Güncelleme Tarihi:
Masal köyünden turizm cennetine
Beyaz evleri, mor begonvilleri, dar sokakları, kıyısında çardak lokantaları ile bir zamanların masal köyü, günümüzde dünyanın gözbebeği turizm cenneti
‘‘BEYAZ bir kale etrafında 50 kadar ev, bir cami, bir han bir de hamam...’’
EVLİYA Çelebi, ünlü Seyahatnamesi'nde Marmaris'i böyle tanımlıyor. M.Ö. 3400 yıllarında Karyalı'ların yerleştiği, M.S.8. yüzyılda Emeviler'in, ardından Selçuklu ve Osmanlı'nın egemenliğine geçen Antik Ppysoks yani Marmaris, tarihin her döneminde günnük ve çam ağaçlarının süslediği kıyıları, temiz havası ve turkuaz renkli denizi ile yeryüzü cennetlerinden biri oldu. Osmanlı döneminde, donanmanın Akdeniz'e açıldığı limanlardan biri olarak siyasi ve askeri önemi hayli artan Marmaris'i 70'li yılların başında ilk kez gördüğümde, Evliya Çelebi'nin anılarında yer alan özelliklerini koruyordu. Gerçi ev sayısı artmıştı, sokaklarında daha çok insan vardı, han ve hamam da yerlerini yavaş yavaş pansiyon ve otellere bırakıyordu. Ama Marmaris hálá bir masal kentiydi.
OYSA bu gün rotamızı çevirdiğimiz Marmaris, son 30 yılda gerçekleştirdiği inanılmaz büyümeyle dünya turizminin önemli merkezlerinden biri. Sayıları hızla artan 5 yıldızlı otelleri, tatil köyleri, dünya mutfağının en seçkin örneklerini bulabileceğiniz lüks restoranları, modern yat limanı, tanınmış markaları satan modern mağazaları ile bir Avrupa kenti görünümünde. Marmaris, renkli, hareketli, dinlenmekten çok eğlenmeyi tercih edenlerin cenneti.
Ne yapılır?
ELİNİZE kitabınızı alıp, gözlerden uzak bir tatil geçirmek istiyorsanız, Marmaris pek size göre değil. Daha doğrusu, tatil için Marmaris'i seçer ve böyle yaparsanız, dünyanın gözde turizm merkezine haksızlık etmiş olursunuz. Peki Marmaris'te ne yapılır? Örneğin güne, ilçenin bir ucundan başlayıp İçmeler'e kadar devam eden 11 kilometrelik sahil bandında, her milletten ve yaştan ‘‘sporsever’’le sabah sporu yaparak başlayabilirsiniz. Spor sonrası deniz derseniz; Turunç, Kumlubük gibi denizi ve deniz ürünleriyle ünlü bir köşe seçebilirsiniz. Öğle yemeğinizi buradaki restoranlarda yedikten sonra dinlenmeye çekilip, öğleden sonranızı doğa ve tarih gezilerine ayırabilirsiniz.
GÜNLÜK tekne turları, Marmarisli tatilcilerin vazgeçemediği etkinliklerden biri. Teknelerin mola verdiği Cennet Adası, Fosforlu Mağara gibi doğa harikaları gezinize ayrı bir özellik katacak. Buralarda denize girmek de doyumsuz bir keyif.
MARMARİS yalnız turizm değil, son yıllarda adını spor alanında da duyuruyor. Plaj voleybolu tutkunları için son 6 yılda ilçenin özel bir yeri var.
MARMARİS çevresinde ileride hepsi ayrı bir rota konusu olmaya değer birbirinden güzel yerler var. Cip safari, tekne gezileri, trekking ve kara yolu ile buralara ulaşmak mümkün. Marmaris'e gidip de görmeniz gereken yerler şöyle sıralanabilir:
Günnücek piknik yeri: 2 kilometre uzaklıkta ve dünyada çok az görülen günnük ağaçları ile kaplı.
Yalancı Boğaz: 8 kilometre. Uzaktan iki kara parçasının bir dolgu ile birleştiği izlenimi doğuyor.
Cennet Adası: Deniz yoluyla 30 dakikalık uzaklıkta. Ormanla kaplı.
Fosforlu Mağara: Akvaryumu andıran temiz, yeşil ve turkuaz renkli suları ve doğal aydınlığı ile ünlü.
İçmeler: Eskiden sindirim sistemine iyi gelen içme suyu ile ünlüydü, şimdi tesisleriyle.
Turunç: 21 kilometre. İri kumlu plajı ile eski bir balıkçı kasabası, çardak lokantalarıyla ilgi çekiyor.
Kumlubük: Turunç’tan 6 kilometre. Yeşil ile mavinin içiçe girdiği denizi ve harika kumu ile gözde.
Çiftlik: Deniz yoluyla 2 saat. Marmaris’ten karayoluyla da gidiliyor. Yatçıların tercihi.
Bayır: Köylere giden otobüs ve cip safarilerin mola yeri. 1000 yıllık tarihi çınarıyla ünlü köyde çiçek, kekik ve çam balı da üretilip satılmakta. Kleopatra'nın Aşk Yuvası Sedir Adası.
MARMARİS
Nasıl gidilir?
MARMARİS’e Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Denizli ve Muğla’dan düzenli otobüs seferleri var. Dalaman ve Bodrum Milas havaalanlarına yakınlığı da, havayolu ile ulaşımı kolaylaştırıyor. Deniz yoluyla ulaşım özellikle yaz aylarında Bodrum ve Datça arasında yapılan feribot seferleriyle mümkün. Bu arada Rodos’tan Marmaris'e deniz otobüsleriyle de ulaşılabilir. Haftanın beş günü vizesiz günlük turların başladığını da hatırlatalım bu arada.
Ne yenir?
DAHA öncede söylediğimiz gibi, Marmaris bir dünya kenti görünümünde. Ne ararsanız bulabileceğiniz bir yer. Geleneksel Türk mutfağı lezzetlerinden pizzaya, Çin mutfağından Fransız ve İtalyan restoranlarına, lahmacun ve çiğ köfteden, sandviçe kadar her damak lezzetine hitap eden restoranlar var. Marmaris çevresindeki çardak lokantalarında da Yat Limanı'ndaki lüks balık restoranlarında da deniz mahsullerinin en lezzetlililerini yiyebilirsiniz.
Nerede kalınır?
SAYISIZ pansiyon, apart, tatil köyleri ve bol yıldızlı oteller Marmaris'e gelenleri ağırlamaya hazır. Mutlaka kesenize uygun bir yer bulabilirsiniz. Ayrıca Marmaris’e yakın bazı belde ve köylerde doğa ile iç içe daha ucuza kalmak da mümkün. Günlük konaklama ücretleri Marmaris genelinde 3 milyondan 70 milyona kadar değişiyor.