Güncelleme Tarihi:
Ege sularının hakimiyiz
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı filosunu güçlendirip denetimleri artırdı. Yaz sezonunda sahil şeridinde kuş uçurtulmayacak
CANAKKALE'den Marmaris'e kadar uzanan sahili 24 saat kontrol altında tutan Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor. Geçen yıl Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı'na atanan Kurmay Kıdemli Albay Osman Dedeoğlu, özellikle turizm sezonunda Ege Bölgesi'nde kuş uçurtmuyor. Kaçakçılığın önlenmesinden kültür ve tabiat varlıklarını korumaya, her türlü arama ve kurtarma faaliyetinden su ürünleri avcılığının denetlenmesine kadar pek çok alanda görev ve yetkileri bulanan Sahil Güvenlik Komutanlığı, yaz sezonunda çalışmalarına hız verdi. Bastırdığı tanıtım broşürleriyle turistlere yol gösteren Komutanlık, turistlere hoşgörülü yaklaşımıyla Avrupa ülkelerinde adından söz ettiriyor. Son yıllarda Ege'deki denetimlerini arttırarak filosuna güç katan Sahil Güvenlik, uyguladığı yaptırımlarla da illegal olayların önüne geçiyor. Bu hafta konuğumuz Kıdemli Albay Osman Dedeoğlu.
Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın görev sahaları vatandaşlar tarafından tam olarak bilinmiyor. Bu konuda biraz bilgi verir misiniz?
Kuruluş amacımız karasularımızın, limanlarımızın, körfezlerimizin güvenliğini sağlamak. Ancak güvenlik kelimesi, içinde pek çok konuyu barındırıyor. Bunların başında denizde can ve mal emniyetini sağlamak geliyor. Kaçakçılık eylemlerine mani olmak da başlıca görevimiz. Bunun dışında su ürünleri avcılığını denetlemek, deniz kirliliğini önlemek amacıyla denetimler yapmak, sualtı dalışlarını denetleyerek, tarihi eser kaçakçılığını engellemek, yat turizmi faaliyetlerini kontrol etmek görevlerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca yaz sezonunda su sporlarını denetliyoruz ve diğer kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapıyoruz.
Mülteci, kaçakçılık ve yasak su ürünleri avcılığı olaylarıyla sık karşılaşıyor musunuz?
Maalesef özellikle yaz aylarında kaçak mülteci olaylarıyla çok sık karşılaşılıyor. Bizim için kötü tarafı mültecileri taşıyan gemilerin hepsinin miyadını doldurmuş olması. Yani her an bir tehlike sözkonusu. İnsanlar kendilerini çok büyük tehlikeye atıyor. Bizim en büyük korkumuz mülteci taşıyan gemilerin batma olasılığı. Ancak Emniyet Müdürlüğü ekipleri bu konuda çok iyi çalışıyor ve mülteciler genellikle gemiye binmeden karada yakalanıyor. Denizlerimizde kaçakçılık olayıyla bugüne kadar pek karşılaşmadık. Ancak yasak su ürünleri avcığı bizim için büyük sorun. Örneğin yasak aydayız. Denetimlerimizi artırdık. Yakaladığımız teknelere karşı en ufak bir iyi niyetimiz yok. Anında ceza kesiyoruz. Tekrarı halinde ise hapis cezası var. 900 milyon liradan başlayan cezalar geminin tonuna göre 149 milyar liraya kadar çıkıyor.
Trabzon ve Göcek'te yaşanan tekne facilarının ardından bir dizi önlem aldığınızı biliyoruz. Neler yaptınız?
Özellikle Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Gökova gibi yerlerde tekneler günübirlik turlar düzenliyor. İnsanları üst üste bindiriyorlar. 50 kişi kapasiteli teknede en az 80 kişi taşınıyor. Bunun çok büyük cezası var. 1 aydan 1 yıla kadar hapis cezası, tekrarlanması halinde iki katına çıkıyor. Sadece son bir haftada kontrol ettiğimiz 172 tekneden 48'ini Cumhuriyet Savcılığı'na yolladık. Bu konuda çok hassasız. Vatandaşları da özellikle uyarıyorum. Tekne çok doluysa binmesinler. Herşey bir yana kendi can güvenliklerini düşünsünler. Ayrıca kapasitesinden fazla yolcu taşıyan tekneleri de 158 Sahil Güvenlik Hattı'na ihbar edebilirler. Olaya anında müdahale ediyoruz. Göcek'te yaşanan faciaya anında müdahale etmemize rağmen 1 kişi öldü.
