Rota: Spil

Güncelleme Tarihi:

Rota: Spil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Güzün keyfi, piknik

Sonbahar, tomurcuklanmış güzellikler sunmasa da, doğanın olgunluk halini yansıtan güzelliğiyle çağırıyor bizi. İster evde hazırlanın, ister gittiğiniz yerde bulduğunuza razı olun, ama piknik mevsimini kaçırmayın

SEVİMLİ bir yüzü var. Yanaklarına, alnına, ellerine kömür karası bulaşmış. Bu karalık içinde ince dudakları daha bir kırmızı, iri gözleri ışıl ışıl. Yaşını tahmin etmek zor. İncecik, dal gibi, en çok 15 gösteriyor. İşi mangal yakmak. Önünde boyuna ayrılmış bir bidon var. Metal ayaklara oturtulmuş bidon aslında pratik bir mangal. Sanki yıllarını vermiş gibi, ustaca yapıyor işini. Kağıtları kalın şeritler halinde yırtıyor önce. Mangalın içine yığılmış kömürün üzerine çatılmış tahta parçalarının arasına yerleştiriyor sonra. Dikkatle tutuşturuyor. Kağıtlar, tahtaların yanmasını sağlıyor. Onlar kor haline gelirken eline körük yerine eski bir fön makinesi alıyor, tutuyor ateşe. Kömürler kor haline geldiğinde mangal hazır demektir. Mangalda pişecek etin lezzetinin bozulmaması için böyle zahmet gerekiyor işte. Eğer mangalı yakmak için benzin, ya da gaz gibi bir madde kullanılırsa, bunların kokusu pişirilen ete geçiyor ve lezzet bozuluyor.

NEREDEN nereye geldik. Oysa konumuz mangal yakma teknikleri değil. Güzel bir hafta sonu tatili geçirmek, piknik yapmak istiyoruz sadece. Bunun için daha önceden bildiğimiz bir yere Spil’e giderken yol üzerindeki Süreyya Piknik Alanı’na uğruyoruz. Bu haftaki rotamızı, mevsimin en güzel etkiliğine pikniğe ayırıyoruz.

Yaşama sevinciyle doluyoruz

OTOMOBİLİMİZİN teybinde, belki de bugüne kadar yazılmış en güzel şarkılardan biri olan ‘‘Nothing Else Matters’’ çalıyor. Metallica eşliğinde, gerçekten ustalık gereken bir yolda, gerçek bir sürücüyle yolculuk ediyorsanız, hava eskilerin ‘‘şurup gibi’’ tarifine uyuyorsa, içiniz yaşama sevinciyle dolar ve doğanın en güzel hali orman sizi çeker.

BİZE de öyle oldu. Manisa’ya birkaç kilometre kala Süreyya Piknik Alanı’nda durduk. Burası ulu çamların altında çok güzel bir dinlenme alanı. Oluşturulmasında çok emeği geçen, 1973'te vefat eden Ormancı Süreyya Özcinik’in ismini taşıyor. Bir anlamda ormancıların vefakarlığının anıtı. Görmeyeli epey değişmiş. Tahta piknik masaları ve taş mangalların yanısıra bir de kendin pişir kendin ye tarzı restoran var. Süreyya Restoran et lokantası aslında. Ama dileyenlere mangal kiralıyor ve et satıyor. Bazı ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir market de var piknik alanında. Böylelikle evde hazırlık yapmadan gelip 1.5 milyon liraya mangal kiralayıp dilediğinizce piknik yapabiliyorsunuz. Süreyya Piknik Alanı çok geniş, çocuklar için oyun bahçeleri ve dileyene yürüyüş parkurları var. İzmir’e çok yakın olması da avantaj.

Keyifli dağ yolculuğu

SÜREYYA’da soğuk bir şeyler içip Spil’e yollanıyoruz. Osmanlı’nın izlerini taşıyor, türbeler ve camilerle süslü Manisa’nın o görmüş geçirmiş havası hep etkiler beni. Yine öyle oldu. Spil’e tırmanırken yolumuzu, mitolojide anaların en acılısı olarak anlatılan Niobe kesti. Gözyaşları kurumuş ağlayan kayanın yanından yolumuza devam ettik.

SONBAHAR, ağaçları daha da güzelleştiriyor. Tomurcuklanmış çiçeğe durmuş bir güzellik değil belki sararan yapraklar yaşamın olgun güzelliğini simgeliyor. Asfalt yolda yükseliyoruz. ‘‘Sultanyaylası 800 metre’’, ‘‘Güvercinkaya 900 metre’’, ‘‘Merdivencik 1000 metre’’. Yükseldikce manzara güzelleşiyor ve bir tabela daha. ‘‘İzmir Körfezi Seyir Yeri 1050 metre.’’ Gelenekleri bozmak olmaz, duruyoruz. Ancak sis var, net görmek mümkün değil. Sis bulutların üzerindeymiş gibi bir duygu yaratıyor ve çok hoş oluyor. Kırgebeoluk’da 1250 metreyi görüyoruz. Yolda kurumaya yüz tutmuş göletin yanında yılkı atları otluyor.

ANEMONLAR, siklamenler yok. Sonbahar çiçeklerin güzelliklerini değil, ama kuşburnu meyvesini sunuyor konuklarına.

SPİL’de kalmayacağımız için Orman Bakanlığı Milli Parklar Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü’nün dağ konutlarıyla ilgilenmiyoruz. 4, 5, 6 ve 8 kişilik bu evler her zamanki gibi dolu.

Ne yapılır?

HAZIRLIKLI geldiyseniz Atalanı'ndaki kafe ve piknik alanına oturabilirsiniz. Göl ve Çamlık restoranlarda sıcak et isteğinizi karşılayabilirsiniz. Yangına çok hassas bölge olduğu için dışarda ateş yakmak sakıncalı. Dağ evlerinin bulunduğu düzlüğün sonundaki gölet kurumuş. Kışa restoranın çevre düzenlemesinin biteceği ve gölün dolacağını hatırlatalım sadece.

SPİL, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği açısından ender yerlerden biri. Bu nedenle piknik gezinizi bu güzelliklere ayırabilirsiniz. Karadağ’da 1517 metreyi bulan dağın dört bir yanında derelerin açtığı derin kanyon vadilerde gezinti yapabilirsiniz. Sülüklü Göl, Dulkadın mevkiindeki Paşaini ve Tantalos’un yaptırdığı kalenin kalıntıları ilginizi çekebilir. Kanyon gezileri ve dağ yürüyüşleri için yöreyi çok iyi bilen birinin rehberliğini istemekte yarar var. Mevsim şartları ağır olmasa da doğa yürüyüşlerinin risk taşıdığını unutmamak gerek.

Nasıl gidilir?

SPİL’in Atalanı Mevkii, Manisa’dan 24 kilometre uzaklıkta. İzmir_Ankara Karayolu’nun Sütçüler Köyü sapağından ve Beşpınar Köyü üzerinden 17 kilometrelik yolla Atalanı’na ulaşabilirsiniz. Karadağ’a gitmek isterseniz Atalanı'ndan 1 saatlik orman yürüyüşü ile varmak mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!