Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin bal ambarı Muğla yöresinde Basra böceğinin yeterli salgı üretememesi yüzünden üretim yüzde 90 düştü, fiyatlar iki misline çıktı
MUĞLA Üniversitesi ile Tarım Müdürlüğü'nün yaptığı araştırma, bu yılki bal üretiminde acı gerçeği gözler önüne serdi. 1999'da 10 ton olarak gerçekleşen bal üretimi, bu yıl bir tonda kaldı, büyük düşüşe yararlı bir böceğin yeterli üreyememesi ve salgı yapamamasının yol açtığı ortaya çıktı.
Sıcaklık etkiledi
YAZ mevsimi ve Eylül'ün kurak geçmesi, düşen yağmurun asit oranının yüksek, sıcaklığın mevsim normali üzerinde, nemin normalin altında olmasının, Marchalina Helenica (Çam Pamuklu Koşnili) adlı böceğin üretimini ve biyolojisini olumsuz etkilediği belirlendi.
Rapor hazırlandı
ULA Arıcılık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Veli Türkmen, Tarım Müdürlüğü teknikerleri Mehmet Karaman ve Aynur Yaylalı'nın raporunda, Basra böceği olarak da bilinen böceğin üretimi gibi, arıların yararlanabileceği çam ağaçlarındaki bal kaynağı salgı faaliyetinin de düştüğü ifade edildi.
Borçlar ertelensin
ÇAM sahalarında yeterli polen ve bal kaynağı olmadığı için hasat yapılamadı. Arıcılar hayal kırıklığı yaşadı, fiyat iki misline çıktı. DSP Milletvekili Fikret Uzunhasan, arıcıların kooperatiflere kredi borçlarının ertelenmesi ve doğal afet kapsamına alınması için TBMM'ye önerge verdi.
Tarım yeniden Başkan seçildi
DENİZLİ Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Tarım, üçüncü kez başkan seçildi. Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'ndaki Genel Kurul'a 52 üyenin 48'i katıldı. Gizli oyla yapılan seçimlerde tek aday Ömer Tarım Başkan seçildi. Yönetim Kurulu Kadir Çelik, Yusuf Taşöz, Yaşar Buran ve Ali Kurt'tan oluşurken, Denetim Kurulu'na da Türkan Özdemir, Fatma Kürnes ve Osman Erbulak getirildi.
TARIM MÜDÜRÜ
Balın kilosu, üç milyona yükseldi
MUĞLA'daki 4 bin 253 arıcı ailesi, bal üretimindeki düşüşten olumsuz etkilendi. İl Tarım Müdürü Ömer Bülent Arslan, hasar tespit komisyonu oluşturduklarını, bir ay sonra kesin sonuçların alınacağını söyledi. Arslan, ‘‘Ancak bal rekoltesinin büyük ölçüde düştüğü gerçek. Bu bal fiyatının artmasına neden oldu. Üretici, önceki yıllardan ellerinde kalan balın fiyatını iki katına çıkardı. Çam balının kilo fiyatı 1.5 milyon liradan 3 milyon liraya yükseldi’’ dedi.
Halk arasında Basra Böceği olarak bilinen Marchalina Helenica (Çam Pamuklu Koşnili) böceği, arıların bal yapımında yararlandığı salgısını yeterli düzeyde yapamayınca, üreticiler zarar etti.