Güncelleme Tarihi:
Geçmişi kucaklamak
Nif Dağı'nın bağrındaki Kazak Vadisi, ulu çamları, ak yeleli atları, çevik binicileri ve Orta Asya mutfağının değişik lezzetleriyle sizi bekliyor
YAĞMUR yüklü bulutlar, ulu çamların süslediği zümrüt vadiye çökmüş. Gümüş sicimler gibi peşpeşe inen damlaların toprakla buluşurken çıkardığı pıtırtıları nal sesleri bastırıyor. Mavili, kırmızılı geleneksel giysileri, başlarında kepeşleriyle, güçlü ve çevik atlarının üzerinde yay gibi Kazak gençleri, vadiden kopup dört nala iniyor. Koyu yeşil sisin içinde dört nala kalkmış beyaz yeleli atlar, parlak giysili binicileriyle bütünleşmiş. İnsanı büyüleyen bu görüntü bir film sahnesi değil. Burası Türk boylarının binlerce yıllık geleneklerinin, ata kültürünün tüm canlılığıyla korunduğu, yaşatıldığı, düşlerin gerçekleştiği yer. Şirzat Doğru'nun 34 yıllık hayali, Kazak Vadisi, Alaş Kımız Üretme Çiftliği.
21 Mart; gün dönümü. Nevruz. Yani baharın başladığı gün. Benim için bir anlamı daha var. Sevgili kardeşimin doğum günü. Baharı getiren gün, aklıma Kazak Vadisi'ni de getirdi. Ben de rotamızı, nevruzun Türk geleneklerine uygun kutlandığı vadiye çevirdim. Hayatında ilk kez at binen ve bundan çok hoşlanan Cesur Sert ile Kazak Vadisi'ne gittim.
1949'da başlayan ve iki yıl yarı at sırtında, yarı yaya süren Büyük Kazak Göçü sırasında Hindistan üzerinden Türkiye'ye geldiğinde henüz 14 yaşında olan Şirzat Doğru, doğduğu otağı ve ata kültürünü hiç unutmamış. Sonraki yıllarda kutsal otağı yaşatmayı görev saymış. 34 yıllık büyük bir mücadeleden sonra da Kazak Vadisi'nde Alaş Kımız Üretme Çiftliği'ni kurmuş. Haflinger cinsi ilk kısrağı 1988'de almış. Yaklaşık 250 dönümlük arazide bu gün onlarca kısrak geleneksel içki kımız üretimi için saat başı sağılıyor.
Ne yapılır ?
KAZAK Vadisi, mitolojide tanrıların dağı kabul edilen Olimposlardan biri olan Nif Dağı'nın en güzel vadisi. Eğer bu hafta sonu ya da bahar bitmeden giderseniz yol boyunca çiçeklenmiş pembe beyaz ağaçlar size eşlik edecek. İri gözlü papatyalar, tombul sığırcıklar, bağrında yeşilin her türünü barındıran yolu izleyerek ulu çam ormanlarının arasında güzel bir çiftliğe, Alaş Kımız Üretme Çiftliği'ne ulaşacaksınız.
KAZAK Vadisi, doğa yürüyüşlerinden hoşlananlar için eşi bulunmaz gezinti parkurları barındırıyor. İsterseniz ormanın içinde, dilerseniz kıyısında, ya da çiftlik sınırlarında yürüyüş yapabilir, binbir renkli dağ çiçeklerini koklayabilirsiniz.
DOYUM olmaz güzellikler sunan vadide at binmek ayrı keyif. Bugüne kadar hiç binmediyseniz bile, dünyanın en yumuşak başlı atları haflingerlerin geniş sırtına kurulup, Kazak seyislerin gözetiminde orman gezisine çıkabilirsiniz. Eğer yarım saatlik orman gezisi sizi ürkütürse, yürümeyi öğrenmeden ata binen, bunu yaşamının bir parçası sayan seyisler, manejde binicilik deneyiminizi artırmanıza yardım edecek. Yarım saatlik orman turu için 3 milyon, 10 dakikalık manej çalışması için 600 bin lira ödemeniz yeterli.
Nasıl gidilir?
