Güncelleme Tarihi:
Germiyan’daki projeye valiliğin ÇED gerekli değildir raporu verdiği, Ovacık’ta daha büyük kapasitedeki proje için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, projeyi savunmak içini halkın katılımı toplantıları düzenleyeceği öğrenildi.
Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinden birisi durumundaki Çeşme’de, son yıların en önemli tartışma konusu, rüzgar enerji projeleri oldu. Çevreciler de, ilçenin tüm tepelerini çevreleyen RES’lere karşı hukuk mücadelesi başlattı. Çevreciler ve bölgede yaşayan vatandaşlar, son olarak Germiyan ile Ovacık köylerinde yapılması planlanan RES projeleriyle ilgili gelişmelere tepki gösterdi.
VALİLİK İZİN VERDİ
Projelerden Germiyan’da yapılması planlanan için, büyüklüğü 50 megavatın altında olduğu için İzmir valiliği karar verdi. Valilikte yaptığı incelemeler sonrasında, köyde projenin hayata geçmesi için önemli bir aşama olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) için kararını verdi. Valiliğin ÇED gerekli değildir raporu vermesiyle, projenin inşaat süreci de hızlandı. Doğal SİT alanlarını da kapsadığı ileri sürülen projede dikilecek olan türbin direklerinin, bölgenin tarım ve doğal güzelliklerine büyük zarar vereceği çevreciler tarafından ifade edildi.
BAKANLIKTAN HALKIN KATILIMI TOPLANTISI
Çeşme’nin Ovacık Köyü’nde ise daha büyük RES projesinin hayata geçirileceği öğrenildi. Bu projenin büyüklüğünün 50 megavatı geçmesi üzerine ÇED raporlarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü açıklandı. Bakanlığa bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerinin, raporlarını hazırlamadan önce Ovacık köyü halkıyla, ’Halkın Katılımı Toplantısı’ düzenleyeceği öğrenildi. Ancak çevreciler ve bölgede yaşayan vatandaşlar, bu toplantıların, halkı ikna edilmesine dönük çalışmalar olduğunu ileri sürüp tepki gösterdi.
EKO TURİZM PROJELERİYLE UYUŞMUYOR
Çevre davalarına bakan Avukat Şehrazat Mercan, alınana karalara tepki gösterdi. Bu projelerin çevreye toplam etkisinin değerlendirilmeden karar verildiğini anlatan Şehrazat Mercan, "Bu projelerin, her tarafa yapılmasına izin verilmesi, buraların iklimini etkileyecek. Zeytinlik alanlara çok yakın, ormanın içine yapılıyor. Yer seçimi yok yanlış bütün yarım adanın her tarafı binlerce türbin direklerine dönüştürüldü. Üstelik bu projeler, büyükşehir belediyesinin öngördüğü eko turizm öncelikleriyle de uyuşmuyor. Belediyelerin, vatandaşlarla ortak hukuk mücadelesi vermesi lazım" dedi.