyor, durum kötü" diye konuştu. Üretici Mesut Kartal, "Soğuklarla birlikte domates bitkisi strese giriyor, çiçek açmıyor. Böyle giderse ürün verimli olmaz. Bu yılda zarar edeceğiz gibi görünüyor" dedi. Üreticilerden Bekir Deniz ise "Soğuktan her yer buz kesti çeşmeler tulumbalar dondu. Sabaha kadar uyumadık. Soğuğun devam edeceği söyleniyor. Böyle giderse mahsul almamız zor olur" dedi.