Güncelleme Tarihi:
İZMİR’de organize edilen ve üç rekorla sona eren Türkiye Büyükler Ferdi Atletizm Şampiyonası’nda katılımın çok az olması dikkat çekerken, yedi hakemin görev yaptığı kadınlar cirit atmada Konak Belediyesporlu Gülistan Arslan tek başına yarışıp şampiyon oldu. Atatürk Stadı’nda iki gün süren şampiyonaya 129 erkek, 65 kadın olmak üzere 194 sporcu katılırken, pek çok branşta yarışmacı bulmakta güçlük çekildi. Konak Belediyespor’un 17 yaşındaki ciritcisi Gülistan Arslan, henüz yıldızlar kategorisinde bile ilk üçe giremeden büyüklerde birincilik kürsüsüne çıktı.
Ciriti 39.48’e attı
Bu yıl 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Eskişehir’de yapılan Yıldızlar Ligi Eleme 1. Kademe Yarışları’nda 11’inci, 14-15 Mayıs’ta Bursa’daki Yıldızlar Atmalar ve Çoklu Branşlar Türkiye Şampiyonası’nda ise beşinci olan Gülistan, İzmir’de büyükler kategorisinde kendisiyle yarıştı. Yedi hakemin gözetiminde piste çıkan Gülistan Arslan, en iyi derecesini (39.48) beşinci hakkında yaptı. Genç sporcu, belirlenen 42 metrelik barajı bile geçememesine rağmen rakibi bulunmadığı için Türkiye Şampiyonu oldu. Bu kategoride Türkiye Rekoru 56.90’la Aysel Taş’a ait.
Tarihler çakıştı
Kadınlar 10 bin metrede Nilay Esen ile 3 bin metre engelide Türkan Özata da tek başına koştu. Özata yarışı tamamlayamazken, Esen 35.55.40’lık derecesiyle birinci oldu. Erkekler cirit atma ve sırıkla yüksek atlamada ikişer sporcu mücadele ederken, Eşref Apak’ın 78.05’lik derecesiyle olimpiyatlara katılmayı garantilediği çekiç atmada dört sporcu vardı. Kadınlar 100 metre engellide Nevin Yanıt, iki rakibini geçerek birincilik kürsüsüne çıktı. Yetkililer katılımın az olmasını birçok atletin G.Kore’de yapılacak Dünya Şampiyonası’na hazırlanmasına ve şampiyona tarihinin Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası’yla
çakışmasına bağladı.
İzmirli olduğu için yarıştı
CİRİT atmada tek başına yarışıp Türkiye Şampiyonu olan Gülistan Arslan’ın Antrenörü Kamil Övünç, “Gülistan İzmir’de yaşadığı ve cirit ağırlığı her yaş kategorisinde aynı olduğu için yarışmaya katıldı” dedi. Şampiyonada baraj derecesi olan 42 metrenin altında atış yapanların harcırah alamadığını belirten Övünç, “Başka şehirden gelip cirit atma kategorisinde yarışan bir sporcu olsaydı, 42 metrenin altında kalması halinde masraflarını kendi cebinden ödeyecekti. Avrupa çapında çeşitli yarışlar olduğu için, dereceleri iyi olan ciritçiler de İzmir’e gelmeyi tercih etmedi. Normalde yıldızlarda yarışan Gülistan, ciriti 39.48’e atarak kendi en iyi derecesini 1 metre geliştirdi. Bu dereceyle yıldızlarda ilk üçe girebilirdi, ama büyüklerde kürsüye çıkamazdı” dedi.