Güncelleme Tarihi:
5 bin yıllık tarihin koynunda, dünyanın belki de en çok tanınan doğal koruma bölgesi. Caretta carettaların evi, dünya sosyetesinin gözbebeği.
GECE sıcak ve sessiz. Gökyüzünde binlerce yıldız. Deniz, bir çanak su gibi durgun. Çıt çıkmıyor. Geceyarısını hayli geçe koyu sessizlik tanımlaması güç bir sesle bozuluyor. Sanki ıslak kumlar tırmalanıyor. Hışırtılar artıyor, artıyor sonra denize doğru amansız bir yaşam koşusu başlıyor. Yumurtadan çıkan caretta carettalar, ana kucağına koşar gibi denize koşuyor. Bu sefer, bütün gece sürüyor. Sabahın ilk saatlerinde, güneş kumsalla buluştuğunda İztuzu Plajı'nın ince kumları üzerinde binlerce minik ayak izi görülüyor. Sona kalan bir kaç minik caretta vargüçleriyle denize ulaşmaya çabalıyor. Denizin geceki durgunluğundan eser yok, o da heyecanlı, zarif dalgalarıyla, yeni konuklarını kucaklamak için defalarca kumsala gidip geliyor.
BU haftaki rotamız Dalyan. Doğal hayatın, çevrecilerin gözdesi. Nesli tükenmekte olan caretta carettaların üreme alanı. Köyceğiz Gölü'nü denize bağlayan kanalın kenarında kurulu Dalyan, yalnız doğal güzelliği, tarihi zenginliği, eşsiz kral mezarlarıyla değil, şifalı kaplıcaları, cilde gençlik ve dirilik kazandıran çamuruyla da tüm dünyanın gözdesi.
ANTİK dönemde Calbis diye anılan, çevresi beş metre uzunluktaki sazlarla çevrili, labirenti andıran Dalyan Kanalı, Köyceğiz Gölü'nü denize bağlıyor. Doğal güzelliğini kaybetmemiş geniş bir deltanın ortasında sereserpe uzanan Dalyan, zengin tarihi ve kültürel zenginliklerini konuklarına cömertçe sunuyor. Kanalın karşısında, Lykia ile Karia arasında kurulmuş Antik Kaunos Kenti yükseliyor. 5 bin yıllık geçmişin izlerini barındıran Kaunos, yörenin görkemli geçmişini gözler önüne seriyor.
DALYAN, iki kattan fazla yapılaşmaya izin verilmeyen, gerçekten korunmaya çalışılan bir belde. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü'nün korunması için projeler ürettiği Dalyan, bu açıdan da dünyanın gözdesi olmaya aday.
Ne yapılır?
Çamur banyosu şart
NİYETİNİZ, batan güneşe karşı antik kanalda tekne gezisi yapmak ve kıyı lokantalarında balık yiyip içki içmekse Dalyan günübirlik gezi için düşünülebilir. Ama beldeyi tanımak istiyorsanız birkaç gününüzü Dalyan'a ayırmalısınız.
DALYAN'ın 5 kilometrelik plajı denize girmek için çok uygun. Ancak caretta carettaların yumurtlama alanı olan bölgelerin dışında plajı kullanmanıza olanak var.
KİLİSESİ, tiyatrosu, Roma hamamıyla Kaunos ve kral mezarları arkeolojiye ilgi duyanları mutlu edecek özellikler taşıyor.
CİP ve at safarisi için Dalyan en uygun yörelerden. Ayrıca Gökbel'den İztuzu'na, Candır Köyü'nden Ekincik Koyu'na yürüyüş yapabilir, Köyceğiz'e kadar uzanıp eşi benzeri olmayan günnük korularını görebilirsiniz.
STİNG'den Prenses Margaret'te, Dustin Hoffman'dan Armani'ye dünya jet sosyetesinin uğrak yeri Dalyan Çamur Kaplıcaları, sağlık kaynağı. Romatizmaya iyi geldiği bilinen kükürtlü çamur, cildi yumuşatıp kırışıklıkları gideriyor, belfıtığı, siyatik gibi hastalıklara da iyi geliyor. Köyceğiz Gölü'nün güneybatısında bulunan Sultaniye Kaplıcaları'nın suyu 39 derece. Nefrit, romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları ve kireçlenme tedavisinde yararlı olduğu söylenen su, içildiğinde karaciğer, safrakesesi ve bağırsak hastalıklarına da iyi geliyor.
DALYAN'da yöre kadınlarının ve genç kızların dokuduğu halı ve kilimleri alabilirsiniz. El işi bebekler ve danteller de meraklı alıcılarını bekliyor.
Nasıl gidilir?
DALYAN, Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne 13, Köyceğiz'e 30, Dalaman Havaalanı'na 20 kilometre uzaklıkta. Dalyan'a deniz yoluyla Ekincik'ten tekne tutarak gelinebildiği gibi, Köyceğiz'den de kooperatife bağlı dolmuş tekneler çalışıyor. Ekincik - Dalyan arası 62 kilometre. Ortaca'dan Dalyan'a 15 dakikada bir minibüs kalkıyor. Ayrıca Dalyan ve Ortaca belediyelerine ait otobüsler de sefer yapıyor.
DALYAN
Nerede kalınır?
YAZ aylarında günde ortalama 3 bin kişinin tekne, 2 bin kişinin de karayoluyla geldiği Dalyan'da 7 bin yatak kapasiteli 47 otel, 31 apart ve 29 pansiyon var. Kesenize en uygununu seçebilirsiniz. Kanal boyundakie barlar özellikle geceleri turistlerin uğrak yeri. Aydınlatılmış kral mezarlarına karşı içkinizi yudumlamak, tatilinize renk katacak.
Ne yenir?
DALYAN denilince akla mavi yengeç gelir. Deniz ürünlerinin en lezzetlisi olarak bilinen mavi yengeci kömürde ızgara yiyin. Kefal plaki, çipura, levrek ve akla gelen her türlü deniz ürününü aradığınız lezzette bulabilirsiniz. Ege Bölgesi'ne özgü yemekleri tercih ederseniz, bu arzunuzu yerine getirecek lokantalar da var. Kısacası balıktan ete, pideden pizzaya kadar ne isterseniz Dalyan'da var.