Pazar Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Pazar Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Protestan lideri Türk

2000 yılıyla gelen hoşgörü ortamında protestanlar da artık apartman dairesi yerine kilisede ibadet etmek istiyor.

İZMİR'de 2000 yılı inanç turizmi çalışmaları, üç semavi dinin din adamlarıyla, bürokratları buluşturdu. Ancak 7 kiliseye ev sahipliği yapan Ege'de, Bağımsız Protestan Cemaati Pastörü Ertan Çevik'in apartman katında ibadet ettiklerini ve kilise aradıklarını açıklaması bir anda gözleri üzerine çevirdi. İsveç ve Alman başkonsoloslukları konuya ilgi gösterirken, Ertan Çevik, kilise bulabilmak için bakanlıkların kapılarını aşındırmaya devam ediyor. Bu hafta konuğumuz olan Çevik'le nasıl pastör olduğundan sorunlarına kadar çeşitli konuları konuştuk.

İsminizi inanç turizmi çalışmalarıyla birlikte sıkça duyar olduk. Cemaatiniz çok mu yeni?

Aslında cemaatimizin varlığı iki yıl öncesine dayanıyor. Ancak bir nevi tedirginlik yaşıyorduk. Aktifliğimizin misyonerlik çalışması olarak algılanıp tepki toplamasından çekindik. Oysa İzmir ve Ege'nin sahip olduğu inanç değerlerinin su yüzüne çıkarılması için her zaman işbirliğine hazırdık. 2000 yılı imdadımıza yetişti ve valiliğin de desteğiyle amacımızın tamamiyle inanç turizmi çalışmalarını hızlandırmak olduğunu yansıtabildik. Açıkçası inanç turizminin devlet tarafından da desteklenmesi yanlış anlamaları ortadan kaldırdı.

Siz cemaatin pastörüsünüz. Nedir pastörlük?

Pastörlük, protestanlıkta kutsal kitabı iyi bilen ve öğretebilen, cemaatin ibadetlerini yönlendirebilen ve ruhani sorunlarıyla ilgilenen din adamıdır. Cemaatin dini lideri olarak değerlendirilebilir.

Nasıl bir eğitim gerektiriyor?

Pastör olabilmek için bir protestan kilisesi veya Kiliseler Birliği tarafından kurulan kolej, ya da ilahiyat fakültesinde eğitim görmeniz gerekiyor. Bu eğitimin süresi 3-5 yıl arasında değişiyor. Bu okullarda eğitim almanız için en az lise mezunu olunması şart.

Sizin pastör olmanız nasıl oldu?

Aydın'da doğdum. Sonra ailemle Almanya'ya taşındık. Ailemin çalışma koşulları nedeniyle oturduğumuz bölgede protestan okulları vardı. Orada okudum. Ailem müslüman, ben protestanım.

Apartman katında ibadet eden tek cemaat sanırım sizinki

Doğru. Yer yetersiz geliyor. Karabağlar'da bir apartman katında ibadet ediyoruz ve çevreyi rahatsız etmemek için de büyük özen gösteriyoruz. Bu üzerimizde bir baskı oluşturuyor. Bunun dışında, tanıtıma yönelik faaliyetlerimizi gerçekleştiremiyoruz. İnanç turizmi çerçevesinde yurtdışındaki protestan grupların dikkatini çekmek amacıyla hiç bir sosyal faaliyet gerçekleştiremiyoruz, Birkaç kez tiyatro gösterisi, ayin ve dinleti programı hazırladık, ancak yer uygun olmadığı için hayata geçiremedik. Ayrıca kenti gezen protestan gruplara ev sahipliği yapamıyoruz. Geldiklerinde onları götürüp, dualarını edebilecekleri bir kiliseye şiddetle ihtiyacımız var.

Bu konudaki resmi girişimlerinizden bir sonuç alabildiniz mi?

Ne yazık ki alamadık. Aya Vukla Kilisesi'nde ibadet izni alabilmek için Kültür Bakanlığı'na başvurdum. İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarından görüş istendiğini öğrendim. İsveç ve Alman başkonsoloslukları da konuya ilgi gösterdi. Ancak bir gelişme olmadı. Mücadeleye devam edeceğim.

İnanç turizmi adına yapılanları nası değerlendiriyorsunuz?

Geç kalınmış bir çalışma, ama İzmir inanç turizminin lokomotifi oldu. Valilik son derece ciddi çalışma izliyor. Türkiye tarihinde barındırdığı kültür ve inanç mozaiğini şimdiye kadar çoktan su yüzüne çıkarmış olmalıydı. Ülkenin tanıtımıyla birlikte, sadece turizm gelirini artırmakla kalmayacak, yurtdışında Türkiye için olumsuz tanıtımlara da engel oluşturacaktı. Türkiye bunun daha önce farkına varsaydı, Suudi Arabistan'ın şimdiye kadar müslümanlardan elde ettiği gelirin fazlasını edinirdi. Ancak yine de çalışmalar bu tempoyla devam ederse, kısa zamanda Ege hıristiyanların hac merkezi olacaktır. Biz de bu çalışmalara katkıda bulunacak projeler geliştiriyoruz.

Ne gibi projeler bunlar?

Öncelikle yabancı ülke kentlerin isimlerinin bir çoğunun İncil'den esinlenildiği dikkate alınmalı. İzmir ve Alaşehir'in eski isimleri Smyrna ve Filedelfiya olarak Amerika'da iki eyalet var. Bunların yönetimleriyle bağlantıya geçilip kardeş kent olunabilir. Uluslararası nitelikte bir inanç, kültür ve turizm kongresinin düzenlenmesi tanıtım için önemli bir adım olur. Yurtdışındaki meşhur vaizler korolarıyla Türkiye'ye davet edilip, görüntüler yurtdışındaki yayın organlarına gönderilebilir. Ayrıca inanç turizmi programıyla Ege'ye gelen turistlere, 7 kiliseyi gezdiklerine dair bir sertifika verilebilir. 7 kilise artık dünyaya pazarlanmalı.

Kimdir?

ERTAN Çevik 1966'da Aydın'da doğdu. 1979'da ailesiyle Almanya'ya yerleşen Çevik, ilk ve orta eğitimini protestan okullarında tamamladı. Daha sonra Teoloji Koleji'ni bitirerek pastör olan Çevik, turizm sektöründe çalışmaya başladı. 1990'da Türkiye'ye dönen Çevik, Ankara Üniversetisi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Türkoloji Bölümü'nü bitirdi. İki yıl önce İzmir'e yerleşen Çevik, tur operatörlüğünün yanısıra, İzmir Bağımsız Protestan Cemaati'nde pastörlük yapıyor. Çevik, evli ve üç çocuk babası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!