Güncelleme Tarihi:
MALİYETİ milyon dolarlarla ifade edilen, uzay teknolojisinin ameliyathanelere girmiş hali olarak tanımlanan ve Türkiye genelinde sınırlı sayıda kamu hastanesinde bulunan robotik cerrahi, İzmir’de üniversite hastanelerinden sonra ilk kez bir kamu hastanesinde de hizmet vermeye başladı.Yıllık 150 bine yakın cerrahi girişimi bulunan ve 2 milyon hastayı tedavi eden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, bu önemli gelişmenin detaylarını Hürriyet’e anlattı.
İki yıl önce başvuru
Robotik cerrahi teknolojisinin şu anda 4’üncü jenerasyon cihazının çıktığını, 5’incisinin ise FDA onayı beklediğini dile getiren Akbulut, robot kollarının hastanın içine yerleştirilerek cerrahın eksikliklerini kapatan ve çok dar, derinde kalan bölgelerde çalışma imkanı sağlayan bu teknoloji için 2 yıl önce başvuru yaptıklarını kaydetti. Şu anda her gün çeşitli branşlarda robot ameliyatı yaptıklarını ve ileride sayının artacağını ifade eden Akbulut, avantajları konusunda da “Kadın doğum hastalıkları, prostat gibi üroloji hastalıkları, reflü, çocuk cerrahisi gibi hemen her branşta kullanılabilen bu cerrahi ile daha az ağrı, daha erken ayağa kalkma ve eve gitme, daha az kanama ve estetik açıdan da daha iyi sonuçlar çıkıyor” dedi.
İnce bağırsak naklinde tek
Tepecik Hastanesi’nin 165’i yoğun bakım olmak üzere bin yatağa sahip olduğunu, yoğun sirkülasyondan kaynaklı her yatağın 4 günde bir hasta değiştirdiğini, 250 kilogramın üstündeki obezite hastayı palyatif bakıma kabul edebilen ender hastanelerden biri olduklarını belirten Akbulut, “Çok büyük bir çocuk ve kadın doğum kliniğimiz var. İnce bağırsak nakli yapılan tek merkeziz. Köklü bir nakil merkezimiz var. Onkoloji alanında da iddialı kliniklerimiz var” bilgilerini verdi.
Her gün bir afet yönetimi
Hastanenin fiziki koşullarını iyileştirmek için de sürekli bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Akbulut, “Biz tam anlamıyla dayanışmayla ve ekip ruhuyla çalışan bir hastaneyiz. Hocasından temizlik personeline kadar bu yükün farkında olan çalışma arkadaşlarımız var. Bölge itibariyle en çok yoksul ve Suriyeli hastaya bakıyoruz. Her gün 2 bin 500’leri bulan acil servis hastası var. Ki bu da büyük çaplı bir afete karşılık geliyor” diye konuştu.
Denetleyin sahiplenin
Gönüllü faaliyetleri çok önemsediklerini söyleyen Akbulut, “Burası kamunun, halkın hastanesi. İnsanlar bizi denetlemeli ve eleştirmeli. İkinci olarak bu hizmetin bir parçası olmalı. Bir kişinin kronik hastalığı olan bir çocuğa oyunlar oynatması, kitap okuması, duvarların boyanması, koltuk ve klima hediye edilmesi bu sahiplenmenin göstergesidir” dedi.