Güncelleme Tarihi:
Fuar panayır olmayacak
‘‘Kültürpark'ı yanlışlarından, çirkinliklerinden hızla arındırıp, en doğru olan noktaya götüreceğiz. Geçmişte yapılan bazı sözleşmelerin, geleceğimizi bağlayan boyutlarını koparmakta kararlıyız.’
‘MİSYONUMUZ, İzmir'i dünya şehri yapmak’’ diyen İZFAŞ'ın çiçeği burnunda Genel Müdürü Feyzi Hepşenkal, uluslararası resmi organizasyonlara evsahipliği yapma hedefinin peşinde koşuyor. Bu hedef için ilk adımı, 26 - 28 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek, Anatolia Ralli Şampiyonası'yla attıklarını söyleyen Hepşenkal, İzmir'in Türkiye'de uluslararası fuarcılığı göğüsleyecek tek şehir olduğuna inanıyor. Kültürpark ve İzmir Enternasyonel Fuarı'na da yeni bir vizyon kazandırmayı hedeflyen Hepşenkal, bu haftaki konuğumuz. 1.5 ay önce göreve başlayan Hepşenkal'la, İzmir'in fuarcılıktaki yeri ve önemi, Kültürpark'a ilişkin yeni projeleri konuştuk.
İEF en iddialı olduğumuz fuar, ama panayır eleştirileri hiç bitmedi. Bu görüşü ortadan kaldırmak için yeni projeleriniz var mı?
İEF, son yıllarda yapılan hatalar nedeniyle oldukça kan kaybetti, panayır havasına döndü. Hitliler'in, Bangladeşliler'in incik boncuk sattığı, hediyelik eşya satışlarının yapıldığı bir fuar oldu. Hatta Bostanlı pazarının bir başka versiyonu da denilebilir. Ülkeler firma düzeyinde katılmaya başlarken, ciddi ve büyük firmalar da katılmama kararı aldı. Ancak, bu yıl 69'uncusunu düzenleyeceğimiz İEF'ye hiç kimse panayır diyemeyecek. Çünkü fuarda incik boncuk satışı gibi bir uygulama olmayacak. Bu kararımız üzerine bazı firmalar tekrar katılma kararı aldı. Firmaların taleplerine ve yapısına uygun bir fuar yerleşim alanı revize ettik. Ülkelerin, firmaların nicelik ve nitelik olarak katılımını artırmak istiyoruz. İzmir'le özdeşleşen bu fuarı, olması gereken noktaya ulaştıracağız.
Günümüzde ihtisas fuarları önem kazanıyor. Bu İEF'yi nasıl etkileyecek?
ARTIK fuarcılık anlayışı değişiyor, ihtisas fuarları önem kazanıyor. Ama İEF, İzmir'le özdeşleşti. Bu fuarı hakettiği noktaya ulaştırmak için de yeni projeler üretilmesi gerekiyor. Bu yıl İEF kapsamında dünya mutfaklarının tanıtılacağı bir organizasyon olacak. Şimdiden yaklaşık 15 ülke katılıyor. Mutfaklarını, geleneksel kıyafetleriyle, kültürleriyle burada tanıtacaklar. İEF'ye ilişkin yeni proje hazırlıklarımız sürüyor. Biraz geç kaldık, ama bundan sonraki adımlarımız hızlı olacak. Önümüzdeki yıllarda da İEF'yi çekici kılacak yenilikler yaratmaya devam edeceğiz. Halka dönük aktivitelerimiz de olacak. Halkın ilgisini çekecek eğlenceler düzenlemeye devam edeceğiz. Bu eğlencelerde de farklılık, yenilik peşindeyiz.
Yunanistan, onur konuğu ülke olarak davet edildi. Yanıt geldi mi?
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, iki ülke arasındaki dostluğun pekiştirilmesi amacıyla Yunanistan'a onur konuğu olmalarını teklif etti. Ancak henüz bir yanıt gelmedi. İzmir, Türk - Yunan ilişkilerinde çok önemli bir şehir. İzmir'de düzenlenen uluslararası bir fuar bu dostlukta neden önemli bir adım olmasın. İki halkın devlet adamlarını burada buluşturmayı çok istiyoruz.
İzmir, ihtisas fuarlarında hangi noktada ve neler yapmalı?
