Güncelleme Tarihi:
Dünyanın sayılı perlit üreticilerinden Bergama Madencilik, İç Anadolu Bölgesi'ndeki yataklarında yeni perlit damarına rastladı. Yapılan ölçümler sonucu rezervin 300 milyon ton büyüklükte olduğu saptandı. Hali hazırda var olan 200 milyon tonluk rezerviyle Türkiye'nin en büyük perlit rezervine sahip olan firma, rezervini 500 milyon tona çıkararak Dünyanın zirvesine yerleşmiş oldu.
Bergama Madencilik ve Çullas Goup Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çullas, bulunan yeni damarla birlikte Bergama Madencilik'in Dünya perlit lideri olduğunu söyledi. Avrupa'nın önde gelen şirketlerinden sonra uzakdoğunun da ilgi odağı olan perlit madeniyle ilgili Çin Halk Cumhuriyeti'nden bir heyet, Çullas Group'la temasa geçti. Kullanım alanı çok geniş olan, insan sağlığına hiçbir zararı olmadığı için de özellikle topraksız tarım, endüstri ve inşaat sektöründe tercih edilen perlit madeninin ülke ekonomisi için önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Levent Çullas, "Perlit, aynı zamanda doğal yalıtım malzemesi. Enerji verimliliği çok yüksek bir maden. Kyoto Protokolü'ne göre enerji tasarrufu sağlayan en önemli yalıtım mamulü. Eskiden hammadde olarak ihraç ettiğimiz perlit madenini artık aynı zamanda mamul hale getirip satıyoruz. Perlit madeninin Türkiye ekonomisi açısından ne kadar önemli olduğunu önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz" dedi.
Firma olarak sadece hammadde değil; hammaddeyi endüstriyel hale getirerek de ihraç ettiklerini belirten Çullas, "Türkiye'ye ihracatla döviz sokmamız şar. Derme çatma işlerle Türkiye bir yere gelemez. Montajla değil, yüzde 70-80'lere varacak oranda yerli üretim yapan ülke olursak Türkiye gelişir. Özetle önce üretip sonra tüketmeliyiz. Sadece tüketerek ekonomimiz büyüyemez. Devletimizin sanayiye sahip çıkıp; ülkenin gerek duyduğu yatırımlara teşvik ve destek vermesi gerekir" dedi.