Rota Burhaniye: Güzellikler diyarı

Güncelleme Tarihi:

Rota Burhaniye: Güzellikler diyarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Denizin en temizi, rüzgarın en tatlısı, plajın en güzeli, zeytinyağının en değerlisi, mavi ve yeşilin kucak kucağa yaşadığı Burhaniye'de

Çok yaşlı. Yıllar gövdesinde derin kırışıklıklar oluşturmuş, çukurlar açmış. Belki bin yaşında. Orta büyüklükte masa boyutundaki gövdesi dallarının bittiği yerden kesilmiş. Ama o dimdik ayakta. Kalın kökleri toprağı sımsıkı kavramış. Kesildiği yerden silme yaprak, dipdiri, taptaze dallar fışkırmış. Güngörmüş zeytin ağacı, ölümsüzlüğünü kanıtlamış, belli ki ikinci bir bin yıl için yeni yaşama başlamış. İlk günkü gibi verimli, güzel ve kutsal.

ZEYTİNİN memleketine, serin denizlere, Ege'nin kuzeyine gidiyoruz. Sabah çiği kurumadan çıktığımız yol, bizi ilk durağımıza, bugünkü rotamıza, Burhaniye'ye götürüyor.

ÇANAKKALE-İzmir Karayolu üzerinde, Havran ve Karınca Çayı arasındaki verimli düzlükte kurulu Burhaniye, zeytin, çam ve palamut ağaçlarıyla ünlü. Ege'nin en temiz denizine sahip kıyılarıyla, güzel iklimiyle, doğal ve tarihi güzellikleriyle Burhaniye, gözde turizm merkezlerinden.

TARİHİ MÖ 422'ye kadar uzanan kent Troya, Pergamon ve Tep'le aynı zamanda kurulmuş. Bugünkü Burhaniye şimdi Ören ve İskele adı verilen iki yerleşimi kapsıyormuş. Ören'in bulunduğu yerde, daha sonra bugünkü Edremit'e taşınan Adramyttion kenti varmış. Sık sık istilalara uğrayan bu kentten günümüze çok az iz kalmış. İskele yakınlarında ise Lidya Kralı Krezüs'ten önce kurulan Anahor ya da Pidasus adıyla bilinen kent varmış. Sırasıyla Lidya, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu egemenliğine giren kent Karesioğulları'ndan Osmanlılara geçmiş.

ADI ŞEHZADEDEN

OSMANLI döneminde Hanay Camii'nin kemerleri yüzünden ‘‘Kemer’’ adıyla anılan kent 1866'ya kadar Edremit'e bağlı belde, 1867'de ilçe olmuş. 19. yüzyılda, Sultan Abdülhamit'in oğlu Şehzade Burhanettin adına hitaben kente Burhaniye ismi verilmiş.

BURHANİYE bu özelliklerinin yanısıra, çok kaliteli zeytinyağı ile de tarihe geçmiş. Rus çarlarının saraylarında ve Avrupa'nın ünlü katedrallerinde is yapmadığı için Burhaniye'nin zeytinyağı kullanılırmış. Oraya kadar gitmişken yağ ve zeytin almayı unutmayın derim.

Nasıl gidilir?

İzmir-Çanakkale yolu üzerindeki Burhaniye 180 kilometre mesafede. Şehirlerarası otobüslerle gidebileceğiniz gibi özel otomobilinizle de ulaşabilirsiniz. Denizden gitmek isterseniz Burhaniye'nin bir yat limanı olduğunu hatırlatalım. Devamlı uçuş var mı bilmiyorum, ama Edremit Havaalanına da çok yakın.

Ne yenir?

Zeytinyağının en iyisini bulabileceğiniz Burhaniye'de kesenize göre pek çok lokanta bulabilirsiniz. Özellikle İskele'deki balıkçı lokantalarında taze ve lezzetli deniz ürünleriyle, birbirinden güzel zeytinyağlı mezeler sizi bekliyor. Başta sardalya, her çeşit balığı keyifle yiyebilirsiniz.

NEREDE

Burhaniye otel, motel, tatil köyü ve pansiyon bakımından zengin. Kiralık yazlık bulma şansınız da var. Turistik belgeli ya da belediye ruhsatlı işletmelerde aradığınız hizmeti bulabilirsiniz.

Ne yapılır?

BURHANİYE, doğa-av, deniz ve sağlık turizmi için düşünebileceğiniz en güzel olanakları sunuyor. Kuzey rüzgarlarından Kaz Dağı'nın koynuna yaslanarak korunan ilçenin palamut, çam ve zeytin ağaçlarıyla süslü, yeşilin her tonunu görebileceğiniz dağları, yürüyüş için ideal.

BURHANİYE merkezi denizden uzak. Ancak Ören, İskele ve Öğretmenler Mahallesi denizi sevenlere kucak açıyor. Merkeze 4 kilometre uzaklıktaki Ören'de yeşil ve mavinin kucaklaştığı Örentepe'ye çıkın. Güneşin al bir top gibi denizle kucaklaşmasını izlerseniz, yöre halkının niçin bu denli uzun yaşadığını da anlayacaksınız. Ören'in ıslandığında bile üzerinize yapışmayan ipeksi kumu, yazın en sıcak günlerinde 25 dereceyi geçmeyen serin suyu, dünyanın her yerinden meraklı çekiyor. Özellikle Ören Plaj Sitesi'ne 800 metre uzaklıktaki İğdeburnu Plajı, iğde ağaçlarıyla ünlü.

DİKKATİ çeken bir özellik de pekçok kıyı kentin inanılmaz çirkinlikteki yazlık sitelerin Burhaniye'de olmaması. Türkiye'nin planlı kalkınan ilk turistik ilçesi Burhaniye, bu güzelliğiyle de övgüye değer.

DENİZ ve doğa ile dinlenmeyi sevenlerin vazgeçemediği İskele ve Öğretmenler Mahallesi, kıyılarını süsleyen balıkçı lokantaları, kır bahçeleri, kafe ve barlarıyla size eğlenceli bir tatil vaadediyor.

PİKNİK AYRI KEYİF

Burhaniye'nin ilk kurulduğu yer olan Taylıeli, yaz aylarında yöre halkının vazgeçemediği piknik yerlerinden. İlçeye 3 kilometre uzaklıktaki Seklik, kaynak suları, zeytin ve çamlar arasında güzel bir mesire. Ören'in hemen yakınındaki Ayaklı Mesiresi ise doğal güzelliğinin yanısıra suni göletiyle ünlü.

Burhaniye'nin çevresi şifalı sularla dolu. Bu özelliği nedeniyle yöre sağlık turizmi için de elverişli. Dutluca Köyü içmeleri, Karaağaç Kaplıcaları, Pelitköy İçmesi, İçmekent, Bostancı Köyü Kaplıcası akla geliverenler. Böbrek, safra yolları, karaciğer, barsak hastalıklarına iyi gelen içmelerin yanısıra kaplıcalarının cilt hastalıklarını iyileştirdiğini söyleyelim.

Denizde ve karada av

Burhaniye deniz ve kara avcılığını sevenler için de çok uygun. Av mevsiminde kınalı keklik, bıldırcın, tavşan, yaban ördeği, çulluk avlayabilirsiniz. Yöre avcıları size rehberlik etmekten zevk duyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!