Güncelleme Tarihi:
Sürücü yemininin mucidi
Salihlili Makine Mühendisi İsmail Yıldızkol, hazırladığı sürücü yemininin tüm dünyada uygulanması için Papa’dan bile yardım isteyecek
Sürücü kursum çalışırken birkaç kişinin kaza yapmasından çok etkilendim. Yazlık komşumun biri doktor, iki oğlu kaza kurbanı oldu. Konya-Ankara arasında 8 erin öldüğü kazayı gördüm. Her insanın bir kaza acısı yaşadığını farkettim. Bu yemin metnini yazmaya karar verdim.
Ben de üç kaza yaptım. Birinde sağ ayak topuğum büyük hasar gördü. Diğerinde alkollü sürücü çarptı. Ehliyetsizmiş, ücretsiz kurs ve sertifika verdim. Sonuncusunda otomobilimle tarlaya uçtum. Köylüler kurtardı. Köyün ehliyetsiz tüm gençlerinin ücretsiz kurs ve ehliyet almasını sağladım.
Adnan Kahveci aklımdan çıkmıyor. İnsanların vicdanlarına seslenilmesi gerektiğine inandım. Askerlik, hipokrat, milletvekili, cumhurbaşkanı yemini, mahkemedeki tanıklık yemini gibi. Bugün ABD vatandaşı olmak için bile yemin ediliyor.
Dünyada sürücüsüne yemin ettiren ilk ülkeyiz. Ben
bu yeminin evrensel olmasını istiyorum. Tüm devlet başkanlarına mektup yazıp araç sürücülerine yemin ettirmelerini istiyorum. Papa'ya mektup yazıp kendi dinine bağlı insanlara yemin ettirmesi için yardım isteyeceğim.
TRAFİK terörü yüzünden üç kez ölümle burun buruna geldi. Kaza yapan ehliyetsiz trafik şoförüne kızmadı, aksine kendi sürücü kursunda ücretsiz eğitimle ehliyet almasını sağladı. Canavarın eğitimle durdurulabileceğine inandı. Ancak Konya'da 8 erin öldüğü trafik kazasına tanık olunca isyan etti. Doktorların, hemşirelerin, öğretmenlerin meslek yemini etmesi gibi, şoförlerin de ehliyet aldıklarında, kurallara uyacağına namus ve şeref sözü verdiren bir metin hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı, metni onayladı ve sürücü kurslarında yemin dönemi başladı.
SALİHLİLİ makine mühendisi İsmail Yıldızkol, hazırladığı sürücü andıyla dikkat çekti. ‘‘İlk yemin eden şoför benim'' diyen Yıldızkol, andın önce ulusal, sonra evrensel olmasına çabalayacağını belirtti, ‘‘Papa'dan da yardım isteyeceğim'' dedi. Yıldızkol, Pazar Sohbeti'nin konuğu oldu.
Sürücü andı fikri nasıl doğdu?
SALİHLİ'de 1989'da sürücü kursu kurdum. Motor derslerine girmeye başladım. O zaman sürücü kurslarında şimdiki gibi denetim yoktu. İki günde bir kurs açılıyordu. Ucuzluğu nedeniyle rağbet görüyordu. Adaylara karayolunda bir aracın, kullanmasını iyi bilmeyen veya karşıdan gelen için bomba kadar tehlikeli olduğunu söylerdim. Sürücü kursu faaliyetteyken birkaç kişinin kaza yapmasından çok etkilendim. Ardından yazlık komşumun biri doktor, iki oğlu kaza kurbanı oldu. Son 6 ayda, yaptığım pazarlama işi nedeniyle 40 bin kilometre yol katettim. Konya-Ankara arasında 8 erin öldüğü kazayı gördüm. Her insanın bir kaza acısı yaşadığını farkettim. Bu yemin metnini yazmaya karar verdim.
Siz kaza yaptınız mı?
ÜÇ kez. 1987'de Salihli'de, tali yoldan çıkan bir bayan sürücü bana çarptı. Sağ ayağımın topuğu büyük hasar gördü. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyat oldum. 1991'de otomobiliyle ters yönden çıkan alkollü şöför benim otomobilime çarptı. Camdan fırlayıp benim otomobilimin üstüne düştü. Sonra ehliyetsiz olduğunu öğrendim. Ücretsiz sürücü kursuma çağırıp sertifika verdim. Üçüncü kazamı da Saruhanlı'ya bağlı Büyükbelen yakınındaki Develi Köyü'nde geçirdim. Kaygan yolda tarlaya uçtum. Köylüler beni kurtarmış. Ben de köyde ehliyeti olmayan tüm gençlere ücretsiz kurs verip ehliyet almalarını sağladım.
