Pazar Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Pazar Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2001 00:00


Cesur SERT
Haberin Devamı

Çankaya’da bir Izmirli

Yarım asra yaklaşan geçmişiyle İzmir'in sevilen şarap markaları arasında yer alan Sevilen, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün de tercihleri arasına girdi.

ÇANKAYA Köşkü'ndeki ziyafetlerin artık İzmirli bir konuğu var. Türkiye'nin önde gelen iki dev şarap üreticisi Kavaklıdere ve Doluca'nın arasından sıyrılan Sevilen Şarapları, bir anda şarap tutkunlarının tercihleri arasında ilk sıralara yerleşirken, devletin en tepe noktasının da dikkatini çekti. Firmanın üçüncü kuşak temsilcisi Enis Güner, bu haftaki konuğumuz. Güner; Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de tercih ettiği Sevilen Şarapları'nın öyküsünü, hedeflerini ve şarap kültürü hakkında bilmediklerimizi anlattı.

Sevilen Şarapları nasıl doğdu?

TÜRKİYE'nin üç büyük şarap üreticisinden bir olan Sevilen Şarapları, 60 yıllık bir geçmişe sahip. Dedem İsa Güner, 1942 yılında Agora'da sektöre adım atmış. O günden bu yana da kapasite ve çeşitlilikte gelişerek devam ediyor. Menderes'te 500 dönümlük bağlarımızda kendi üzümlerimizi yetiştiriyoruz. Yüksek telli sistem bağcılık yapan, kendi üzümünü kendi işleyen Türkiye'nin ilk üreticisi olduğumuzu söyleyebilirim. Firma olarak dünya şarap teknolojisinde uygulanan en son yenilik ve gelişmeleri yakından takip ediyor ve kalitemizden asla ödün vermiyoruz. Başarımızın sırrı da bence burada yatıyor.

Şarap piyasasındaki gelişiminiz nasıl oldu?

TEKNOLOJİ ve bağ yatırımlarından geri kalmamak, yabancı şarap üreticileriyle dünya pazarında rekabet edebilmek için sürekli yatırım içindeyiz. Yıllarca, iç piyasadaki payımızı her zaman belli bir oranda tutmayı tercih etik. Ancak, son yıllarda tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık vererek diğer iki firma arasından sıyrılmayı başardık ve Türkiye'nin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamına kadar çıktık. Bu sadece firmamızın değil, İzmir için gurur verici.

Şarap, üzümün yetiştiği bölgeye göre mi özellik taşıyor?

GENELDE öyle. Bugün dünyanın şarap üreten hangi şehrine, kasabasına giderseniz gidin, size önce o bölgede yapılan şaraplar takdim edilir. O bölgenin karakteri, havası, suyu, iklimi, tüm özellikleri o bölgeyi şarabına yansıtmaktadır. Ege, yani Batı Anadolu şarabının özelliği, tamamen iklim, toprak, su ve onu yetiştiren üreticiden aldığı özelliklerden oluşmaktadır. Bir nevi şarabın kişiliği diyebiliriz.

BÖLGEMİZİN bağcılığı ve şarapçılığı binlerce yıl öncesine dayanıyor. Dünyaya şarap bu bölgeden dağıtılırmış. İzmir'de bölge şaraplarını oteli, restoranı, işadamıyla ortak olarak tanıtmalıyız. Ancak, İzmir'in en köklü ve eski firmalarından biri olmamıza rağmen Ticaret ve Sanayi Odası'nın lokalleri ve birçok restoranda, otelde başka marka şaraplar ağırlıklı olarak yer alıyor. Bu, İzmirli'nin kendi üreticisine sahip çıkmadığının göstergesi. Türk Hava Yolları da iki firma dışında şarap servisi yapmıyor. Tat zenginliği açısından diğer markalara da şans tanıması gerekir diye düşünüyorum.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'yle tanışmanızın bir öyküsü var mı?

