Güncelleme Tarihi:
Malzemeler:
1/2 kilo patlıcan, 250 gram sivri biber
Sosu için:
4-5 diş sarımsak, 1/2 çay bardağı zeytinağı, 1 limon suyu veya koruk suyu, tuz
PATLICAN ve biber yıkanıp kuşbaşı doğranır. Çelik tencereye konur ve bir bardak suyla buhar çıkıncaya kadar harlı, sonra da kısık ateşte 5 dakika pişirilir. Başka bir tarafta sarımsaklar ezilir, zeytinyağı, tuz ve limonsuyu, mayonez kıvamına gelene kadar yaklaşık 5 dakika çatalla çırpılır, sebzelerin üzerine dökülür.
GEÇEN hafta Kuşadası'nın özel gün yemeği olarak bolamayı tarif etmiştik. Sevil Altaş, bu yemekle birlikte hazırladığı patlıcan-biber ya da börülceyle yapılabilecek ekşilemeyi aynı sofrada sunmuştu. Üzüm mevsiminde limon yerine koruk suyuyla da hazırlanabilen ekşileme böyle çok daha lezzetli oluyormuş. Yağda kızartmak yerine az suda pişirilen ve böylece vitamin kayıplarına da uğramayan bu sebze yemeği gerçekten çok güzel. Böyle güzel ziyafet sofrası tatlısız olur mu? Çok hafif, kendi bahçelerindeki eriklerin şurubundan hazırladıkları peluzenin de tarifini vereceğim.
Peluze
Malzemeler:
1 litre meyve suyu (üzüm, taze sıkılmış portakal, erik suyu), 2 su bardağı su, 6 yemek kaşığı mısır nişastası, 1 yemek kaşığı irmik, 1.5-2 su bardağı şeker, ceviz, badem, fındık, hindistan cevizi, bebe bisküvisi
Yapılışı:
BİR tencereye meyve suyu, bir bardak su konur. Başka bir tarafa 1 bardak suyla nişasta, irmik, şeker karıştırılır ve ısınmakta olan tencereye yavaş yavaş dökülür. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha pişirilir ve altı kapatılır. Kaselerin dibine suyla ısıtılmış bisküviler konur ve tatlı kaselere boşaltılır. Üzeri süslenip 4-5 saat buzdolabında bekletildikten sonra servis yapılır.