ÜLKE ekonomisine inanılmaz katkıları olan bir sektör fuarcılık. İzmir'de yaşayan herkesin de düzenlenen fuarların uluslararası niteliğe kavuşması için katkı koyması gerekiyor. Türkiye'de Uluslararası Fuarlar Birliği'nin onayladığı üç uluslararası fuar var. Geçtiğimiz haftalarda düzenlediğimiz Mermer Fuarı, İEF ve bir de İstanbul'da düzenlenen makine fuarı. Onun dışındaki fuarlar, iç pazara dönük sergiler. İzmir, fuarlar merkezi olmaya aday tek şehrimiz. Altyapısı, ulaşım imkanları, konaklama, tarihi ve turistik yerleriyle uluslararası ihtisas fuarcılığı için büyük avantajlara sahip. Örneğin, ülkelere yönelik uluslararası ihtisas fuarları düzenleyebiliriz. Sektörel fuarlarımıza uluslararası nitelik kazandırmak için daha fazla tanıtım yapabiliriz. Büyük iddialar ve hedefler, ancak bu avantajlarımızı kullanarak, başarabiliriz.
İZFAŞ'a nasıl bir misyon yüklemeyi hedefliyorsunuz?
BİZİM temel hedefimiz İzmir'i bir dünya şehri yapmak. Bu da uluslararası resmi organizasyonlara evsahipliği yapmakla olur. Göreve başladığım ilk günlerde, Türkiye Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu ile görüşmelere başladık. Anatolia Ralli Şampiyonası'nın 26 - 28 Mayıs tarihleri arasında İzmir ve Manisa'da yapılmasını sağladık. Dünya basınının akın edeceği bu organizasyon bizim için önemli. Eğer, otomobil yarışlarının resmi bir ayağı olmayı başarırsak, İzmir dünya şehri olur. Düşündüğümüz ve yaptığımız her şeyin dünya çapında iddia taşıyacak bir notaya gelmesi ve getirilmesi kaygısı içindeyiz. Kültürpark ve İEF başta olmak üzere diğer fuarlar da bu iddiayı içermeli. Anatolia Rallisi de bu noktadan atılmış bir adımdır.
Kültüprak'a ilişkin projeleriniz ve hedefleriniz neler?
420 BİN metrakarelik alana kurulan Kültürpark, İzmir'in hatta Türkiye'nin en değerli alanı. Dünyada çok az büyükşehirde böyle bir yer var. Kültürpark, inanılmaz bir ileri görüşlülükle, 1937 yılında Atatürk, İsmet Paşa ve Behçet Uz tarafından yaratılmış. Ancak ilerleyen yıllarda ne yazık ki, gecekondu muamelesi görmüş. İçindeki yapılaşma, kiralama yöntemleriyle bedava cennete dönüştürülmüş. Burada yapılan iş hiçbir değer taşımaz hale gelmiş. Huzurla oturabileceğiniz bir alan kalmamış. Bu yanlışlara dur diyeceğiz. Bu bir temenni değil, kararlılıktır. İZFAŞ, anonim şirket olmakla birlikte kamunun sahip olduğu bir kurum. Bu nedenle atacağımız tüm adımlar kamu yararına olacak. Geçmişte yapılan bazı sözleşmelerin, geleceğimizi bağlayan boyutlarını koparmakta kararlıyız. Bu işin şakası yok. Herkes bunu bilsin. Kültürpark'ı yanlışlarından, çirkinliklerinden hızla arındırıp, en doğru olan noktaya götüreceğiz. Kültürpark'ı adına yakışır bir içeriğe, estetiğe kavuşturacağız. Kültürpark'ın otopark olarak kullanılmasına da çeki düzen vereceğiz. Çünkü araç trafiği buraya gelen insanların rahatça dolaşmasını engelliyor. Ayrıca fuarın yeşil dokusuna zarar veriyor ve görüntü kirliliğine neden oluyor. Bir de Kültürpark'ın simgesi olan gölde artık çökmüş. Sızmalar var, yakışmıyor. İEF'ye kadar ya bir sponsor bulup gölü onaracağız. Olmazsa Büyükşehir Belediyesi bu işi yapacak. Çünkü gölün kurtarılması gerekiyor.
İzmir, uluslararası fuarlar merkezi olmaya aday Türkiye'nin tek şehri. Kültürpark'ı da adına yakışır bir içeriğe, estetiğe kavuşturacağız. Bu yıl 69'uncusunu düzenleyeceğimiz İzmir Uluslararası Fuarı'na hiç kimse panayır diyemeyecek; bekleyin görün.
KİMDİR?
1956 yılında İzmir'de doğan Feyzi Hepşenkal, ilk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'nu bitirdikten sonra, 1980 yılında Yeni Asır Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yaklaşık 20 yıldır gazetecilik yapan Hepşenkal, Hürriyet, Star gazeteleri ile Star Televizyonu'nda görev aldı. Hepşenkal, evli ve iki çocuk babası.