Pamukçudan ince mesaj

Güncelleme Tarihi:

Pamukçudan ince mesaj
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2011 00:00

Bir yıldır fiyat dalgalanmaları yaşanan pamukta istikrar ve uzun vadeli politikalar isteyen üretici temsilcileri, tekstil sektörünü “Fiyat dengesizse pamuk dışarı kaçar” diye uyardı.

Haberin Devamı

İÇ piyasadaki fiyat dengesizliğinin üreticiyi olumsuz etkilediğini belirten TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, tekstil sektörüne “Üreticinin elinde stok var. Dengesizlik sürerse pamuk içeride kalmaz, dış pazarlar aranır” mesajı verdi. Yıllık 1 milyon 200 bin tonlar civarında pamuğa ihtiyacı olan ve 380 bin tonlardaki üretiminin geri kalanını ithal etmek zorunda kalan Türkiye’de fiyatlardan endişeli olan üretici, tekstil sektörüne işbirliği çağrısında bulundu.

Bültenden duyurdu

Konuyu “Pamuk piyasasını anlamak” başlığı ile Tariş Pamuk Bülteni’ne yazan Birlik Başkanı Azbazdar, pamuktan kaçan üreticinin geçtiğimiz Mart ayında dünya piyasalarındaki fiyatların 7 TL’ye yükselmesiyle yeniden üretime döndüğünü, ancak kısa bir süre sonra 4 TL’ye düşen fiyatlarla yeniden şaşkınlık yaşadığını kaydetti. Pamuk piyasasındaki ani iniş ve çıkışların şok etkisi yarattığını dile getiren Azbazdar, “Herkesin elinde stok var. Önümüzdeki sezon bu dengesizlik ve kısır piyasa devam ederse Türk pamuğu içeride kalmaz, dış pazarlar aranmaya başlanır. Birlik olarak biz şimdiden çalışmalara başladık, başlamak zorunda kaldık. İç pazarda, günübirlik politikalar nedeniyle değerini bulamayan pamuğumuzu dış piyasaya yönlendirdik” dedi.

Ortak çaba

Haberin Devamı

Tekstil sektörünü uyaran Azbazdar, “İç üretimini içerde tutamayan, arka bahçesine bakamayan tekstilcinin gelecek yıllarda nasıl ve hangi şartlarda üretim yapabileceğini iyi düşünmesi gerekiyor. İstikrarı sürdürmeli ve uzun vadeli düşünmeliyiz. Bizim isteğimiz bunun belli bir seviyede gitmesi. Üreticinin küstürülmemesi için tekstil ve iplik sektörüyle birlikte ortak noktayı yakalamalıyız” diye konuştu.

Denge bozulmamalı

Pamuk fiyatlarındaki iniş-çıkışların belli bir rölantide tutulması gerektiğinin altını çizen Birlik Başkanı, “Üreticimiz, maliyetleri ucuzlatılırsa tekstil sektörüne ucuz pamuk temin edebilir. Ancak bu olmaz, günübirlik politikalarla iç piyasayı zora sokup fiyat indirme mücadelesine girilirse kaliteli Türk pamuğu yurtdışına kaçar, üretimi düşer. Kimse unutmasın biz üretiyoruz diye ucuz pamuk ithal ediliyor. Ülkemiz üretimi biterse dışardan ucuz pamuk getirmek hayal olur, tekstil sektörü de biter gider” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!