Güncelleme Tarihi:
BİR yandan vergilerle mücadele eden rakı piyasası, şimdi de anason fiyatlarında yüzde 70’lik artışın şokunu yaşıyor. Geçen yıl tavan fiyatı 8-8.5 TL’ye çıkan anasonun, bu yıl 14 TL’ye tırmanmasına, rakı üreticileri büyük tepki gösterdi.
Kazanç düşük
Özel sektöre rakı üretme izni verilmesinden sonra sayıları hızla artan firmalardan gelen talep anason fiyatlarındaki hızlı çıkışın nedenleri arasında gösteriliyor. Öte yandan kazanç oranı düşük olduğu için 1998’de yaklaşık 25 bin ton olan anason üretiminin bugün 6-8 bin tona düşmesi de fiyat oynamasını etkiledi.
MEY’İ SUÇLADI
İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Nejat İblar ise sorunun anason üretiminin yarısını satın alan Mey İçki’nin fiyat politikasından kaynaklandığını iddia etti. Mey’in, anasonun borsada 6 liradan işlem gördüğü Ağustos ayında alım fiyatını 4.25 lira olarak açıkladığını kaydeden İblar, “Üretici bu fiyata tepki göstererek ürününü satmadı. Daha sonra mal almak zorunda kalan firma, yüksek miktarda alımlar yapınca ürünün fiyatı bir anda arttı. 6 ile 8 lira arasında işlem gören ürünün fiyatı 14 liraya kadar çıktı” diye konuştu.
SPEKÜLATİF FİYAT
Efe Rakı CEO’su Egemen Demirtaş, anason fiyatlarındaki artışın tolere edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, artışı spekülatif bulduklarını, bu fiyatlarla rakı üretimi yapmanın çok zor olduğunu söyledi. Üzüm ve anasonun, maliyetlerin yüzde 50’sini oluşturduğunu dile getiren Demirtaş, “Alımlarımızı tamamladık, şu anda anason ihtiyacımız yok. Ama fiyat artışından nasibimizi aldık. Tüketiciye uygun fiyatla rakı içirmek için çalışırken, böyle bir artışla karşılaşıyoruz” dedi.