Bosna, Hırvatistan ve Kosova’da çıkan savaşlarda yüz binlerce insan hayatını kaybetti, göçe zorlandı. Onlar yıllarca yaşadıkları topraklardan koparıldı. Evlerinden, işlerinden, yurtlarından edildi. Artık bugün gelinen noktada Yugoslavya’dan eser kalmadı.
Ancak ondan miras kalan Kosova’ya ne olacağına ise henüz karar verilemiyor. Nüfusun yüzde 90’ınından fazlasını oluşturan Arnavutlar, bağımsızlık dışında hiçbir seçeneği kabul etmiyor.
Sırbistan ise bölgeyi egemenliğinde tutmak istiyor.
Sırplarla aynı etnik kökene sahip olmasına rağmen Karadağ halkının geçtiğimiz yıl Sırbistan’dan ayrıldığı düşünüldüğünde, Arnavutların Belgrad’ın egemenliğini kabul etmesi mümkün görünmüyor. Bütün Slav halkları kendi devletlerini kurdu.
ONLAR HERGÜN ÖLDÜLER
Kosova’nın ise maksimum otonomi karşılığında Sırbistan egemenliğinde kalmasını sağlayacak bir çözüm sürdürülebilir olmaktan uzak görünüyor.
Neyse... Henüz daha Yugoslavya parçalanmamışken, Türkiye’ye göç eden ilk Kosovalıların yaşadığı Manisa Salihli’deki göçmenler, savaş yıllarında, soydaşlarıyla birlikte adeta her gün öldüklerini söylüyor.
Yıllarca vatan hasreti çeken soydaşlar, dost ve akrabalarıyla aylarca görüşemediler. Ne zaman barış ortamı sağlandı, bütün Kosovalılar derin bir oh çekti.
Şimdilerde ise bağımsız olacakları günü iple çekiyorlar.
İzmir’de Ege’de yaşayan binlerce Kosovalı’nın tek dileği bu...
MAYAMIZ SEVGİ VE SAYGI
Ege’deki en eski Kosovalılar derneği olan Manisa Salihli Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticilerinden Behzat Zurnacı, Prizren kasabasından geldiklerini söylüyor. Buram buram Anadolu kokan bir Osmanlı kasabası görünümündeki bu yerleşim merkezinde pazar günleri bir yanda kliselerin çanlarının çaldığını, diğer yandan
ezan seslerinin duyulduğunu belirterek şöyle diyor:
"Kosovalıların mayası sevgi ile yoğrulmuştur. Saygı önde gelir. Aile bağları, akrabalık ve komşuluk ilişkileri çok önemlidir. Kosovalılarla bağımızı geliştirmek, kültürümüzü yaşatmak için bu derneği kurduk."
AYAKKABI BOYANIR
Türkiye’ye neden göç ettiklerini babasına sorduğunda aldığı yanıtı hala unutamadığını söyleyen Zurnacı, "Babam, ’’Ben Sırplara askerlik yaptım. Çocuklarım bari Sırplara askerlik yapmasın diye Türkiye’ye geldiğimizi söylediğinde çok duygulanmıştım" diyor. Zurnacı, emniyet müdürlüğünün Salihli’de yaptığı bir araştırmada Kosova’dan göç edenler arasında hiç kimsenin suç işlemediğinin ortaya çıktığını söylüyor.
Aynı derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Demirel ise gelenekleri yaşatmaya çalıştıklarını söylüyor. Kosovalılar olarak konukları çok sevdiklerini ve misafirperver olduklarını belirten Demirel, "Konuklardan hoşnut olduğumuzu anlamaları için ayakkabılarını boyarız. Yeni evlenenler için bahçe içinde ev yaparız" diyor. Demirel, dayanışma ve paylaşımın Kosovalıların temel ilkesi olduğunu belirterek, "Bütün çekirdek aile hep birlikte yaşıyor. Birbirine destek veriyor. İyi günde kötü günde beraber oluyor. Acılar ve mutluluklar paylaşılıyor" diye konuşuyor.
BİZİM CANLARIMIZ
Bugün, ’’Ege’de Balkan göçmenleri’’nin son bölümünü okuyorsunuz. Onlar bizim insanlarımız. Kimi Bulgaristan’dan, kimi Selanik’den, kimi Makedonya’dan, kimi Kosova’dan gelen Balkanlılar ve Rumeliler... Onlar ulusal birliğimizin temel taşları Onlar acı dolu hikayelerle büyüyen, özlem türküleri söyleyen ve yıllar boyu yüreklerinde Türkiye ve ayyıldız aşkıyla yanıp tutuşan soydaşlarımız... Onlar bizim canlarımız. Yerlerinden, yurtlarından, topraklarından edilen binlerce kardeşimiz, ağabeyimiz, bacımız, anamız, babamız. Yani hepimiz.