Trafikle ilgili
araştırmanız var mı?
TABİİ. Türkiye'deki trafik kazalarıyla ilgili araştırma yaptım. Kazaların yüzde 90'ının nedeni insan hatası, yüzde 10'ununki teknk ve altyapı eksikliği. Yine bir tespitte her dört dakikada bir trafik kazası oluyor. Her 20 dakikada bir kişi ölüyor, 14 dakikada bir kişi yaralanıyor ve trilyonlarca lira maddi hasar meydana geliyor. Bütün bunların ötesinde Türkiye'ye faydalı olacak beyinler yokoluyor. Büyük masraflarla kazanılan ve herhangi bir verim elde edilemeyen o beyinleri kaza ile toprağa veriyoruz. Trafik kazalarında yitirdiğimiz insanları düşünün. Adnan Kahveci hiç aklımdan çıkmıyor. İnsanların vicdanlarına seslenilmesi gerektiğine inandım. Askerlik, hipokrat, milletvekili, cumhurbaşkanı, mahkemedeki tanıklık yemini gibi. Bugün ABD vatandaşı olmak için bile yemin ediliyor. Bütün dünya ülkelerinde yemin önemli bir kavram. Yeminler ihlal edildiğinde sadece vicdani ve manevi bir sorumluluk duyulur. Oysa ki sürücü yeminini ihlal etmek, bu vicdani ve manevi sorumluluğa, can, mal kaybı da ekleniyor. Bu nedenle sürücü yemininin çok gerekli ve isabetli diye düşündüm. Yemini yazmakla küçük bir mum yaktım. Bu mum ışığının bir güneş kadar parlak olması için herkes görevini yerine getirmeli.
Cezalar sizce
caydırıcı değil mi?
KESİNLİKLE olmuyor. Adamın cebinde ceza ödeyecek parası varsa, bu ona ağır gelmiyorsa, trafik polisinin gözünün içine baka baka ‘‘Kes cezamı gideyim'' diyor, ‘‘Keseceğin ceza kadar konuş'' der gibilerinden yüzüne bakıyor. Bir kişi trafik kurallarını ihlal ettiğinde ona söylenecek veya yüzüne vurulacak bir şey yok. Yemin etmiş bir sürücü, kuralı ihlal ettiğinde ona ‘‘Yeminine sadık kal'' denilerek yüzüne vurulacak birşey olur.
Sürücü andına ilgi nasıl?
YEMİN toplumun bütün kesimlerinde büyük ilgi gördü. Basın ilgi gösterdi. Değişik kurum ve kuruluşlar konunun çok hassas olduğunu ve herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi. Sürücü kurslarının bağlı olduğu Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne gittim. Daire Başkanı Mustafa Çandır ile görüştüm. Fikrimi olumlu karşıladı. Önceki metni uzun buldu. Kısaltıp göndermemi istedi. Şimdiki yemini hazırladım. Gönderdim. Bakanlık valiliklere genelge gönderdi. Şimdi sürücü kurslarında yemin törenleri başladı.
Dünyada sürücüsüne yemin ettiren ülke var mı?
YOK. İlk kez bunu biz yaptırıyoruz. Ben bu yeminin sadece ulusal değil Hipokrat yemini gibi evrensel olmasını istiyorum. Tüm devlet başkanlarına mektup yazıp araç sürücülerine yemin ettirmelerini istiyorum. Papa'ya mektup yazıp kendi dinine bağlı insanlara yemin ettirmesi için yardım isteyeceğim. Türkiye'de 20 milyon sürücü var. Araçlarının ön camına yemin yaftasını asıp and içmeleri için sponsor arıyorum. Akaryakıt istasyonlarından ücretsiz yafta dağıtılması girişimlerimiz var. Para kazanmak gibi bir düşüncem yok.
Siz yemin ettiniz mi?
TÜRKİYE'de ilk yemini ben ettim. İlk resmi töreni de Çankaya'da sayın cumhurbaşkanımıza yemin ettirirek gerçekleştirmek istiyorum..
KİMDİR
1956'da Salihli Poyrazköy'de doğdu. Vehbi Koç bursu kazanıp İzmir Mithatpaşa Teknik Lisesi'nde öğrenim gördü. Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği Fakültesi'nde okudu. Üniversite yıllarında Fikir Üretme Merkezi (FÜM) kurdu. 1981'de mezun oldu. Askerliğini Mamak Özel Askeri Ceza ve Tutukevi'nde asteğmen olarak yaptı. Bir süre Petkim'de çalıştı. 1989'da Güven Sürücü Kursu'nu kurdu. 7000 kişiye sertifika verdi. 1994'te DYP'den belediye başkan adayı oldu, seçimi kaybetti. Evli iki çocuk babası.