Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2012 00:00
Çeşme’de tutarı 1.2 milyar lirayı bulan 11 rüzgar enerjisi santralı projesinin yatırımcılarına Genelkurmay Başkanlığı’ndan 2 yıl sonra “olur” raporu geldi.
ÇEŞME’de rüzgar enerjisi santrali yatırımcıları 2005’te kolları sıvadı. İlk olarak TEİAŞ’ın yapacağı iletim hattı için adım atılması beklendi. Daha sonra da bu hattın yapımını kendileri üstlenerek önce TEİAŞ’a karşı yükümlülük altına girdiler.
Toplam tutarı 1.2 milyar lirayı bulan 460 megavatlık 11 santralin yatırımcıları 2010’daki bu gelişmenin ardından rahat soluk almaya hazırlanırken bu kez de Genelkurmay’dan izin alması gerektiğini öğrendi. Çeşme Belediyesi’ne iletilen yazıda kurulacak trafo ve aktarma merkezleriyle santrallerin yaydığı frekansların bölgedeki radar ve dinleme faaliyetlerine etkisinin araştırılması istendi, bunu da TÜBİTAK’ın yapacağı bildirildi.
Sevineceklerdi ama
Geçtiğimiz günlerde Genelkurmay’ın “uygundur” raporları firmalara ulaşmaya başlayınca sevinen yatırımcılar bu kez de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK), “MİT için de inceleme yapılması gerekiyor” haberini aldı. TEİAŞ’a yükümlülüklerini yerine getirmek için yatırımlara devam eden yatırımcılar, Genelkurmay’ın resmi raporlarını vermek için MİT’in görüşünü beklemek isteyen EPDK’ya tepki gösterdi.
Devam ama huzursuz
ABK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, bazı projelerin Genelkurmay’dan raporlarının geldiğini belirterek, “Şimdi de MİT görüşü çıktı. MİT ile TÜBİTAK yeniden protokol yapacak, bir de onlar bakacak. Anlayacağınız rüzgar akıyor, Türk bakıyor. Bu bize sürpriz oldu” dedi. Bir takım tesislerin Ocak ayında MİT’e devredilmesi sonucunda böyle bir isteğin geldiğini dile getiren Kocagöz, “Bizler paralar yatırıyoruz. İzinleri bekliyoruz ama yatırımcı büyük riske girdi. Yatırıma huzursuz devam ediyoruz. Çünkü bizim de iletim hattı için TEİAŞ’a ödeme yapmak gibi yükümlülüklerimiz var” diye konuştu.
Böyle işkence yok
EPDK’nın MİT’in raporları bitmeden Genelkurmay’ın istediği raporları kendilerine vermemesini de anlamadıklarını kaydeden Kocagöz, şunları söyledi:
“Onun görüşünü de ayrı göndermemizi istiyorlar. Böyle bir işkence yok. Genelkurmay EPDK’ya bildiriyor, bize gelmiyor. Benim firmamın görüşleri geldi, uygun bulunduğunu da biliyorum. Kurumlarda kullanayım, yol alayım istiyorum. Güvenlik tabii ki çok önemli ama enerji bağımlılığının da ülke güvenliği için acil olduğunu unutmasınlar. Tabii ki güvenlik için önlem almaya evet ama enerjinin yarısını dışardan sağladığımız da göz önünde bulundurulmalı.”
Hızlı olur umudu
Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri ise, MİT raporlarının Genelkurmay raporları kadar gecikmeyeceği umudunu dile getirdi, şöyle konuştu:
“Bunun zamanla aşılacağını tahmin ediyorum. Bana göre rüzgar santralleriyle her taraf dolacak ama delik deşik ettirmek de istemiyorlar. Bu işler biraz birbirine bağlı. Bu kez daha hızlı olur umudundayım. Yaşanan son olaylara baktığınızda bunlar sıkıntılı şeyler. Herhalde düşünülen başka unsurlar var ki mecburen MİT’e de sormak isteniyor. Düşünün olayın nasıl, nerede, ne şekilde doğacağı belli değil.”