Güncelleme Tarihi:
Dünle bugünün buluştuğu yer
Son bir yıldır isimleri birlikte anılan Gölköy-Türkbükü, Bodrum’un en özgün yörelerinden. Geçmiş ve geleceği buluşturan eşsiz belde ünlülerin de tercihi
BODRUM'u nasıl bilirsiniz? İğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık, sınır tanımayan eğlencelerin sabaha kadar sürdüğü barlarıyla mı, tanrının başka hiç bir yere nasip etmediği, insanın ruhunu dinlendiren doyum olmaz doğal güzellikleriyle, eşsiz koylarıyla mı, dünya standartlarında, hizmetin sınırsız olduğu lüks konaklama tesisleriyle mi, deniz ürünlerinin, zeytin yağlı mezelerin en lezzetlilerinin sunulduğu, içkinin hasının içildiği kıyı lokantalarıyla mı, narenciyenin en kokulusunun yetiştiği geniş bahçeleriyle mi, yoksa dar sokakları, pencerelerini rengarenk sardunya saksılarının süslediği bembeyaz evleriyle mi?... Bu özelliklerin her biri Bodrum'un bir köşesinde karşınıza çıkar. Bu hafta sizi bu özelliklerin tümünü bir arada bulabileceğiniz bir yere götürmek istedik, rotamızı Gölköy-Türkbükü'ne çevirdik.
SON seçimlerde tek belediyelik altında toplanan Gölköy-Türkbükü'nün tarihi 5000 yıl öncesine uzanıyor. Bölge uzun tarihi boyunca İon, Karya, Pers, Dor, Miken, Roma ve Osmanlı egemenliği altında yaşamış. Bu uygarlıkların cömertce bıraktığı izleri günümüze kadar koruyan Gölköy-Türkbükü, gelişmeye de ayak uydurmuş, modern tesisleriyle yöre turizminde haklı bir yer kazanmış. Kış nüfusu 7 bin, yaz nüfusu 13 bin olan Gölköy-Türkbükü, 40 turistik tesisteki 4 bin yatağı, kıyı boyunca dizilen 130 balıkçı restoranı ile bu ününü çoktan haketmiş.
TEPELERİ kaplayan bağlarda yetişen üzümler bu gün adı Türkbükü olan Karianda'da zamanının en ünlü şaraplarına dönüşmüş. Ünlü Karianda şarapları yüzyıllarca gemilerle Venedik’e taşınmış. Yerli halk tarih boyunca dışardan gelen istilacıların kültürü ile karışıp pişmiş. Yöre halkı hep Yunanca konuşmuş, bu nedenle adı Rumbükü (Rum Koyu) olarak anılmış. Milattan sonra 11. yüzyılda yöreye egemen olan Menteşe Beyliği bu isme dokunmamış. Cumhuriyet döneminde adı Türkbükü olarak değişen beldede hálá pekçok Rum ismi, Hebil, Apostol, Kemikis gibi güncelliğini koruyor.
Ünlülerin tercihi
TÜRKBÜKÜ’nün güzelliğine kimler kapılmamış ki. Perran Kutman, Mustafa Alabora, Tunç Başaran, Fikret Hakan, Erdal-Güzin Özyağcılar, Güzin Özipek, Dinç Bilgin, Ömer Dinçkök, Asım Kocabıyık, Turgut Yılmaz, Yavuz Donat, Ali Uras gibi pekçok ünlü, yöreyi kendilerine ikinci adres seçmiş.
Gelişme durmuyor
BİR yıllık belediye başkanı, 35 yaşındaki genç turizmci Halil İbrahim Kaynar beldeye yeni değerler katma peşinde. Bir yandan alt yapı çalışmaları tamamlanırken, diğer yandan golf sahası, sahil düzenlemesi, festival ve konserler için Sanat Köyü gibi çalışmalar hızla sürüyor. Yeni imar planında bir dönüm araziye bir ev izni veriliyor, hiç bir kooperatife inşaat izni verilmiyor.
Nerede kalınır?
Maritime, Antique, Alesta, Turquase gibi deniz kenarındaki pansiyonlarda, Palmira, Anı, Ada, Villa Yakamoz, Villa Belkıs gibi otellerde kalabilirsiniz.
Nasıl gidilir?
Bodrum’dan devamlı servis veren minibüslerle gidilebilir. Özel otomobil ile Torba kavşağından ya da Ortakent kavşağından Gölköy-Türkbükü’ne ulaşılır.
Ne yapılır?
GÖLKÖY-Türkbükü'ne, sadece balık yiyip içki içmek için gidebilirsiniz. Tek zorluğunuz sayıları yüzü aşan restoranlar arasında seçim yapmak olur. Gününüzü gezerek değerlendirmek istiyorsanız mandalina ve portakal bahçeleri arasında dolaşabilirsiniz. Bahçesinde domates, biber yetiştirilen, pencerelerini sardunya saksılarının süslediği tipik Bodrum evleri arasında yapacağınız gezinti size nostaljik tatlar yaşatabilir. Dünün ve bugünün bir arada yaşandığı Gölköy-Türkbükü'nde Roma döneminden kalma kaya mezarlarını, yıkık hamamı, Roma Döneminden kalan yıkık kiliseyi gezebirsiniz. Değirmen tepesinden manzaraların en güzelini seyredip, Gölköy’e adını veren gölün çevresinde, dünyada ender rastlanan ve Türkiye’de sadece burada bulunan Phonix palmiyelerinin oluşturduğu, koruma altındaki ormanı görebilirsiniz. İçinde her türlü balığın yaşadığı gölü seyretmenin de ayrı bir keyif verdiğini söylemek gerek.
TÜRKBÜKÜ'nün serin koylarında yüzebilir, restorasyonuna başlanan balıkçı barınağından Apostol Adası'na, Cennet Koyu’na, İkiz Adalara ve İasos’a yapılan günlük gezilere katılabilirsiniz.
SAHİLDEN biraz uzaklaşıp tepelere doğru çıktığınızda, koyun ve keçi sürüleriyle yaşayan köylülerle sohbet eder, çiftliğin birkaç adım ötesinde ise Palmira, Ada, Villa Belkıs gibi lüks otellerin havuz barlarında içkinizi yudumlayabilirsiniz.
Nostaljiyi yaşayın
Ne yenir?
BİR söylentiye göre Mexika’dan gelen dil balıklarının en güzelini sadece Türkbükü’nde yiyebilirsiniz. Yaz aylarında, denizin üzerine kurulmuş iskelelerde balığınızı yiyip, içkinizi içebilirsiniz. Deniz mahsullerinin en tazesini Mey Restoran’da, Fidele’de, bademli dil balığının en álásını Özlem’de yemeniz mümkün. Bunlar aklımıza geliverenler. Yoksa Türkbükü'nün tüm restoranları deniz mahsulleri ile ünlü. Burada her türlü mevsim balığının yanı sıra çipura, levrek, barbunya ve kefali her zaman bulabilirsiniz. Balığın yanında ahtapot ve kalamar çeşitleri, soğuk mezeler, ara sıcaklar, Bodrum’a has otlardan yapılmış salataları da tatmayı unutmayın.