Rakiplerin ortak hedefi SOSYAL BELEDİYECİLİK

Güncelleme Tarihi:

Rakiplerin ortak hedefi SOSYAL BELEDİYECİLİK
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2014 01:15

Ege Bölgesi’nin “Büyükşehir” yapılmayan iki kentinden biri olan Çanakkale’de seçim nabzını tutmaya çalıştık.

Haberin Devamı

CHP’nin adayı 2002’den bu yana görev yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan. AK Parti’nin adayı 3 dönemdir Milletvekilli Mehmet Daniş. MHP’nin adayı ise Gökçeada Belediye Başkanlığı yapmış Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün. Üç aday da siyaset dışında, diyalog içinde. Kazdağları’dan Gelibolu’ya halen bakir kalmayı başarmış, Troya’dan Çanakkale Savaşları’na kadar atılan her adımda tarih fışkıran kentte, adaylar benzer projelerle yarışıp “sosyal belediyecilik” söyleminde birleşiyor. Ortak amaç eğitim düzeyi yüksek, değişmez sayılabilecek nüfusa sahip, yaş ortalaması yüksek Çanakkale’yi üniversite, kültür ve turizm kenti yapmak.

CHP ÜLGÜR GÖKHAN

İki ana konu: Özgürlükler ve çevre

CHP , özgürlükler, demokrasi ve çevre konularına ağırlık verecek. Ülgür Gökhan, “Çanakkale halkı okur, izler, çevresinde olup bitenler konusunda yorum yapabilir. Daha fazla demokrasi ve insan hakları istiyor. Varoşları bile klasik varoş değil. Çevre, hassasiyetle durduğumuz konu. Kazdağları, Çanakkale için çok önemli. Oradaki altının siyanürle çıkartılması bizim su kaynaklarımızı tehlikeye atacak” dedi. Seçimin genel seçim havasında geçeceğini, amaçlarının yerel seçimleri genel seçimlere basamak yapmak olduğunu ifade eden Gökhan, 17 Aralık sürecinden doğan tepki oylarının bir önemli bir bölümünün CHP’ye kayacağını tahmin ettiklerini söyledi. Çanakkale’de tüm kesimler arasında bir diyaloğun bulunduğunu anlatan Gökhan, Ezine, Bayramiç, Gelibolu’ya ek olarak Eceabat, Bozcaada, Çan ve Biga’yı da alarak İl Genel Meclisi’nde birinci parti olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Kanalizasyon yüzünü kızartıyor
Çanakkale’nin alt ve üst yapısına yönelik çalışmaların yüzde 90’ını tamamladıklarını söyleyen Gökhan, diğer adayların belediyenin yaptıkları konusunda bilgisi olmadığını, açıklanan projelerin yapılanlar, halen sürenler ve planlananlar olduğunu söyledi. En çok eleştirildiği kanalizasyonda suçun kendisinde olmadığını anlatan Gökhan, “Kazdağları’nı savunurken Çanakkale’nin kanalizasyonunun denize akmasının ayıbını, endişesini taşıyorum, diğer adaylara da katılıyorum. Yüzüm de kızarıyor. Bu çağda bir kanalizasyonun derin denize deşarj edilmesinden ayıp bir şey olamaz. ‘Madem utanıyorsun kardeşim on yıldır niye yapmadın’ diyeceksiniz. İlk başkan olduğumda İller Bankası’na kanalizasyon için hibe proje başvurusu yaptım. 20 milyonluk proje kabul edildi. İhaleyi alan firma 3 yıl salladı. Uzun uğraşlar sonunda proje bitti, ancak aplikasyonu tutmadı. 1.5 yıl da revizyon için geçti. 8 yıl sonunda inşaat ihalesini yapabildik. Allahtan bitmek üzere, en geç 3 hafta içinde düğmesine basıp çalıştıracağız” diye konuştu. Gökhan, Çanakkale ve çevresindeki altı belediye ile köyleri kapsayan katı atık deponi alanının AB hibesiyle tamamlandığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Gökhan’ın diğer projeleri
65 Yaşüstü yaşlılar için merkez projesi. Yeni belediye binasının altına kurulacak demokrasi ve gençlik merkezi. Barbaros’tan Kepez’e kadar belli bölgelerde denizin 30 metre doldurulmasıyla oluşturulacak kesintisiz Kordon Projesi. Tekel Şarap Fabrikası’nın hibe alınan 12 bin metrekarelik yerine yeşil alan projesi.

AK PARTİ MEHMET DANİŞ

İnsandan başlayan projeler

MEHMET Daniş, Çanakkale’nin sosyal belediyecilikten nasibini almadığı için kampanyayı bu çerçeve üzerine kurduklarını söyledi, “Ülgür Bey altyapının yüzde 90 bittiğini söylüyor. Ancak kanalizasyon yok. Kent kokuyor. Yağmurda sel oluyor. Otopark sorunu çekilmez bir hal almış. Çanakkale Türkiye’nin en küçük illerinden biri ama sabah akşam trafik sorunu yaşıyoruz. Herkes imardan şikayetçi. Engelliler, bebek arabası kullanan kadınlar, yaşlılar son yapılan kaldırımları kullanamıyor. İnsandan başlayıp insanın ihtiyaçlarına göre geliştirdiğimiz hiçbir projemiz yok. En temel ihtiyaçlar karşılanmamış durumda” dedi.

