Güncelleme Tarihi:
İzmir Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Ömer Öge, pekçok hastalıkta olduğu gibi prostat kanserinin nedenleri konusunda doğru olduğuna inanılan yanlış bilgiler bulunduğunu, bunların hastalığın erken teşhis ve tedavisini engellediğini söyledi. Hastaneye başvuran pekçok hastayla konuşmaları sırasında bu yanlış bilgilere sahip olduklarını gözlemlediğini belirten Doç.Dr. Öge, "Hastaların pekçoğu şikayet yoksa prostat kanserinin de olmayacağına kadar yanlış bilgilere sahip" dedi. Doç. Dr. Öge, prostat kanserinde doğru bilinen 10 yanlışı şöyle sıraladı:
* Prostat kanseri yaşlı erkeklerin hastalığıdır. Çoğunlukla evet, ancak hastaların önemli bir kısmı da 50 ve daha genç yaşta olan erkeklerdir.
* Şikayet yoksa prostat kanseri yoktur. Yanlış. Prostat kanseri en az şikayet veren kanserlerin başında gelir. Özellikle erken kanserlerde hiç şikayet bulunmaz.
* Prostat kanseri korkulacak kadar hızlı ilerlemez. Bazı prostat kanserlerinin yavaş ilerleme eğiliminde olduğu doğrudur. Ancak önemli bir kısım hastalık çok saldırgan ve hızlı seyredebilir.
* Ailemde prostat kanseri yok, endişelenmeme gerek yok. Yanlış. Aile öyküsü ve bazı ırklar prostat kanseri riskini arttırsa da birçok hastanın ailesinde prostat kanseri yoktur ya da bilinmiyordur.
* PSA kanser testidir. Tam olarak öyle değil. PSA kanserden değil, prostat tarafından salgılanan bir antijendir. Kanserde olduğu gibi kanser dışı prostat sorunlarında da PSA yüksekliği görülebilir.
* Yüksek PSA kanser var, düşük PSA kanser yok demektir. Kanserin PSA seviyesini sıklıkla yükseltmesi yanında bazı prostat kanseri vakalarında PSA seviyesi düşük çıkar. Prostat iltihabı gibi bazı durumlar kanser olmamasına karşın çok yüksek PSA ölçümlerine neden olabilir.
* PSA testi muayenenin yerini tutar. En büyük yanlış. Özellikle PSA'yı yükseltmeyen kanserlerin tek tanı konabilme şansı muayene sayesinde olur. Sadece PSA'ya güvenirsek prostat kanserlerinin yaklaşık dörtte birini atlamış oluruz.
* Prostat kanseri tedavisi mutlaka idrar kaçırma yada iktidarsızlığa sebep olur. Prostat kanser ameliyatları veya ışın tedavisi sonrası görülebilen sorunların en sık idrar kaçırma ve iktidarsızlık olasılığı olması doğrudur. Ancak günümüzde gelişmiş teknik yöntemler ve deneyimli ellerde bu sorunlar oldukça nadir görülmektedir.
* Prostat kanseri eşime yada başkalarına bulaşabilir. Yanlış. Prostat kanseri bir enfeksiyon hastalığı gibi bulaşıcı bir hastalık kesinlikle değildir. Netice itibarıyla cinsel ilişki ile de bulaşması mümkün değildir.
* Bazı yiyecekler ve aşırı cinsel ilişki prostat kanserine neden olur. Bunlar söylenti dışında bilimsel değeri olmayan konulardır. Günümüzde prostat kanseri riski açısından genetik ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar dışında diğer söylentileri dikkate alınmamalı.