KAZAK Vadisi'ne özel otomobilinizle gidebilirsiniz. İzmir-Ankara yolundan Kemalpaşa'ya dönün. Kentin içinden geçtikten sonra Torbalı-Selçuk yoluna girin. 4 kilometre sonra Çiniliköy'e geleceksiniz. Sağ taraftaki sapağa girip 600 metre stablize orman yolundan Kazak Vadisi'ne, Alaş-Kımız Üretme Çiftliği'ne ulaşabilirsiniz.
ÖZELLİKLE hafta sonları çok kalabalık olan Kazak Vadisi'ne gitmeden önce 0 232 878 14 43 ve 878 14 63 numaralı çiftlik, ya da 0 232 446 08 00 numaralı merkez büro telefonlarını arayıp rezervasyon yaptırmanız mümkün. Grupları da kabul eden çiftlik, isterinse özel mönü ve fiyat da veriyor.
Ata kültürünü tanımak
ÇİFTLİKTE tüm dünyaya yayılmış Türk boylarının geleneksel yemeklerini uygun fiyatlarla tatmak mümkün. Çiftliğin Kımız Askanası adı verilen lokantasında farklı bir mutfak kültürü sizi bekliyor. Askana, aşevi demek. Askananın pencereleri de otağa benziyor. Kazak aşçıların pişirdiği yemekler önce kokuları, ardından lezzetleriyle, doyum olmaz tatlar sunuyor.
ÖZBEK pilavı, buharda pişmiş mantı, dana etli sebze, sebzeli et, alaş salatası, Kazakların vazgeçemediği bavursak, kespe köje çorbası, çiğ börek, özel hazırlanmış sucuk kazı, kawurdak gibi yemeklerin yanısıra şaşlık (bir tür soslu şiş), kömürde tavuk budu, ızgara köfte de yiyebilir ve kımız içebilirsiniz. Çiftlikte bakılan koyunların sütünden üretilen peynir ve yoğurdu beğenirseniz alabilirsiniz.
ÇİFTLİĞİN ortasında, dayanıklı olması için betonarme yapılmış otağ, geleneksel kültürün tüm özelliklerini barındırıyor. Tepeden ayrdınlatılan otağa yayılan sımsıcak ışık ve yöresel el sanatları ürünleri dikkatinizi çekecek. Bazı küçük dokumalar, ilginç çanak ve çömleklerden geçireceğiniz ilginç günün anısana hatıra eşya olarak alabilirsiniz.
Sağlık ve gençlik içkisi
KIMIZ, kısrak sütünün mayalanmasından sonra özel işlemlerden geçirilerek üretilen, sulu ayran kıvamında, kendine has lezzeti olan bir içki. Heredot, MÖ 5. yüzyılda şöyle diyor: ‘‘Göçebe İskitler kısrak sütünden kımız yapmayı bilirler. Onlar kısrak sütünü ağaç kaplara koyarlar, karıştırırlar, döverler, daha sonra üst kısmından alırlar.'' Aslında kımız, Türkler kadar eski bir içki. Türk boylarının beşikten mezara kadar her yaşta içtiği kımız, modern dünyada sağlık ürünü olarak kullanılıyor. Sağlıklı, çok iyi bakılan güçlü kısrakların sütünden üretilen kımız sürekli içene kalıcı bir gençlik kazandırıyor. Hücreleri yeniliyor. Bu nedenle Kazakların 60-70 yaşında baba olmaları yadırganmıyor.
KIMIZIN faydası bu kadarla bitmiyor. Güçlü bir antibiyotik özelliği olan kımız, veremden damar sertliğine, romatizmadan mide ve sinir hastalıklarına kadar pek çok hastalığın tedavisinde yararlı oluyor. Avrupa'da özellikle büyük ameliyatlardan sonra güçlendirici tedavi unsuru olarak kullanılan kımızdan düzenli olarak 200 mililitre içilmesi öneriliyor. Alkol oranı son derece düşük olduğu için de tercih edilen kımız, çiftlikte yarım litrelik şişelerde 1,5 milyon liradan satılıyor.
YAĞIŞLI havanın hafta sonunda bölgemizi terkedeceği belirtiliyor. Isı mevsim normallerinde olacakmış. Ancak orası güzel bir vadi. Yağmurda da çok güzel. Ve havası İzmir'e göre daha yumuşak.