Haberin Devamı

“Çanakkale” kimliğinin içi boş
Çanakkale’nin tarihten gelen kimliğini kentte yaşayanların sahiplenmediğini belirten Daniş, “Kentte yaşayan insanlar 1915, Troya, Asos, Kazdağları’ndan kaynaklanan kimliğimizin içinin doldurulmasına katkı vermiyor. Dışarı kaçırılan eserler var. Bunlar gelecek ama koyacak müze yok. Çanakkale Savaşları Kumanda Merkezi dediğimiz yere büyük bir müze planlıyoruz. Türkiye’de ne kadar siyasi etnik unsur varsa onların hepsinin ortak paydası olan 1915 ile ilgili şehir merkezinde bir şey yok. Fuar alanımız yok. Troya Festivalimiz var en az on tane festivallik de hikayemiz var. Şehirde müzik, tiyatro yapan çocuklar var salon yok. Bizim İlyada’yı, 1915 Destanını oynayabilmemiz lazım. Teoman Alpay Konservatuvarı kuracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bina yapmak yatırım değil
Bina yapmanın yatırım yapmak anlamına gelmediğini, gençlere altyapı hazırlayan projelerin gerekliliğini ifade eden Daniş, “Çanakkale’de gençler ve kadınlar arasında büyük işsizlik var. Beşeri sermaye çok kuvvetli ama değerlendirecek alanımız yok. 65 yaşüstü için bir merkez yapacağız. Bunlara evde sağlık desteği vereceğiz, evlerini temizleyip, eşyalarını onaracağız. Yemek yapamıyorsa yemek götüreceğiz. Çalışan annelerin çocukları için nöbetçi kreş uygulaması, gençlik merkezleri yapacağız” dedi. Daniş diğer projeleri şöyle sıraladı:
Çanakkale’nin tarihi dokusunu ön plana çıkartacak merkezler oluşturmak. Merkezde büyük bir kent parkı ve kent meydanı. Sarıçay’ı yeniden düzenleyerek sosyal tesisler, kadınların ürettiklerini satabilecekleri butik satış yerleri. Tek Kordon projesi. Kapalı pazaryeri. Aynalı Çarşı temasını kullanarak tarihi çarşıyı yeniden canlandırmak. Kadınlara yönelik kurslar. Trafik sorununu çözmek. Kent ormanı, hayvanat bahçesi. Mahalle spor takımlarına destek, Çanakkale merkezde her çocuğun istediği bir spor dalı ya da sanat dalı ile ilgilenmesini sağlayacak yatırımların yapılması.

Haberin Devamı

MHP HALİL RÜŞTÜ AKGÜN

Kara düzen seçim kampanyası

HALİL Rüştü Akgün, CHP ve AK Parti’ye yönelik ayrı argümanlar ürettiklerini anlattı. 3 bin 500 kişiyle birebir görüştüğünü dile getiren Akgün, “Seçim kampanyasını serbest stilde götürüyoruz. Herhangi bir sistemimiz yok klasik, kara düzen dediğimiz tabana kuvvet çalışıyoruz” diye konuştu. Seçimi prova olarak gördüklerini belirten Akgün, “AKP ile genel politikalar, 17 Aralık, skandallar üzerinden, CHP’ye de yerel sorunlardan çatıyoruz. Çanakkale’de yaklaşık 40 yıllık bir CHP iktidarı var ancak yerel iktidar kentsel gelişim dinamiklerini zamanında oturtulmadığı için adeta köyleşmiş. Çünkü CHP lokal çözümlerle günü kurtarmaya çalışıyor” dedi.

Dinamo görevi görecek
MHP’nin projelerinin “sosyal belediyecilik” ve “kentin gelişimiyle ilgili dinamo görevi görecek” olarak iki bölüme ayırdıklarını anlatan Akgün’ün projeleri ise şöyle sıralanıyor:
Hastalara yaşlılara hizmet, cenazelerin yıkanması, fakir fukarayı destekleme, sosyal yardımlar yapma gibi hizmetlerin yaygınlaştırılması. İşsizlere iş sağlayacak projeler. Ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlayacak hediyelik eşya ve Çanakkale’ye has tatlar önceliğinde kooperatifleşme yöntemiyle kadınların gelir elde etmelerini sağlamaya yönelik projemiz. Çalışan kadınların çocuklarına yönelik olarak beş bölgede kreş. Kadınlara yönelik 5 bölgede kurulacak “Bizim Ev” projesiyle kadınlara obetizetede ileri yaşlarda görülen eklem hastalıkları konusunda rehberlik yardımı. “Bizim Etüt” adında çocuklara yönelik etüt merkezi projesi.

Etkinlik merkezleri
Cumhuriyet Meydanı’nın modern sanatlar müzesi 2-3 bin araçlık yeraltı otopark sosyal ve kültürel aktivitelerin yapılabileceği merkezler oluşturarak genişletmek. Kordon’u kesintisiz bir hale getirerek Çimenlik Kalesi ve Hamidiye Tabyaları’na kadar kesintisiz bir ulaşım. Hamidiye Bölgesi’ne bir denizaltı müzesi, Çanakkale Savaşlar’nı anlatan Miniatürk benzeri bir alan, Gelibolu’ya gelen turistleri Çanakkale kent merkezine çekecek cazibe merkezleri. Çanakkale Savaşları zamanında kullanılmış ancak bilinmeyen tabyaların ortaya çıkartılması. Sarıçay’ın yeniden düzenlenmesi. Fevzipaşa Mahallesi’nin ıslahı.

YEREL SEÇİM SONUÇLARI (2009)
CHP: 39,4
AK Parti: 32,9
MHP: 23
GENEL SEÇİM SONUÇLARI (2011)
AK Parti: 41,5
CHP: 39,4
MHP: 14,6

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!