Güncelleme Tarihi:
Gizli cennet
Çevre öyle yeşil, gök öyle mavi, köyün yüzünü döndüğü deniz öylesine parlak ki... Sevgi ve barış köyünün sakinleri Yeşilyurt demişler buraya
HAFİF bir ürpertiyle uyanıyorum. Saat 04.00... Açık pencereden odama tatlı bir serinlik ve bülbüller korosunun, inanılmaz, anlatılmaz, yaşanmadan mümkünü yok anlaşılmaz güzellikteki şarkıları doluyor. Yataktan fırlayıp pencereye koşuyorum. Dağların, tan yerinin, çiçeklerin, böceklerin, yaşamın kokusunu doya doya içime çekiyorum. Önümde uzanan manzarayı anlatmak için kelimeler yetersiz. Dağların baş döndürücü güzelliği, iki tepe arasında gülümseyen gümüş renkli deniz, yeşilliklerin arasına gizlenmiş, derin derin uyuyan cánım köy. Doğanın ortasında yapayalnızım, annemin karnındaki kadar güvende ve huzurluyum. Sanki ağırlığım kaybolmuş, bedenim yokolmuş, evrenin kucağındayım. Tanrım, bu nasıl bir mutluluk?
BURASI, serin denizlerin yurduna yaptığımız gezinin belki de en gizemli durağı. Küçükkuyu'nun Yeşilyurt Köyü. 550 yıldır Kaz Dağları'nın koynunda dostluk ve sevgiyle yaşayan köyün ilk adını taşıyan Büyük Çetmi Otel'in terasındayım. Ne katettiğimiz kilometrelerce yol, ne de son haftaların manevi yorgunluğu var. Bu doğa, bu teras, kuş sesleri, dağların kendine özgü kokusu, soluduğum hava meditasyon etkisi yapıyor. Arındığımı, yenilendiğimi hissediyorum. Bu mutluluğu sizlerle paylaşmak için de bu gizli cenneti anlatmaya karar veriyorum.
DOSTLUK KÖYÜ
ORTA Asya'dan Anadolu'ya yayılan Oğuzların Çepni Boyu çok uzun ve zahmetli bir yolculuktan sonra tanrıların dağı Kaz Dağları'na ulaşmış. Yeşilin her tonunun bulunduğu, binbir kuş, çiçek ve böceğin yaşadığı bu yerleri kendilerine yurt tutmuş. Doğanın dengesini bozmadan, ilahi görüntüyü kirletmeden, dağın bağrından kopardıkları beyaz taşlarla evler yapmışlar. Sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü yaşamın temeli sayan Çetmi Köyü'nde yüzyılın başına kadar Türklerle Rumlar barış içinde yaşamış. 30 yıl kadar önce köyün adı Yeşilyurt olarak değişmiş. Yeşilyurt Köyü, sit korumasında değil. Ancak, köyde doğal görünümü bozacak herhangi bir yapıya izin verilmiyor. Büyük Çetmi Otel'in sahibi, soyu köyün ilk kurucularına kadar uzanan Avukat Mehmet Öngen, köyün korunması için büyük çaba harcayanların başında geliyor ve Yeşilyurt bu çabalarla bu gün hala gizli cennet özelliğini koruyor.
Ne yapılır?
Doğa harikası
YEŞİLYURT Köyü'ne, doğa severlerin aradıkları her şeyi bulabilir. Temiz hava, güzel manzara, bugüne kadar seslerini hiç duymadığınız, varlıklarından bile haberdar olmadığınız kuşlar, böcekler. İdeal yürüyüş güzergahları.
KÖYE vücudunuzu, kafanızı, ruhunuzu dinlendirmek için gidebilirsiniz. Doğa turizmini sevenlerin çoktan keşfettiği köyde özellikle sabah erken saatlerde yapacağınız yürüyüş sizi mutlu edecek. Asırlık çınarın altında laflayan yaşlılar, hemen yanındaki köy bakkalı, tabelasında ‘‘Yeşilyurt Köyü Camii 1322’’ yazan cami. Caminin üçte ikisini Rum ustalar yapmış, kalanını da Türkler tamamlamış. Böylelikle ortaya belki de hiç bir yerde görülmeyen yarısı kilise mimarisi tarzında melez bir yapı çıkmış. Ağaçların altındaki bu görüntü aslında köyün özelliğini vurguluyor. Halkların ve dinlerin kardeşliğini.
KÖY kahvesinde oturup yaşlılarla sohbet ettiğinizde eski güzellikleri de öğreniyorsunuz. Örneğin 1937'de 5 derslikli eğitime geçen ilk köy olduğunu, okur yazar oranının yüksekliğini, daha o yıllarda gençlerin aralarında İstanbul lehçesiyle güzel konuşma yarışmaları yaptıklarını ve çok kitap okuduklarını.
YEŞİLYURT'ta kalıp, Oğuzların çevrede kurdukları diğer köyleri gezmek de mümkün. Tahtakuşlar Köyü ve Etnoğrafya Müzesi de yakın. Kaz Dağları'nda piknik için en uygun mevsim. Dereler, şelaleler, dünyada sadece Kaz Dağları'nda bulunan ağaçlar (Kazdağı Köknar gibi) sizi bekliyor. Botanik ve zooloji ilgi alanınızsa hiç vakit kaybetmeyin derim.
Ne yenir?
BÜYÜK Çetmi Otel'de kalırsanız yörenin tüm lezzetlerini tatma şansınız var. Sabah kahvaltısında karakovan balı, keçi peyniri, reçel, kekikli zeytinyağı, şefin esmer unla hazırladığı özel çörekler, pişi ve kurabiyeler, yörenin doyum olmaz siyah zeytini ile otelin fırınında pişen köy ekmeği, doğal besinlerle beslenen tavukların yumurtalarından lezzetli omletler var. Akşam yemeği yine yörede pişen yemeklerden oluşuyor. Isırgan böreği, oğlak etli enginar, sumaklı domates salatası, minik minik yaprak sarmaları, zilif kavurma gibi. Bu arada mezeleri ve reçelleri otelin sahibinin eşi Zuhal Hanım'ın yaptığını söylemeliyim.
Nerede kalınır?
YEŞİLYURT Köyü'nde Avukat Mehmet Öngen'in 7000 metrekare alana tek ağaç kesmeden yaptığı 25 odalı Büyük Çetmi Oteli'nin yanı sıra hemen girişte Çetmihan da var. Büyük Çetmi, manzarasıyla köyün bütün güzelliklerini keşfedebileceğiniz, akşam saatlerinde terasında çay içerken guguk kuşlarını dinleyebileceğiniz bir yer. Kişi başı yarım pansiyon 20 milyon lira.
Nasıl gidilir?
EDREMİT'ten Çanakkale'ye giderken Küçükkuyu'yu geçtikten hemen sonra sağa dönüyorsunuz. Tabelası var. Ve bir kilometre sonra gizli cennete ulaşıyorsunuz.