KURTULUŞ ŞENLİKLERİ YAPILIYOR
Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde düzenlenen kurtuluş şenliklerine AGIMI adlı folklor derneği üyeleri renk kattı. Her yıl kutlama yapılıyor. Emniyet müdürlüğünün Salihli’de yaptığı bir araştırmaya göre; Kosova’dan göç edenler arasında hiç kimsenin suç işlemediği ortaya çıktı.
Gelinlere 3 kıyafetKosovalı gelinler, düğünde üç giysi değiştiriyor. Sabaha kadar süren düğünlerde cidyan, mintan ve cepken giyiyor. Gelinin akrabaları da aynı şekilde kıyafetlerini değiştiriyor. İlginç kutlamalar yapılıyor.
Rumeli mutfağında Girit lezzeti
Rumelİ yemeklerinin ise dünya mutfak kültüründeki yeri bir başka. İzmir’in Güzelbahçe ilçesi’nde hizmet veren Girit Sofrası, ot çeşitlerinden yapılan yemekler ile ilgi gören mekanlar arasında.
Giritli Şadiye Martin eşiyle birlikte çalıştırdığı mekanda, cibez, turpotu, hardalotu, radika arapsaçı, soğan yahni, ebegümeci, iğnelik, ısırgan otu, kuzukulağı,istipne, şikenlik, semizotu ve diğer kokulu otlarla salatadan mezeye, geçmişten günümüze beğenilen yemekler ile misafirlerini ağırlıyor. Şadiye Martin, ’’Girit mutfağının mucizevi sırlarını uzaklarda aramaya gerek yok. Bu sır mutfağın temel taşlarını oluşturan otlar ve zeytinyağında. Sebzeli soğan yahni, beşamel soslu ıspanak, kestirmeli arapsaçı ve enginar, kabakçiçeği dolması, 12 çeşit otun karışımıyla pirinçli beşamelli sosla yapılan ot yemeğimiz çok lezzetli oluyor. Müşterilerimiz bu ot yemeğini
yemek için uzun mesafelerden soframıza geliyorlar. Özel ev turşularımız da çok beğeniliyor.’’diyor. Girit yemeklerinden hoşlananlar yada bu tadlarla tanışmak isteyenler, (0232) 234 34 84 numaralı telefondan rezervasyon yaptırabiliyorlar...
ECEVİT İLK GÖZ AĞRIMIZ
Cevat Demirel, Yugoslavya’yı uzun yıllar ayakta tutan mayanın Kosovalılar olduğunu da ifade ediyor ve "Ordunun büyük bir bölümünü Kosovalılar oluşturuyordu" derken, Dernek Başkanı Abdülhadi Hür ise Kosova’ya ilk kez gelen Türk devlet adamanının 1979’da Bülent Ecevit olduğunu söylüyor ve "İlk göz ağrımız Ecevit" diyor. Daha sonraki yıllarda ise Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve İsmail Cem’in Kosova’ya geldiğini belirten Hür, Salihli’deki Kosovalıların laik, demokrat ve çağdaş olduğunu söylüyor, "Sonuna kadar
Atatürk Cumhuriyet’ine bağlıyız" diyor.
Otogardan bir hatıra
Salihli’ye Kosova’dan gelen göçmenlerin, akrabalarını yolcu etmeden önce Otogar’da çektirdiği bu fotoğraf, 60 yıl öncesinin izlerini taşıyor.
Kosovalı dernek üyeleri
Salihli Kosova Derneği üyeleri, geçtiğimiz yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü geleneksel giysilerini giyerek coşku içinde kutladı.
Buram buram Anadolu kokuyor
Ayaktakiler: Salihli Kosova Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Cengiz Gencer, Mürteza Namlıcı, Fehmi Aydın, Süleyman Gençer. Oturanlar: Behzat Zurnacı, Cevat Demirel, Dernek Başkanı Abdülhadi Hür ve Başkan Yardımcısı İbrahim Koyuncu. Üyeler, buram buram Anadolu kokan bir Osmanlı kasabası görünümündeki bu yerleşim merkezinde pazar günleri bir yanda kliselerin çanlarının çaldığını, diğer yandan ezan seslerinin duyulduğunu belirti.
Kosovalılar Hatıra Ormanı
Kurşunlu Kaplıcaları’nda ağaçlandırma alanında Kosovalılar Hatıra Ormanı oluşturdu. Türkiye’nin daha yeşil olmasına katkıda bulundular.
BİTTİ