Rüzgar ve güneş enerji santrali

Güncelleme Tarihi:

Rüzgar ve güneş enerji santrali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2015 01:36

İZMİR Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Güneş ve Rüzgâr Hibrit Enerji Santrali'nin açılışı yapıldı.

Haberin Devamı

Açılış için düzenlenen törene İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr Galip Akhan, AB Uyum Komisyonu Başkanı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Serpil Alpman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Gökçe, Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cengiz Demir, Rektör Danışmanı Taha Aksoy, Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Sabit Çetin, İZKA Başkan Vekili Murat Yılmazçoban, CN Gaz Genel Müdürü Ünal Özturgut, Projeler Müdürü Mustafa Akgün, Zenit Enerji Şirket Müdürü Can Sözen, Genel Sekreter Gülten Gültekin, Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Sabuncular, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Rüzgar ve güneş enerji santrali

Törende konuşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, "Bilimi sadece insanların refahını korumak için değil de çevreyi de korumaya yönelik kullanmalıyız. Bunun için de yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak çok önemli. Bu konuda duyarlı projeleri geliştiren üniversitemiz yüzde 75 İZKA'nın desteğini alarak yüzde 25 kendi kaynaklarımızla böylesine önemli bir adım atmış oldu. Destek veren herkese minnetlerimizi sunuyoruz" dedi.
İZKA Başkan Vekili Murat Yılmazçoban da 2012 yılından itibaren, yenilenebilir enerji konusunda 25 milyon TL'lik desteğin, İzmir ili içinde hem tesislere destek sağlamak hem de ekipmanların üretimi ve tasarımı konusunda sağlandığını kaydetti. Yılmazçoban, "Yurtdışındaki yatırımcıları İzmir'e çekmek adına yenilenebilir enerji alanında çalışmalar yürütmekteyiz. Bir yatırımı bölgeye çekmek için teknolojinin yanı sıra yeterli insan kaynağına da sahip olmak gerekir. İKÇÜ bu noktada farklılık arz etmektedir. İKÇÜ'den mezun olacak öğrencilerimizin sektöre hakim olması gelecek yatırımları kolaylaştıracaktır" dedi.

İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı aynı zamanda proje yürütücüsü olan Prof.Dr. Salih Okur, proje hakkında bilgi verirken güneş ve rüzgar enerjisinin dünyada geldiği önemli noktayı vurguladı. Enerjide dışa bağımlılığın önüne geçilmesinin yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılmasından geçtiğini vurgulayan Dekan Prof. Dr. Okur, "Güneş enerjisi konusunda Avrupa lideri olan Almanya, tüm elektrik tüketiminin yüzde 31'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaktadır. Ülkemiz bu konuda çok şanslı. Ancak biz sahip olduğumuz potansiyelin onda birini bile kullanmıyoruz. Genç bir üniversite olarak daha 4. yılımızda böylesine önemli bir projeyi hayata geçirmiş olduk. Hem santralden enerji üretme noktasında hem de güneş enerjisi sektörüne teknik elemanlar kazandırma noktasında güzel adımlar atmış olduk" diye konuştu

"İKÇÜ projesiyle İzmir bu konuda lider oldu"
CN Gaz Genel Müdürü Ünal Özturgut da projenin yıllık 180 bin TL değerinde enerji üretim öngörüsü bulunduğunu belirterek bir buçuk yıl sonrasında üniversite tarafından harcanan maliyetin geri dönüşünün sağlanacağını kaydetti. Özturgut, "Normalde güneş enerjisi santrallerden geri dönüş doğru projelendirmeyle 6 yılda oluyor. Ancak bu projede İZKA'nın rolü oldukça büyük. Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'de ilk kez böyle bir projeye destek oldu. Hatta diğer 25 kalkınma ajansı bu projeyi örnek alarak peş peşe yenilenebilir enerjiye destek vermeye başladılar. İKÇÜ'nün projesinin desteği ile İzmir bu konuda lider oldu" dedi.
Konuşmaların sonunda güneş enerjisi kursiyerlerinin sertifika almasının ardından, protokole teşekkür belgesi ve fidan hediyelerinin takdimi gerçekleşti. Santrallerin açılışı konferans salonunda sembolik bir törenle yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!