TÜM dünyadan şarap üreticilerinin katıldığı bir yarışma var. Paris Şarap Şampiyonası 1999 Vinalies International'da Sevilen Cabernet Sauvignon'la dünya ikincisi olarak gümüş madalya kazandık. Bunu dönemin Cumhurbaşkanlığı'na bir yazıyla bildirdik. Ancak, bizimle ilgilenen olmadı. Yeni Cumhurbaşkanı Sezer ise Türk şarabına sahip çıktı. Demokratik bir tavır sergiledi. Kavaklıdere, Doluca ve Tokat'ın Diren şarabından sonra bizi de listesine ekledi. Bizim için büyük gurur ve onur.

KÖŞK'te Diyarbakır, Elazığ üzümlerinden yapılan Sevilen Boğazkere-Öküzgözü Kırmızı Şarabı ile İzmir bölgesi üzümlerinden yapılan Sevilen Chardonnay Beyaz Şarabı kullanılıyor. Bunlar bizim de en fazla güvendiğimiz iki ürünümüz. Böyle bir yemekte tercih edilmesi ve Türk üzümlerinin dünya liderlerine tanıtılması Türk şarapçılığı adına güzel bir gelişme.

Hangi ülkelere ihracatınız var?

SEVİLEN Şarapları, ilk defa ve ilk Türk şarap üreticisi olarak Japonya'nın Migros'u sayılan Pea-Cock marketler zincirinin raflarında iki yıldır artan bir ilgiyle satılıyor. En zor şarap satılabilen Finladiya'da dahi Sevilen markası görmeniz mümkün. Ayrıca Almanya, Danimarka ve ABD'ye ihracatımız var. Misyonumuz, Anadolu bağlarından toplanan üzümlerden yapılmış şarabı ambalajıyla, bütün bir kalite ve servisiyle dünya pazarına sunmak. Dört yıl içinde ise New York'ta bulunan restoranların şarap mönüsüne Sevilen adını yazdırmak.

Şarap meraklılarına tavsiyeleriniz?

ŞARABI sofralık ve kalite olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Alkol derecesi düşük ve kısa sürede tüketilmesi gereken şaraplar sofra, belirli bölgelerde ve üstün özelliklere sahip şaraplara ise kalite şarap denir. Şarabın en önemli özelliği ise saklanmasıdır. Kalitesini artırmak ve korumak açısından çok önemlidir. Eskitmeye bırakılan şaraplar daima yatık tutulmalıdır. Işık görmeyen bir yerde ve sabit sıcaklıkta saklanmalıdır. Özellikle yemeklerde kırmızı şarap et, beyaz şarap ise tavuk ve balıkla alınmalıdır. İki kadehten fazla içmemeyi de öneriyorum.

Sevilen Şarapları'nın portföyü nedir?

ŞU anda 20'ye yakın ürünümüz var. Sevilen Cabernet Sauvignon, Sevilen Merlot, Sevilen Boğazkere ve Öküzgözü, Sevilen Şehrazat, Sevilen Majestik kırmızı şarapları yanında, beyaz şarap olarak Sevilen Chardonnay, Sevilen Agora, Sevilen Moscatel, Sevilen Verde, Sevilen Turkuaz sek şaraplardır. Türk piyasasına ilk defa hafif alkollü Gatto wine-cooler çilek, greyfurt ve elma şarabı Sevilen Cider piyasaya sunuldu. Sezonluk şarap olarak Sevilen Sıcak favori bir kırmızı şaraptır.

Ege'nin en köklü firmalarından biri olmamıza rağmen, İZTO ve EBSO lokallerinde başka şarap markaların ağırlıkta olması, İzmirli'-nin kendi üreticisine sahip çıkmadığının göstergesi.

Sevilen Şarapları, ilk Türk şarap üreticisi olarak Japonya'nın Migros'u sayılan Pea-Cock marketler zincirinin raflarında iki yıldır artan bir ilgiyle satılıyor.

Kimdir?

30 yaşındaki Enis Güner, Sevilen'in üçüncü kuşak temsilcilerinden. ABD'de Los Angeles Üniversitesi'nde işletme üzerine yüksek eğitimini tamamlayan Güner, Sevilen Şarapları'nda İthalat-İhracat Müdürü ve Marketlerden Sorumlu olarak görev yapıyor. Beş yıldır fabrikada faal olarak çalışan Enis Güner, şarapçılığın her alanında görev yapmış. Güner, evli ve İngilizce biliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!