Parmaklıklar ardında sanat

Güncelleme Tarihi:

Parmaklıklar ardında sanat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2016 12:13

İZMİR’de, Aliağa Ceza İnfaz Kampüsü’nde mahkum İ., Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüs Devlet Hastanesi duvarlarına yaptığı resimlerle yeteneğini gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

Parmaklıklar ardında sanat

Aliağa Ceza İnfaz Kampüsü içinde bulunan, mahkumlara ve cezaevi personeline hizmet veren İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü Devlet Hastanesi duvarlarına, Açık Cezaevi’ndeki bir mahkum tarafından yağlı boya resimlerle farklı bir görünüm kazandırıldı. "Hastaneyi çevreleyen yüksek güvenlik duvarının sevimsiz görünümünden kurtarılması için neler yapılabilir" düşüncesi ile yola çıkan hastane yönetimi, iyi uygulama örnekleri kapsamında gereken planlamayı yaptı ve süreç başladı. İlk olarak hastane ön duvarının resimler ile boyanması kararı alındı. Aliağa’da yaşayan bir bağışçı tarafından yağlı boyaların temin edilmesi ile işe başlandı. Ressam mahkum İ. sayesinde tabloları aratmayacak nitelikte profesyonelce yapılan boyama yaklaşık bir yıl boyunca sürdü ve bittiğinde tüm görenler tarafından beğeni ile karşılandı.

Haberin Devamı

Parmaklıklar ardında sanat



Resme konu olan figürler bizzat mahkum ressam tarafından çizimleri yapılarak boyandı. Çizimlerinin normal şartlar altında projeksiyon ile yansıtılarak yapıldığını söyleyen mahkum ressam, böyle bir yansıtmaya gerek duymadan rahatlıkla figürleri çizdi ve boyama aşamasına geçti. Cezasının bitmesine çok az süresi kaldığını söyleyen mahkum ressam, cezaevi dışındaki hayatında bu alanda farklı çalışmalar yaptığını ve bir atölyesinin bulunduğunu, özgürlüğüne kavuştuktan sonra da atölye çalışmalarına devam edeceğini ve geçimini de bu yolla sağladığını söyledi.

Parmaklıklar ardında sanat



Talihsiz bir olay sonrasında cezasını çekmek üzere Şakran Cezaevi’ne gelen ressam İ., "Cezaevinde geçen günler boyunca umudumu hiçbir zaman yitirmedim, hayata dört elle sarıldım. Bu günleri kaderde varmış diye nitelendirdim" dedi. Mahkum profilinin toplumdaki yerinden rahatsız olduğunu da belirten ressam İ., "Mahkumiyet, cezaevi denince akla kötü insan figürleri gelmekte, benim gibi kader mahkumları da aynı kategoriye konulmakta. Burada geçirdiğim süre boyunca sanatımı birçok yerde kullanma fırsatı buldum ve bundan dolayı çok mutluyum. Cezaevi yönetimine ve çalışanlara çok teşekkür ederim" diye konuştu.

Hastane Yöneticisi Uzm. Dr. Metin Erdal, "Yönetim olarak bizler, tutuklu/hükümlülerin yeteneklerine yönelik topluma kazandırma projeleri kapsamında yürütülen çalışmaların oldukça etkili olduğunu düşünüyoruz. Bireyin özgüven, benlik algıları ve değer duyguları bu çalışmalar sayesinde muhafaza edilmektedir. Ressamımız İ. başta olmak üzere bu tarz projelerde emeği geçen herkesi gönülden kutlarım" dedi.

Hastane yönetimi ressam İ.’ye teşekkür belgesi takdim ederek, çalışmalarından dolayı kendisini kutladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!