Pazar Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Pazar Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmirli çift, Nasuh Mahruki ve Ahmet Utlu'yu örnek aldı, motosikletle Nepal'e kadar gitti. Dört yıllık evli çift yolculuk süresince aşkı yeniden tattı.

FETHİYE Ölüdeniz'de bir restoranda müdürlük yapan 32 yaşındaki Alp ile muhasebe işlerini yürüten 26 yaşındaki Özlem Göcekli, dört yıllık evliliklerinin sürmesi tehlikeye girince farklı bir yönteme başvurdu. Yaz sezonuna kadar evde oturan çift, bir gün kendilerini Nepal yollarında buldu. Dört ayda 23 bin kilometreyi iki tekerlekli ‘‘Şeytanın Arabası'' denilen motosiklet üzerinde geçiren çift, konuğumuz oldu, maceralarıylü evliliklerini kurtarmalarının ının öyküsünü anlattı.

Alp Bey Katmandu fikri nereden çıktı?

18 Yıldır motosiklet üstündeyim. Bu sürede 17 motosiklet eskittim. Bu sevda küçük yaşta başlıyor. Bundan önce tek başıma yaptığım iki yolculuğum var. Biri 1986'da İspanya'ya, diğeri geçen yıl Suriye üzerinden İsrail'e. Tüm motorcuların bir Katmandu hayali vardır. Nasuh Mahruki, Ahmet Utlu gitmişti. (Biz niye gitmeyelim) dedik. Evde oturup tartışmaktansa egzotik ve mistik tatları tatmaya karar verdik.

Nasıl hazırlık yaptınız?

Daha önce gitmediğim bir rotaydı. Mahruki'nin yazdığı kitaptan çok faydalandım. Hedefimiz 5 ayda 30 bin kilometreydi. Gideceğimiz ülkeleri etüd ettik. Otelleri, restoranları, benzin alacağımız yerleri saptadık. Tabii evdeki hesap çarşıya uymadı. Hindistan tahminimizden de büyük çıktı. 23 bin kilometre yapabildik. Zaman ve nakit sıkıntısı da biraz etken oldu.

GEZİNİN DEVAMI GELECEK

İzmir'den Katmandu'ya motorla giden ilk ekip oldunuz.

Bu tip olaylar genellikle İstanbul'da oluyor. Bir Nasuh Mahruki, bir Ahmet Utlu büyük sponsorlar desteğinde yolculuk yapıyor. Kitap yazılıyor, belgesel hazırlanıyor. İzmir'den de birileri olsun istedik. Devamının geleceğine inanıyorum. En azından ben her yıl bir rota belirleyeceğim. Bu geziyi para kazanmak için değil, meraklılara rehber olsun diye yaptık.

Özlem hanım motorla tanışmanız nasıl oldu?.

Beş yıl önce Alp'le tanıştım. Herkes motora binince önce bir korkuyor. Ben de bunu yaşadım. Yavaş yavaş neşeli yolculuklar yaptık. İnsan bir defa binince vazgeçemiyor. Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Antalya'ya gittik. Ufak ufak turları büyüttük. Bu, Alp'le benim en büyük yolculuğumuz oldu. Yola çıkarken Alp bana çok telkinlerde bulundu. Konuşa konuşa beni alıştırdı. Gidişte çok zorlandığımı itraf ediyorum. Ama dönüş zevkli oldu. Hiç korkmadım. İran'da kadın olarak zorlandım. Başörtüsü mecburdu. Bileklere kadar manto giymek zorundaydık. İran'da Alp tamirciye gitti. Tek başıma yemeğe çıktım. Benim için çok zordu. Kadınlara ait özel şeyleri bulmakta zorlandım. Motor kullanmadım. Bu yaz motor kullanamayı öğreneceğim. Çamaşır yıkama ve kötü yemekler dışında sorun olmadı.

JAPON MİSAFİR BEKLENİYOR

İlginç kişilerle karşılaştınız mı?

Evet, İran'da bir Japon'la karşılaştık. 1998'de Singapur'dan yola çıkmış. Tek başına yürüyor. Arkasında çek çek arabası. 22 bin kilometre yol yapmış. 2002'de Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da sona erecekmiş. Türkiye'ye mayıs ayında gelecek. İzmir'e davet ettim. Geleceğini söyledi. Turu bitince dönüp kitap yazacakmış. Bu rotayı izleyen çok maceraperest var. Bisikletle seyahat eden birçok kişiye rastladık.

Sizi şaşırtan olaylar oldu mu?

Pakistan'ın yolları çok kötüydü. Türkleri sevip öncelik tanıyorlar. Burada 350 kilometre çöl geçtik. Giderken Hindistan gümrüğünde çok arandık. Canımızı sıktı. Dönüşte bu defa jest yaptılar. Gece geç vardığımız gümrükte görevliler bizi ağırladı. Adamlar gümrüğün anahtarını verdi. Gümrük deposunda kaldık. Isınmak için soba ve yemek verdiler. Hindistan'da Ganj Nehri'nde aynı anda bulaşık, çamaşır yıkayanlar, kendileri yıkanan insanlar ve ölülerini yakan Hintlileri görüp şaşırmamak mümkün değil. Bir takım sesler çıkıyor, çat pat diye. Biz silah atılıyor zannettik. Meğer ceset yakılırken, kafatasları patlıyormuş.

Yeni hedefiniz ne?

Bundan sonraki hedefimiz, rekorumuzu kırmak. Ama gideceğimiz yeri açıklamak uğuru kaçırıyor. Hedef, 35 bin kilometre ve altı ay bir süre. Ancak artık bu evlilik kurtarmak amacıyla bir yolculuk olmayacak. Bu yolculukta birbirimizi yeniden keşfettik, aşkı yeniden tattık.

Rakamlarla

yolculuk

YOLCULUK tam 4 ay sürdü. Karı koca beşer kilo verdi. Beş ülke gezildi. 23 bin kilometre yol yapıldı. Motosiklet toplam 285 saat çalıştı, tam 1500 litre benzin yaktı. İran'da 42 tünel, Nepal'de 302 köprüden geçildi. 25 defa çadır kuruldu. Toplam harcama 2500 doları buldu. Üç defa arka lastik patladı, bir takım lastik, bir zincir, üç defa yağ filtresi değiştirildi. 20 makara fotoğraf çekildi. Katmandu yolcuları yanlarına dört pantolon, dört tişört, beş iççamaşırı, beş çorap, çadır, iki uyku tulumu, ocak, iki mat, kamp ışığı, kap-kacak, termos, bir valkman ile bir cep telefonu aldı.

Kimdir?

Alp Göcekli

1968'de İzmir'de doğdu. Atatürk Lisesi'ni bitirdi. Altı yıldır yaz dönemlerinde turizm işiyle uğraşıyor. Fethiye Ölüdeniz'de bir restoranın müdürlüğünü yapıyor. 18 yıldır motosiklet kullanıyor

Özlem Göcekli

1974 İzmir doğumlu. Karşıyaka Lisesi'ni bitirdi. Beş yıldır turizm sektöründe çalışıyor. Son yıllarda eşinin müdürlük yaptığı restoranda muhasebe işlerini yürüttü. Henüz motosiklet kullanma tecrübesi yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!