Yaz sezonu açıldı. Geçen yıllarda özellikle jet-ski, paraşüt gibi su sporlarında kazalar yaşandı. Su sporlarının denetimini de siz mi yapıyorsunuz?
Denetimini biz yapıyoruz. Ancak su sporu için izin alabilmek için önce ilçelerde Kaymakamlıklardan belge alınıyor. Önce izin belgeleri olup olmadığını kontrol ediyoruz, sonra mevcut kurallara uyup uymadıklarını. Örneğin geçen yıllarda kıyılarda bir çok jet - ski kazası oldu. Artık kıyıdan 200 metre açıkta motor çalıştırılacak. Sahil içinde paraşüt, muz, jet - ski çalışmayacak. Sahil içinde gördüğümüz taktirde anında ekipmanlarına el koyacağız. Botlarımız sahilde sürekli denetim halinde olacaklar. Ancak yine de vatandaşlardan gelecek ihbarlar bizim için çok önemli.
Ülkemize gelen turistler özellikle yat gezisini tercih ediyor. Yatları nasıl denetliyorsunuz?
Yatların izin belgeleri kontrol ediliyor. Ancak ihbar gelmedikçe yatlarda arama yapmıyoruz. Yaptığımız kontroller de turistlerin güvenliğini sağlamak için. Yata indiğimizde beş dilde açıklama bulunan broşürler dağıtıyoruz. Broşürlerde neden kontrol yaptığımızı açıklıyoruz. Çok hoşlarına gidiyor. Tatillerini güven içinde sürdürüyor. Ülkesine döndükten sonra bize teşekkür için mektup yazıyorlar. Ülkelerinde bizi övüyorlarmış. Yani anlayacağınız Avrupa'da oldukça iyi biliniyoruz. Bize güven duyuyorlar.
Ege Bölgesi'ndeki dalışa kapalı alanlarda bugüne kadar sorunla karşılaştınız mı?
Normalde dalış için izin belgesi olması gerekiyor. Dalışa kapalı bölgelere ise hiçbir şekilde izin yok. Özellikle Ege Bölgesi'nde çok fazla batık var. Geçen hafta Bodrum'da bir toplantı vardı. Kültür Bakanlığı batıkları tekrar gözden geçirerek envanterini çıkaracak. Özellikle turistler bu bölgelere dalış yapmak istiyor. Aslında batıklar Su Altı Milli Parkı olarak değerlendirilebilir. Böylece turizme bir katkı sağlanmış olur. Ayrıca turistler kadar Türk vatandaşlar da dalışla ilgili. Batıklar bizim için çok büyük bir şans. Bunu değerlendirmeliyiz.
Sularımızda seyahat eden turistler için broşürler bastırdık. Çoğundan, ülkelerine döndükten sonra teşekkür mektubu alıyoruz.
Vatandaşları uyarıyorum 50 kişilik teknede 80 kişiyle mavi tur yapmasınlar. Böylelerini 158 Sahil Güvenlik Hattı'na ihbar etsinler.
Özellikle Ege Bölgesi'nde çok değerli batıklar var. Bu sular özel koruma altına alınıp Su Altı Milli Parkı oluşturulabilir.
Kimdir?
1950 yılında Aydın'da doğan Kurmay Kıdemli Albay Osman Dedeoğlu, 1965 yılında Askeri Deniz Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra Deniz Harp Okulu'na giren Dedeoğlu, Subay olarak mezun oldu. Donanmanın muhtelif bölümlerinde görev yapan Osman Dedeoğlu, 1982 yılında Kurmay Subay oldu. Donanmada komutanlık görevlerini icra eden Osman Dedeoğlu, 1999 yılında Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı olarak atandı. Evli ve 1 çocuk babası olan Osman Dedeoğlu, halen Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı olarak görev yapıyor.