Güncelleme Tarihi:
ZMİR Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Mehmet Esmer, ÖTV oranları yüzünden yabancı alkollü içkilerle rekabet konusunda endişe taşıyan rakı sektörünün üzüm üreticileri için çok önemli olduğunu söyledi, “Bu konuya siyasi gözle bakmamak lazım. Bu tür ürünler sağladıkları dolaylı vergilerle devlet için de ciddi bir gelir kaynağı” diye konuştu.
Üretiminin yüzde 10 civarındaki kısmını rakı sanayisine veren üzüm üretici ve tüccarlar, geçtiğimiz günlerde alkollü içkilerdeki ÖTV oranlarında rakı aleyhine yapılan düzenlemelere ilişkin kaygılarını dile getirmişlerdi. Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği’nin (GİSDER) “Milli içkimiz rakının geleceği tehdit altında” diyerek viskide vergi düşürülürken rakıda çıkarılmasına tepki göstermesi ve devamındaki uygulamaları yakından takip eden üzüm üreticileri işbirliği çağrısı yaptı.
Sektörün önü açılsın
Rakı sektörünün kendileri için önemli olduğunu kaydeden İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer, “Gönül ister ki, yerli girdilerle üretim yapan sektörlerin önü açılsın. Rakı sadece iç piyasada değil, ihracat kalemi olarak da çok ciddi rakamlara ulaşmakta olan bir sektör” dedi. Pek çok kişinin geçimini bu sektörden sağladığına değinerek, işin ekonomik boyutunun önemine işaret eden Esmer, “Her yıl ortalama 200 bin ton kuru üzüm ihraç ediliyor. Kalan 50 bin ton civarındaki üzümün 30-35 bin tonu da içki sektörüne veriyoruz. Bu sektör artık önemli bir pazarımız haline geldi. Çünkü iç piyasada bu malı tüketemiyoruz” dedi.
Borsa'ya davet
Sektörel işbirliğinin daha fazla olması gerektiğini kaydeden Esmer, “Biz her zaman üreticiden yanayız. Üzüm üreticisi ile rakı üreticisinin bağları daha güçlü hale gelmeli. Bunun en büyük adımlarından birini de rakı üreticilerinin İTB’de işlem yapmaya başlaması olu,şturabilir. Hem Borsa’nın işlem hacminin artması, hem de sektörün ivme kazanması için firmaları Borsa’da gömek istiyoruz.”
Alkollü içkilerin ÖTV’sinde yapılan değişiklikle rakının litre başı asgari maktu vergisi 63.48 TL’den 66 TL’ye çıkarılması, buna karşın viskinin vergisinin 105.8 TL’den 87.12 TL’ye düşürülmesi rakı üreticilerinin tepkisine neden olmuştu. GİSDER, rakının yerini yabancı içkilerin alacağı yönündeki endişeleri dile getirmiş ve yılda 80 milyon şişe tüketilen rakı üretiminde 2 bin kişinin doğrudan istihdam edildiğini, üzüm üreticisine de önemli bir destek sağlandığını belirtmişti.