Patates üreticilerine uyarılar

Güncelleme Tarihi:

Patates üreticilerine uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 13:51

İZMİR’in Ödemiş İlçesi’ndeki patates üreticilerine bir açıklama yapan Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı A. Latif Aka, verimin artması için mutlaka sertifikalı tohumluk kullanılması gerektiğini hatırlatarak, menşei bilinmeyen patateslerin tohumluk olarak kullanılmamasını istedi.

Haberin Devamı

Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı A. Latif Aka yazılı bir açıklama yaparak patatesleri ile ünlü Ödemiş’te verimin artması için yapılması gerekenleri belirtti. Aka, "Bilindiği üzere, patates çeşitli iklim koşullarına kolayca adapte olabilmesi, ucuzluğu, alternatif bitkilerle kıyaslandığında birim alandan fazla verim alınması, besin değerinin yüksek oluşu gibi nedenlerden dolayı ülkemizde değişik bölgelerde yaklaşık 200 bin hektar gibi alanda üretimi yapılan ihracat ve ithalata konu olan önemli bir üründür. Patates tarımında çeşit seçimi kadar, sağlıklı tohumluğun kullanılması ve nöbetleşe ekim yapılması da verim artışında son derece önemlidir" dedi.

Alınabilecek karantina tedbirleri sonucunda verimli toprakların patates üretimine kapatıldığını anlatan Başkan Aka, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında uygulanan karantina tedbirleri ve alınan yasal önlemlerin zararlı organizmaların, temiz bölgelere bulaşmasını önlemek için yapılan zorunlu uygulamalar olduğunu söyledi. Aka, açıklamasında "Patates üretiminin geleceği için son derece önemli olan tedbirlere uyulması gerekmektedir. Mutlaka sertifikalı tohumluk kullanılması, menşei bilinmeyen patateslerin asla tohumluk olarak kullanılmaması gerekiyor. 12.01.2011 tarih ve 27813 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altında Alınması Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümleri gereği, geriye doğru izlenebilirliği sağlamak adına patates üreticilerinin kayıt yaptırmaları ilgili yönetmelik hükümlerine uymayanlar hakkında cezai işlemlerin yapılacağı bilinmelidir. İhracata konu patateslerin analiz sonucu gelinceye kadar yerinde bekletilmesi ve satılmaması, depolarda her tarla üretiminin karıştırılmadan ayrı ayrı muhafaza edilmesi, başka üreticilere ait Bitki Pasaportu Kayıt Sertifikası’nın asla kullanılmaması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.



BAKMADAN GEÇME!