Güncelleme Tarihi:
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, şehir imar planının tamamlanmasının ardından Milas'a Ziraat Fakültesi yapılması için çalışmalara başlanılacağını belirterek, “Türkiye'deki zeytinyağının yüzde 15'i bu bölgede üretiliyor. Tarla balıkçılığı da sadece Milas'ta yapılıyor. Milas bu fakülteyi hak ediyor” dedi. Harmandar, Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu'nda geçen yıl öğrenci sayısı az olduğu için ikinci öğretimi kapatılan Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü'ne bu yıl hiç öğrenci alınmayacağını açıkladı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Milas Kaymakamlığı’na yaptığı ziyaretten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yeni eğitim öğretim yılını değerlendirdi. Üniversite bünyesinde 13 fakülte, beş yüksekokul, dört enstitü ve 12 meslek yüksekokulu bulunduğunu belirtti. Yüksekokullardan bir tanesinin de Milas'ta yer aldığını kaydeden rektör Harmandar, “Üniversite açısından ilçelerimizin önemli bir taban olduğunu düşünüyoruz. Özellikle bu yıl öğrencilerimizin büyük bir bölümünü kendi yöremizden almak istiyoruz. Öğrencilerimizin artık İstanbul, İzmir, Ankara gibi illere gitmesine gerek kalmadığını düşünüyoruz. Çünkü artık Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde birçok bölüm ve alan var. İsteyen öğrencilere İngilizce hazırlık da veriyoruz. Tıp fakültemiz geçen yıl ilk öğrencilerini aldı. Meslek yüksekokullarının pek çoğunda turizm bölümleri mevcut. Bu bölümleri bitiren öğrencilerimizin çoğu daha öğrenciyken iş bulabiliyorlar. Benim gönlüm, özellikle bu bölgenin çocuklarının başka bölgelere gitmelerine razı olmuyor” dedi. Üniversitede yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak bin 82 tane öğretim elemanı, 445 öğretim üyesi olduğunu ifade eden Harmandar, “Kampüsümüze bu yıl 30 bin öğrenci almayı düşünüyoruz. Aileler öğrencileri güven içinde bize gönderebilirler. Muğla ve ilçeleri güvenli yerleşim yerleri. Ayrıca insanları eğitimli, kültürlü ve barışçıl. Gelen öğrencilere kendi evlatları gibi sahip çıkıyorlar” dedi.
MİLAS FAKÜLTEYİ HAKEDİYOR
Harmandar, şehir imar planının tamamlanmasının ardından Milas'a Ziraat Fakültesi açma planları olduğunu belirterek, “Türkiye'deki zeytinyağının yüzde 15'i bu bölgede üretiliyor. Tarla balıkçılığı da sadece Milas'ta yapılıyor. Balıkçılık sektörünün de önemli bir bölümü Milas'ta. Milas bu fakülteyi hak ediyor. Çalışmalarımız devam ediyor. Kaymakam bey bize büyük destek veriyor. Şehir imar planının tamamlanmasını bekliyoruz. Yeni yerleşim alanında bize 250 ya da 300 dönümlük bir arazi tahsis edilecek. Ayrıca burada yurt yapımı çalışmaları, hastane yapımı çalışmaları devam ediyor. Bunlara birde üniversite kampüsü ilave edeceğiz. Zaten güzel olan Milasımız çok daha güzel olacak” dedi.
ÖREN'DE DENİZ BALIĞI YAVRULARI
Harmandar, Muğla merkezde bulunan Su Ürünleri Fakültesi'nin Milas'a getirilme durumunun olup olmadığı yolundaki bir soruyu yanıtlarken de, “Gündemimizde yok ama ilerde su ürünleri fakültesini Güllük'e taşıyabiliriz. Şu anda Ören'de, deniz balığı yavrularının üretilmesi denize bırakılması için proje çalışması yapıyoruz. Ayrıca Ören'de yine bir tatlı su havuzu oluşturulması için çalışmamız var. Biz burada ziraat fakültesini açarsak bunun arkası mutlaka gelecektir. Yöredeki insanların ihtiyaç duyduğu her konuda yardımcı olmaya çalışacağız. Ziraat Fakültesi geldikten sonra balıkçılıkla, sebzecilikle, hayvancılıkla da ilgilenilecek. Ziraat Fakültesi alanında olan her şey yapılacak. Biz bu fakülte sürecinin uzamasını istemiyoruz. İmar planı yapıldıktan sonra en az iki yıl içerisinde yapmaya çalışacağız” dedi.
HALICILIK BÖLÜMÜ KAPANDI
Geçen yıl ikinci öğretimi kapanan Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü'nün bu yıl yeniden açılıp açılmayacağının sorulması üzerine Harmandar, “Bu yıl maalesef birinci ve ikinci öğretim de kapandı. Halıcılık ve Kilimcilik bölümüne hiç öğrenci alınmadı. Çünkü geçen yıl 9 öğrenci vardı. YÖK 10'un altında öğrenci olduğu zaman bölümü kapatıyor. Nedense öğrenciler bu bölümü tercih etmiyor” dedi.