Pamuk rekoltesinde tahmini düşüş yüzde 38

Güncelleme Tarihi:

Pamuk rekoltesinde tahmini düşüş yüzde 38
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 14:14

İZMİR Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde oluşturulan rekolte tahmin heyeti, Ege Bölgesi'nde, 2015-16 sezonunda pamuk rekoltesinde bir önceki sezona göre yüzde 38'lik gerileme öngörüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Ekim alanlarının 2002 yılına göre yüzde 61 gerilediği, üreticisi sayısının da 62 binlerden 12 binlere düştüğü belirtildi. İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, "Pamuk üreticisi son yıllarda para kazanmıyor. Geçtiğimiz yıl yüksek verimlerle nadir yıllarından birini yaşadı. Prim destekleri olmasa bugün pamuğa destek verilmese bir kilogram dahi pamuk ekilmez bu ülkede" diye konuştu.
İTB öncülüğünde yapılan rekolte tahmin çalışmaları, bugün borsa binasının meclis salonunda düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıya, İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, İTB Yönetim Kurulu üyeleri, Ege Üniversitesi'nden öğretim üyeleri, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı. Pamuk rekolte tahmini çalışmasının tamamen bilimsel bir proje olarak yürütüldüğüne dikkat çeken İTB Meclis Başkanı Kocagöz, 16 yıldan bu yana tahmin çalışmalarında uydu görüntülerini kullandıklarını hatırlattı. Çalışmalar kapsamında tespit edilen Ege Bölgesi pamuk ekim alanı verilerinin doğruluk oranının yüzde 100'e yakın olduğunu kaydeden Kocagöz, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne teşekkür etti.

Haberin Devamı

Pamuk rekoltesinde tahmini düşüş yüzde 38

"HEM ALAN, HEM DE ÜRÜNDE AZALMA VAR"

Geçen sezonda verim miktarının yüksek olması nedeniyle üretimde iyileşme görüldüğünü belirten Kocagöz, bu sezon Türkiye genelinde hem ekim alanları hem de ortalama kütlü verimin gerilediğine dikkat çekti. Türkiye'de bu sezon 570 bin ton seviyelerinde bir pamuk üretimi gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini dile getiren Kocagöz, "Gerileme nedeniyle tekstil sektörü hammadde ihtiyacında ithalatı artıracaktır. 2014/ 2015 sezonunda 1 milyar 400 milyon değerinde 800 bin ton pamuk ithalatı yapılırken, 2015/ 2016 sezonunda pamuk ithalatı 900 bin tonu aşabilecek. Bizler, bu kadar yüksek bir ithalat oranı ile tekstil sanayimizin küresel piyasalarda rekabetçi olamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, pamuk yıllardır ifade edilen stratejik ürün kimliğini artık kazanmalı ve yıllık 1 milyon ton lif pamuk üretimi stratejik hedefini gerçekleştirecek politikalar hayata geçirilmelidir" dedi.

Haberin Devamı

TAHMİNİ DÜŞÜŞ YÜZDE 38

Çalışmalar kapsamında elde edilen verileri paylaşan İTB Yönetim Kurulu üyesi Bülent Uçak, 2015-16 sezonunda önceki sezona göre bölgede pamuk ekim alanlarının yüzde 9.2 oranında azalarak 82 bin 652 hektara, ortalama kütlü veriminde yüzde 9 gerileyerek dekar başına 413 kilograma kadar düşeceği tahmini yapıldığını anlattı. Uçak, şöyle dedi:
"Son yağmurlar nedeniyle randıman oranının yüzde 38'e kadar gerileyeceği ve mahlıç pamuk üretiminin de 129 bin 803 ton olacağı tahmin edilmektedir. Pamuk ekim alanları 2002 yılında yapılan rekolte tahminine göre yüzde 61 geriledi. Bir dönem önemli miktarda pamuk üreten Manisa, Muğla ve Balıkesir olarak değerlendirildiğinde ekim alanındaki daralma daha vahim. Üç ilin pamuk ekim alanları aradan geçen 14 yılda yüzde 87 düşmüş. Kısacası bu 3 ilde ekonomik anlamda bir pamuk üretiminden bahsetmek neredeyse imkansız. Geriye kalan Aydın, İzmir ve Denizli illerinde ekim alanları gerilemiş olsa da çiftçimiz üretmek için adeta direniyor. 2002 yılında bölgemizde toplam 62 bin olan pamuk üreticisi sayısı 12 binlere gerilemiş durumda. 2002 yılında sadece Manisa'da 112 bin pamuk üreticisi olduğunu düşünürsek durumun ne kadar acı verici olduğu ortaya çıkmaktadır."
Ege Üniversitesi öğretim üyelerinin çalışmalar hakkında bilgi verdiği toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kocagöz, dünyadaki pamuk üretiminde de bir düşüş olduğuna vurgu yaptı. Pamuktan vazgeçen pek çok üreticinin ya alternatif ürünlere kaydığını ya da kent merkezlerine göç ettiğini, genç nüfusun tarımsal üretime devam etmemesinden kaynaklı da üretimin daha geleneksel yöntemlerle yapıldığını dile getiren Kocagöz, pamuk üreticisine yapılan teşvikin arttırılması gerektiğini savundu. Türkiye'deki pamuk üretimi 1 milyon tona ulaşıncaya kadar bugün kilogram başına 65 kuruş olan teşvikin 85 kuruşa yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Kocagöz, şöyle konuştu:
"Pamuk üreticisi mısır, buğday, ayçiçeği gibi ürünlere yöneldi. Pamuk üreticisi son yıllarda para kazanmıyor. Geçtiğimiz yıl yüksek verimlerle nadir yıllarından birini yaşadı. En azından ne yaptığını bildi. Ama ondan önceki son beş yıl hep para kaybetti. Prim destekleri olmasa, bugün pamuğa destek verilmese bir kilogram dahi pamuk ekilmez bu ülkede. Dünya genelinde de ekili alanlarda azalma var. Bu alandaki uluslar arası kuruluşlar, yüzde 9.5 gibi bir azalmadan söz ediyor. Bunda iklimsel koşullarla birlikte rekolte kaybı yüzde 15'lere kadar dayanabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!